Duisternis

Het kwam zo uit dat ik deze week maar één boek uitlas, en dat boek was ‘Duisternis‘ van Gillian Flynn. Waar gaat dit boek over?

Indringende thriller over de leugens die een getraumatiseerd kind zichzelf vertelt. Libby Day was zeven toen haar moeder en twee zusjes werden vermoord. Libby wist het huis te ontvluchten, de ijskoude januarinacht in. Ze verloor een paar vingers en tenen maar overleefde, en getuigde tegen haar broer Ben, die werd veroordeeld voor de slachtpartij. Vijfentwintig jaar later is het genootschap de ‘Kill Club’ nog altijd geobsedeerd door de zaak. Ze vragen Libby om details, bewijzen waarvan ze hopen dat het Ben zal vrijpleiten. Zij ziet een kans om geld te verdienen aan haar tragische geschiedenis. Tegen vergoeding zal ze contact zoeken met de nog levende betrokkenen. Tijdens Libby’s zoektocht springt het verhaal terug naar januari 1985. De gebeurtenissen van die dag worden herbeleefd door de ogen van Libby’s gedoemde familieleden, inclusief Ben, een eenzame, sombere puber. Stukje bij beetje komt de onvoorstelbare waarheid naar boven…

Ik vond het een heel bijzonder (als in apart) boek. Niet supermooi, maar wel indringend. Het was interessant om de twee verhaallijnen te lezen waarbij de verhaallijn van 1985 ook nog ‘ns afwisselend vanuit het gezichtspunt van Libby’s moeder en haar broer Ben wordt verteld. Wederom word ik af en toe niet goed van de gekte van bepaalde figuren. Is het nu echt in om mensen groteske dingen te laten doen of ben ik zo naïef om te denken dat mensen echt niet zo (kunnen) zijn. De uiteindelijke ontknoping van wat in 1985 gebeurd is, is best heel vergezocht, maar tegelijkertijd past die in het boek. Het verloop van de verhaallijn in het heden is ook vergezocht, maar ook die past eigenlijk precies. Het is bijzonder om te lezen hoe Libby geworden is, en tegelijkertijd is het ook wel heel logisch.

Kortom: voor mij vooral een bijzonder boek met een toegankelijke schrijfstijl die maakte dat ik de vreemde figuren die er in voorkwamen toch wel een beetje in mijn hart sloot.
duis

5 gedachten over “Duisternis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *