Slapeloosheid

Dat wat Mr. T. te veel heeft, hebben wij te weinig: de kunst om snel in te slapen. Mr. T. hoeft echt maar ergens stil(lekes) te zitten en hij slaapt. En het maakt niet uit of hij de nacht(en) van te voren uren heeft geslapen of maar een paar uur: hij slaapt. Meteen.

Ik ben een slechte slaper. Al zo lang ik me kan herinneren is dat het geval, maar hé, ik lig daar inmiddels niet meer wakker van. Tenminste, ik lig daar bijna nooit meer wakker van. Af en toe vreet ik me heus wel op als het wéér eens niet lukt.

Wat me momenteel wel een beetje zorgen baart is dat zowel Grote Zus als Kleine Zus mijn slaapgedrag een beetje lijken na te gaan apen. De dames slapen bijna erg moeilijk in. En dat is niet tof omdat ze allebei hun slaap nodig hebben.

Ik schreef al vaker over de bedtijden van de kinders en voor Grote Zus geldt dit ‘regime‘ eigenlijk nog steeds. Maar het is bijna altijd zo dat Grote Zus nog wakker is als ik tegen middernacht zelf mijn mandje opzoek. En dat is niet omdat ze dan net van tevoren gestopt is met whatsappen of wat voor dingen tieners nou eenmaal doen en zo. Nou lijkt ze er niet heel veel last van te hebben, maar tegelijkertijd is het wel vervelend.

Kleine Zus, die heeft er meer last van. Bij Kleine Zus is er wel iets veranderd in de bedtijden. Zo gaat ze op maandag momenteel rond 22.10 uur naar bed. Veel te laat natuurlijk, maar dat komt door toneelles. Als de voorstellingen in maart gegeven zijn, gaan we dat natuurlijk drastisch terugbrengen. Op vrijdag en zaterdag gaat ze nu rond 22.00 uur naar bed en de rest van de dagen ligt ze rond 20.30 uur in bed (op zondag gaat ze om 19.30 uur naar bed). Maar goed, dan ligt ze dus in bed, en dan luk het heel vaak niet, dat gaan slapen. Echt heel vaak. En dat is balen en daar wordt Kleine Zus sip van.

Dus: heeft iemand de gouden tip wat gemakkelijker inslapen betreft?

16 gedachten over “Slapeloosheid

 1. helaas, ik lees hier geen gouden tip nog! die pilletjes had wendy mij ook al eens over verteld, zou voor mezelf mss ook handig zijn, maar ik heb dan weer wat tegen pilletjes, tenzij écht nodig.. (of nou ja, dan nog wel ;-)
  als je de gouden tip ontvangen hebt, hoor ik ‘m graag!

 2. Mijn man en oudste hebben ook slaapproblemen en gaan pas vaak heel laat slapen omdat het gewoon niet eerder lukt. Mijn jongste en ik kunnen onze slaap echt plannen. Als bij mij het licht uit gaat, gaat ook echt het licht uit. Lijkt me echt heel vervelend, slapeloosheid!

 3. Met inslapen heb ik (gelukkig!) geen probleem! Wat kan helpen is toch het ouderwetse voorlezen. Eventueel dmv een luisterboek… Of van die slaapverwekkende muziek. Lavendelolie. Warme melk met anijs of honig, warm bad, warm voetenbad…. Nu de oplossing voor het doorslapen nog vinden! ;-)

 4. Jongens en ik slapen prima maar Dochterlief kan ook moeilijk in slaap vallen. Ik dacht vorige week ‘kom laten we eens wat proberen’. Kopje warme melk met zo’n anijsblokje, lekker ouderwets. Nou, dat doen we geen tweede keer. Ze vond het zo vies dat ze er klaarwakker van werd ;)

 5. Helaas niet…
  Yep heeft er ook last van en ik slik niet voor niets melatonine. Bij mj komt het gelukkig met vlagen en zijn er periodes dat het slapen gewoon goed gaat.

 6. Ik ben ook een slaap-drama. Dus ik ga geen tips geven, want die werken allemaal niet. Wat is de reden dat ze wakker liggen? Bij mij is dat bijna altijd gepieker, vaak over mijn werk. Op vrijdag en zaterdag slaap ik altijd veel beter… Ik hoop dat je gauw iets vindt wat werkt, want slapeloosheid werkt in zoveel dingen door

 7. Zelf val ik altijd in slaap met de TV op de sleeptimer maar dat schijnt net goed te zijn, ondanks dat zie ik de TV zélden uitgaan.
  Maar ik heb wel eens gehoord dat de adem halingsoefenng 4,7,8 heel goed werkt , een ontspanningsoefening, maar ja, wat nou als je al ontspannen bént! Maar ik zoek het toch even voo je op!

