Noodgreep & In stukjes

Oh, ik las toch weer zo’n sublieme thriller met stoere mannen in de hoofdrol die gewoon even de wereld (of nou ja, iets minder dan, het boek speelt uiteraard in de VS) redden. Waar gaat ‘Noodgreep‘ over?

In de schimmige wereld van de geheime diensten, waar spionnen dag in dag uit een geheime oorlog uitvechten, lukt het de CIA twee terroristencellen te ontmantelen. Er wordt echter gevreesd dat een derde cel, die wordt geleid door een kwaadaardig meesterbrein, nog actief is en elk moment tot actie over kan gaan, met schokkende gevolgen. Antiterrorisme-expert Mitch Rabb slaat de handen ineen met een beroepssoldaat doe even fanatiek – en dodelijk – is als maar kan: ex-marinier en elitestrijder Mike Nash. Zowel Rapp als Nash heeft vaker oog in oog gestaan met bloeddorstige jihadisten. Beiden hebben vele levens gered en zetten zich onvoorwaardelijk in voor hun land. Maar op het Capitool waait sinds kort een andere wind, en bepaalde leiders willen Mitch Rapp zo kort mogelijk houden. Dus wanneer er zich een ijzingwekkend scenario dreigt af te spelen in de politieke hoofdstad van de Verenigde Staten besluiten Rapp en Nash nieuwe regels te volgen voordat ze in actie komen: hun eigen regels.

Echt een superspannend boek met twee sympathieke helden in de hoofdrol, die zich inderdaad afspeelt in de schimmige wereld van de geheime diensten en waarin ook de invloed van politici (en helaas persoonlijk gewin) een grote rol speelt. Om de zoveel hoofdstukken worden ook de jihadisten gevolgd en ook dat maakt het boek erg interessant. Rabb en Nash kunnen wat mij betreft aansluiten in het rijtje Reacher en Puller en als er dan nog een paar van die stoere mannen zijn, dan komt het vast ooit nog goed met de wereld. Denk ik. Jammer dat de auteur al op jonge leeftijd is overleden en dat er van hem nog maar weinig boeken in het Nederlands vertaald zijn.

In stukjes‘ van Marc-Marie Huijbregts is natuurlijk van een geheel andere orde. Waar gaat dit boek over?

In ‘In stukjes’ schetst cabaretier Marc-Marie Huijbrechts (1964) een beeld van zichzelf in zeventien korte stukjes. Allerlei onderwerpen komen aan bod: zijn jeugd, de problemen die hij had met zijn uiterlijk, zijn homoseksualiteit, de baantjes die hij had voordat hij doorbrak als cabaretier, audities, omstreden televisieoptredens, zijn familie, liefdes, vrienden en vijanden. Huijbrechts schrijft zoals hij praat. Je hoort bijna zijn stem als je de stukjes leest, die prettig zijn geschreven en worden gekenmerkt door zijn vileine humor en zelfspot. Maar hij schetst ook een soms hilarisch, maar vooral eerlijk en af en toe ontroerend zelfportret.

‘In stukjes’ is een heerlijk boekje voor tussendoor. Gewoon mooie stukjes over het leven die Marc-Marie inderdaad met de nodige humor brengt.
vince 20151213_093651

8 gedachten over “Noodgreep & In stukjes

  1. Allebei niet echt mijn soort boek, denk ik. Ik ben nu een soortgelijk boek als je eerste boek aan het lezen en ik kom er maar niet door heen :(

Reacties zijn gesloten.