Lieveling

Ik las het boek ‘Lieveling‘ van Kim van Kooten die dit boek schreef gebaseerd op het leven van Pauline Barendregt. Waar gaat dit, onthutsende, boek over?

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Puck is zijn lieveling.  Het is hun geheim. Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

Het boek begint als Puck vijf jaar is en vertelt het verhaal vanuit haar gezichtspunt. Hoe schokkend ook, ik vond het taalgebruik dat Van Kooten gebruikt voor het moment dat Puck vijf jaar is (en ook nog wel in een paar jaren daarna) niet passen bij een kind van die leeftijd. Tegelijkertijd lijkt het me onmogelijk om een boek te schrijven met zo’n thema en vanuit een dergelijke invalshoek met wel correct taalgebruik.

Ik kon me wel levendig voorstellen hoe het misbruik begint. Hoe graag een kindje tegemoet wil komen aan de wensen van grote mensen. Hoe langzaam maar zeker het besef komt dat er iets niet in de haak is, maar dat een slachtoffer dan zo geïndoctrineerd en gevormd is dat het er niets tegen kan doen. De pogingen van Puck om het te laten stoppen zijn schrijnend maar gelukkig ontsnapt ze uiteindelijk uit de hel. De moeder en familie van Puck vind ik overdreven neergezet (eigenlijk hoop ik dat ze in het echt niet zo’n karikaturen zijn), maar tegelijkertijd maakt dat het boek ergens ook wel weer wat luchtiger.

20151120_204125

5 gedachten over “Lieveling

  1. Er is een prachtig interview geweest met de twee schrijfsters in NTR’s Kunststof. Dat is volgens mij op de site te beluisteren. Dat verheldert wel wat over in hoeverre het boek realiteit is. Ik heb de indruk dat het dicht tegen de waarheid aanschuurt, ook in de familiebeschrijvingen. Indrukwekkend boek in ieder geval.

  2. Ik heb het boek ook al gelezen en kon het dagen lang niet uit mijn hoofd zetten. Kwam misschien ook omdat ik de hoofdpersoon en de schrijfster bij DWDD had gezien en het daardoor nog echter werd.

  3. Ik heb het boek vorige week ook gelezen en kan me inderdaad niet voorstellen dat die moeder en oma in het echt ook zo zijn maar goed, dat is de vrijheid van de schrijfster natuurlijk. Vond alleen het einde wel wat abrupt, had graag nog wat meer diepte daar gewild…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *