De jongen op de berg

Van John Boyne las ik al veel meer werk en laatst kwam daar ‘De jongen op de berg‘ bij. Ik vind Boyne een waarlijk kunstenaar met woorden. Wat schrijft die man prachtige boeken en wat zijn zijn schrijfsels altijd origineel, indrukwekkend en intrigerend. Waar gaat ‘De jongen op de berg’ over?

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te -beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld.

Het is maar een dun boekje en ik had het dan ook binnen een dag uit, maar ik heb van elk woord genoten. Het is zo logisch om te lezen hoe een jong manneke gemanipuleerd/geïndoctrineerd wordt en zo goed te begrijpen ook. Pierrot komt als lief en wat naïef jongetje op de Berghof aan en verliest zich daar langzaam maar zeker in de wereld van de nazi’s. Hij denkt het goede te doen, is ook nog steeds wat naïef, maar doet ongelooflijk domme dingen die onomkeerbaar zijn. En het berouw, dat komt ook in dit geval na de zonde.

Ik las ook nog ‘Terug naar huis‘ van Nora Roberts. Waar gaat dit boek over?

Als haar man Richard verongelukt, zit Shelby in zak en as. Maar zijn dood legt ook een web van leugens bloot. ­Shelby erft grote schulden en het bewijs dat Richard aan de lopende band vreemdging stapelt zich op.
Shelby laat zich er niet onder krijgen. Met haar prachtige dochter Callie keert ze terug naar Tennessee, waar ze liefdevol wordt opgenomen door de familie die ze dacht kwijt te zijn. Thuiskomen geeft haar kracht en vrijheid. En nieuwe hoop, in de vorm van timmerman Griffin Lot, een man die nooit tegen haar liegt.
Maar niet iedereen is even blij Shelby weer terug te zien. ­Wanneer een gewelddadige misdaad verband blijkt te houden met ­Richards louche praktijken, wordt duidelijk dat zij en Callie nog steeds in gevaar zijn. Shelby moet het gevecht aangaan met het verleden, of alles verliezen.

Een prima boek, niet heel bijzonder, maar wel aangenaam tijdverdrijf met vooral een mooie rol voor Griffin. Tenminste, dat vind ik. De dialogen tussen Griffin en Shelby zijn echt van deze tijd vind ik en Roberts laat Griffin dingen zeggen, denken en doen die ook wel helemaal kloppen. Verder is het ook allemaal wel wat ongeloofwaardig, maar dat doet niet veel af aan het feit dat het boek je een aantal leuke uurtjes zal bezorgen.
20160108_15272420160103_191943

5 gedachten over “De jongen op de berg

  1. Oh, dat boek van John Boyne staat al een tijdje in mijn reserveringslijst bij de bieb. Ik heb laatst net De jongen die zijn vader zocht van hem uitgelezen, ook weer zo’n bijzonder boek.

  2. De jongen op de berg heb ik net uit.Indrukwekkend verhaal! Dankzij jou leed ik veel mooie boeken, heel erg bedankt daarvoor. Liefs,mam

Reacties zijn gesloten.