  De 4-7-8 techniek

  Neem een comfortabele positie aan.
  Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van de boventanden tijdens de oefening
  Adem 4 seconden in door de neus met de mond gesloten
  Houd de adem 7 seconden vast
  Adem volledig uit door de mond met een sssshhh geluid
  Herhaal deze cyclus 4 keer in totaal

  Tips

  Houd de tong ook tijdens het uitademen op zijn plaats
  Adem in met een buikademhaling om de zuurstofopname te optimaliseren
  Doe deze oefening 2-3 keer per dag
  Gebruik de 4-7-8 techniek voor het slapen gaan

 8. De bedtijden van Kleine Zus variëren sterk (niet verkeerd bedoeld.) Wat me belangrijk lijkt is om het laatste uur voordat ze naar bed gaat dingen in een vast ritme te doen, zodat haar hoofd “weet” dat de dag ten einde loopt.
  Lust ze thee?Dan zou je eens thee met een “slaapverwekkend” middel kunnen geven. Volgens mij zit daar iets van valeriaan in.
  Sommige mensen is het gewoon niet gegeven om snel in slaap te vallen. Mijn man heeft er wel patent op!
  Fijn weekend en sterkte voor Kleine Zus.

 9. Inderdaad lastig als in slaap vallen niet lukt. Ik zet zelf altijd de tv op de sleeptimer en zie hem zelden uitgaan.
  Maar dat schijnt géén goed advies te zijn;-) ik hoorde de tip van om iets met je ademhaling te doen, de 4,7,8 methode maar of dát help….. is iets om te ontspannen, maar ja, als je nou al gewoon ontspannen bént….
  Maar ik heb het opgezocht voor je…….

  De 4-7-8 techniek

  Neem een comfortabele positie aan.
  Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van de boventanden tijdens de oefening
  Adem 4 seconden in door de neus met de mond gesloten
  Houd de adem 7 seconden vast
  Adem volledig uit door de mond met een sssshhh geluid
  Herhaal deze cyclus 4 keer in totaal

  Tips

  Houd de tong ook tijdens het uitademen op zijn plaats
  Adem in met een buikademhaling om de zuurstofopname te optimaliseren
  Doe deze oefening 2-3 keer per dag
  Gebruik de 4-7-8 techniek voor het slapen gaan

 10. Mijn schoonmoeder zweerde altijd bij een glas warme melk. Vaak met een scheutje eierlikeur erin maar dat lijkt me voor je meiden minder geschikt.

 11. Ik zelf gebruik extra magnesium (metarelax), maar visolie schijnt ook te helpen. Indy gebruikt het nu sinds een maandje (maar meer voor haar concentratie) en heb het idee dat ze ook beter slaapt. Maar wat hier boven al gezegd is, een geleide meditatie die je lichaam laat ontspannen stapje voor stapje. Die zijn er ook voor kinderen volgens mij. Maar jongste kan denk ik prima ook een ‘volwassen’ versie gebruiken. Op youtube staan er genoeg.
  En als ze ligt te piekeren helpt het om even in een dagboekje te schrijven over haar dag voor het slapen.
  Succes ermee. Slapeloosheid is echt vervelend :(

 12. Het helpt om het laatste uur alles in een vast ritme te doen, zodat je in de vertrouwde modus staat. Ook een voorverwarmd bed en warme melk helpen vaak goed.

 13. Dé tip… volgens mij bestaat die niet… (helaas) Maar even meedenken kan nooit kwaad toch?
  Iets warms drinken om in ieder geval met een warme buik naar bed te gaan?
  Een warme kruik of pittenzak mee naar bed, misschien al even van tevoren erin leggen?
  Een half uurtje eerder naar bed om nog wat te lezen en dan op de ‘echte’ bedtijd het licht uit?

  Of… wat zweveriger, maar wat mij wel hielp, zeker na een drukke dag, is het afstrijken. Je dochter(-s) lekker ontspannen op hun rug op bed laten liggen en met je handen over hen heen strijken. Je houdt je handen een stukje boven ze, euh 20-30 cm?, en strijkt van hoofd naar voeten. Daarmee zou je de onrust weg kunnen strijken. Maar, moet ik erbij zeggen, het ligt wel aan wie het doet hoe of het werkt. Van mijn moeder had ik er nooit zoveel baat van, hooguit bij hele drukke dagen. Als mijn Oma het echter deed, oh, wat een rust ging er van haar uit.
  Voor sommige mensen helpt het zo goed dat ze de truc ook toepassen bij het aantrekken van hun jas. De rits omhoog zou onrust oproepen, dan strijk je nog een keer erlangs naar beneden om dat weer op te heffen.

  Een andere tip is wellicht het gebruik van meditatie. Een geleide meditatie, dat iemand je vertelt je lijf beetje bij beetje te ontspannen, of een prettig muziekje. Wellicht juist een fijne, ontspannende geur (lavendel?) via een klein kaarsje, dat is meteen ook een natuurlijk lichtje.

  Nou, wie weet….

 14. Ik heb geen tip, dwz alleen een heel foute tip. Ik kijk in de avond in bed altijd nog even naar Pauw of Jinek en dan voel ik meestal de slaap al opkomen. Echt waar, ik doe niks maar ik slaap binnen een minuut al in.
  En TV kijken voor het slapen gaan schijnt heel slecht te zijn.
  De enige tip komt van mijn moeder. Die zei altijd: neem maar een beker warme melk.

Reacties zijn gesloten.