De Amerikaanse prinses

Het eerste boek dat ik van Annejet van der Zijl las was ‘Sonny Boy‘ en dat vond ik een prachtig boek gebaseerd op het leven van Waldemar Nots. Nu las ik ‘ De Amerikaanse prinses ‘, waar gaat dit boek over?

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Ik vond het een heel mooi boek en hoewel het best op de oppervlakte blijft waar het de persoonlijke gedachtes van Allene betreft (tja, dat kan natuurlijk ook niet anders, want Van der Zijl kent haar tenslotte niet) is het geschreven in een zeer mooie en aansprekende stijl. Het leven van Allene wordt gevolgd en het is interessant om te lezen hoe zij haar leven leefde. Wat ze meemaakte (echt een heleboel!), de mannen met wie ze gehuwd was (vijf maar liefst!), de kinderen die ze kreeg en overleefde (alle drie, wat een drama!), de heersende society (ongeschreven en geschreven regels en hoe moeilijk het is daarin te passen), twee wereldoorlogen, financiële crises en nog veel meer. Van der Zijl gebruikt ook de nodige humor in haar boek en de onthulling dat prinses Beatrix ooit in de gevangenis heeft gezeten haalde een paar weken geleden het nieuws. En ach, of het nu humor was, doorzettings- of relativeringsvermogen: Allene was zonder meer een erg bijzondere vrouw. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.
Allene%20Tew_6fcf957acaba024273eb7c5be43bc72a237 20151208_192429

6 gedachten over “De Amerikaanse prinses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *