Poppy Day

Ik las twee boeken van Amanda Prowse waarin ik in het eerste boek kennis maakte met Poppy Day om vervolgens in het tweede boek ook weer afscheid van haar te moeten nemen omdat ze overlijdt. Waar gaat het eerste boek ‘Haar naam is Poppy Day‘ over?

‘Ik ben bang dat ik slecht nieuws heb,’ zei de officier. Even was hij stil en tuitte zijn lippen, denkend aan wat hij tijdens zijn opleiding had geleerd: breng de informatie langzaam over, in behapbare brokken. ‘We zijn hier omdat we nieuws over uw echtgenoot hebben, en het is geen goed nieuws. Het spijt me dat ik u moet vertellen dat Martin vermist is.’ ‘Bedoelt u dood?’ vroeg ze met luide stem. Poppy Day, kapster van beroep, is getrouwd met haar jeugdliefde en is heel gelukkig. Maar haar man Mart wordt opgeroepen om in Afghanistan te vechten en voor Poppy blijft er niets anders over dan de dagen af te tellen tot zijn terugkomst. Dan krijgt ze het bericht dat Mart is gegijzeld en lijkt niemand iets te doen. Ze besluit zelf haar man te gaan zoeken maar al snel staat ze voor een enorm dilemma; welke prijs kan en wil je betalen om je geliefde veilig terug te krijgen?

Wat moet ik nu van dit boek zeggen? Ten eerste dat de reddingsoperatie die Poppy onderneemt natuurlijk volledig onwaarschijnlijk en onrealistisch is, dat zeker. Maar voor de rest vooral: wat een leuk boek! Prowse bedacht met Poppy Day een heel leuk, innemend en vooral herkenbaar personage. Zoals zij denkt, zo denk ik ook wel eens. De band met haar grootmoeder, haar verrotte jeugd, haar band met haar man, haar naïviteit, haar spontaniteit, haar onnozelheid, haar kwetsbaarheid, haar boosheid en frustraties: Poppy is gewoon een heel echt personage. Zoals gezegd, de manier waarop Poppy haar man redt is totaal ongeloofwaardig, maar dat is haar meer dan vergeven. Het boek wisselt heden en verleden af en er zijn ook een aantal hoofdstukken die vanuit Marts’ ervaringen tijdens zijn gevangenschap belicht worden. De terugkeer van Poppy en Mart naar Engeland, het mediacircus waarin ze dan belanden, de frustraties van Mart het wordt allemaal heel indringend beschreven in een fijne schrijfstijl.

Na het lezen van het eerste boek begon ik dus maar snel in het tweede boek met Poppy in de hoofdrol ‘ Vergeet mij niet ‘. Waar gaat dit boek over?

Poppy Day (32) heeft een gelukkig huwelijk met haar jeugdliefde Martin Cricket en ze zijn de trotse ouders van dochter Peg en zoon Max. Als Martin net terug is uit Afghanistan, waarheen hij als militair werd uitgezonden, ontdekt Poppy een knobbeltje in haar borst. Het blijkt uitgezaaide borstkanker te zijn. Chemotherapie werkt niet en Poppy gaat het gevecht aan tegen tijd en energie. Gaandeweg ontdekt ze dat er niet te vechten valt tegen deze kanker. Een ontroerend en goed geschreven verhaal over een jonge moeder die herinneringsdozen maakt voor haar kinderen (9 en 2 jaar), steun zoekt bij een onbekende, liefdevolle oom, leert omgaan met de moeizame relatie die ze met haar moeder heeft, maar bovenal de band met haar man op eenzelfde niveau probeert te houden als vóór haar ziekte.

Sodeju zeg, waarom beslist Prowse nu dat die sympathieke Poppy moet sterven? Geen idee natuurlijk, maar feit is wel dat dat aan het eind van het boek gebeurt. En pffft, dat is best heel erg stom! Omdat er in het eerste boek zo’n ongeloofwaardig stuk zit voor wat die reis naar Afghanistan betreft zou je eigenlijk willen dat dit boek ook een volledig onverwachte wending – en daarmee dus een wonderbaarlijke genezing – krijgt. Niets van dit alles helaas. Maar wat een mooi boek was dit. Nergens echt superzwaar, maar tegelijk ook weer wel: ik kan het niet beter uitleggen. Poppy leeft haar dagelijkse leven, haar huwelijk met Mart is stabiel, maar maakt door haar ziekte heel zware tijden door, de geweldige Peggy (wat een leuk kind!) en de kleine Max (die heel goed kan tellen!). Echt een mooi boek, makkelijk leesbaar over een zwaar thema.
20151225_221736 20151228_001307

4 gedachten over “Poppy Day

  1. Dit lijken mij echte aanraders. Kan best even duren voor ik ze lees, maar lezen zal ik ze. Volgende blogje wil ik het even over een boek hebben wat ik kort gelden gelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *