Beu

Ik ben het zo verschrikkelijk beu: het gedrag van veel medelanders als het gaat om de vluchtelingen. Noem mij één iemand die ook maar één boterham minder eet omdat er vluchtelingen in ons land zijn! Nou? Ik wed dat dat niet lukt.

Ik word er zo verdrietig van: dat geschreeuw en geroep en dat agressieve. Waarom? Zijn we vergeten dat wij het geluk hebben om in het vrij westen geboren te zijn? Voor hetzelfde geld waren we 70 jaar geleden niet bevrijd door jonge jongens die hun leven daarvoor gaven. Hoe anders had ons leven kunnen zijn? Zijn wij zo bekrompen geworden dat wij menen overal recht op te hebben en geen plichten hebben? Zijn wij echt zo van zij en wij en wij weigeren ook maar iets te geven.

Ik vind het beangstigend hoe fel mensen zijn, het laagje beschaving waar wij ons op beroepen blijkt uiterst, uiterst dun te zijn. Ik herken het bij mezelf ook. Ik dacht altijd dat ik een ruimdenkend en sociaal mens ben, maar wat er nu gebeurt maakt ook in mij gedachtes los die ik niet graag heb.

Maar dan nog gedraag je je. Geschreeuw, intimidatie en geweld mag nooit de maat zijn. Nooit! Democratie wil zeggen dat er veel rechten zijn, maar er zijn ook plichten.

Je kunt veel zeggen van politici, maar zonder deze mensen zouden we niet leven in het land waarin we leven. Ja hoor, noem ze maar geldgraaiers en machtswellustelingen die het liefst luieren op het pluche. Wie houd je voor de gek? Vanuit mijn werk weet ik dat politici over het algemeen zeer betrokken mensen zijn die het beste met de maatschappij voor hebben. Dat dat beste niet altijd strookt met wat ik het beste vind, of wat jij het beste vind, heet democratie. Politici kunnen in het bedrijfsleven tig keer meer verdienen, maar nee, ze kiezen er voor om zich in te zetten voor de maatschappij. Dat verdient respect, ook al ben je het misschien niet eens met hun partijideologie. En ja, je mag best commentaar hebben op politiek, maar houd het netjes. En ja, ook ik erger me met vrij grote regelmaat aan het huidige politieke klimaat waarin het vaker om het dwars zitten van een collega lijkt te gaan dan om de inhoud.

Wat is het nut van bewust provoceren of beledigen? Ik zie het niet. Er is een grote grijze massa die je niet hoort in dit hele debat. Zelf maak ik me daar ook wel schuldig aan. Kijk, hier op mijn blog laat ik wel een beetje van me horen. En ook in het eggie praat ik er met veel mensen over en is mijn mening duidelijk. Maar op mijn irl-facebookaccount zal ik niet snel iets zetten over deze kwestie. Waarom niet, vraag ik me af? Is dat toch angst? Voor een boel kritiek waarop ik niet zit te wachten? Heeft dat een link met mijn werk? Terwijl je als privépersoon toch gewoon moet mogen vinden wat je vind, geldt dat voor ambtenaren toch een stuk minder is de ervaring helaas. Maar goed, meester Bart, die doet het wel en de overwegend positieve reacties maken mij dan toch weer wat hoopvoller. Nu nog hopen dat de media zich ook ‘ns wat constructiever op gaat stellen en ‘ns voor positief nieuws kiest.

Zet 100 Nederlanders op een rij en ik wed dat 95 van die 100 gewoon prima mensen zijn. Mensen met hun eigen ideeën, angsten, eigenaardigheden en wat dan ook. Maar prima mensen. Zoals jij en ik zou ik bijna willen zeggen. Dan heb je nog 5 personen over waarvan er misschien 2 in het criminele circuit zitten, laten we er dan nog 0,5 verkrachter/pedofiel bij stoppen, en dan heb je nog zo’n 2,5 persoon per 100 over waar misschien ook niet alles aan deugt. Maar geldt dat niet ook voor 100 Amerikanen, 100 Indiërs of 100 Syriërs? Zijn de meeste mensen niet gewoon van goede wil? Zouden we dat niet moeten willen zien in andere mensen? Ongeacht afkomst, religie of wat dan ook? Zouden we daar geen moeite voor moeten doen? Ja toch? En dit soort gedachten zouden we ook over moeten brengen op onze kinderen. Want kinderen zijn de toekomst. Hier én in Syrië.

En ja, ik vind dat mensen die hier naartoe komen zich grotendeels zullen moeten aanpassen aan onze normen en waarden. Dat dat even duidelijk is. Het kan niet zo zijn dat wij onze hele cultuur aanpassen op anderen. Maar wat ik wel zou willen zien is dat onze cultuur weer net zo hartelijk en gastvrij wordt zoals die ooit was. Zonder dat we concessies hoeven doen aan onze normen en waarden. Maar echt, als dit onze normen en waarden inmiddels zijn, dan is het misschien wel tijd om zelf te vluchten.

Vanavond vind er in onze gemeente een besloten bijeenkomst plaats over een tijdelijke opvang in het voormalig ziekenhuis. Het gaat om een tijdelijke opvang voor één jaar en maximaal 300 mensen. Ik hoop zo dat het rustig blijft en dat de democratie zijn gang kan gaan.

22 gedachten over “Beu

 1. Dit postje is een maand oud (ik ben weer belachelijk achter met bijlezen) maar nog altijd actueel. Ik word soms ook een beetje misselijk als ik de uitspraken van mensen hoor. Er is nu op de Vlaamse televisie een programma over het opvangcentrum in Sijsele en hoe de omwonenden dat ervaren. Er zijn gelukkig uitzonderingen onder de bewoners, maar wat voor krasse uitspraken ik alleen al in de eerste aflevering heb gehoord… Ach ja :(

 2. Ik sluit me helemaal bij je aan. Ook ik schrik echt van het geweld, van de hevige reacties. Waar moeten die mensen dan heen? Als wij in hun schoenen zouden staan (thank God is dat niet zo), zou je toch ook graag willen dat je ergens liefdevol wordt opgevangen? Natuurlijk zijn er grenzen, natuurlijk is het een keer vol, natuurlijk moeten ze verdeeld worden over alle landen, natuurlijk moeten ze zich aanpassen aan onze cultuur. Maar ze zijn welkom. Die agressiviteit is verschrikkelijk, zowel IRL als online.

 3. Wat een mooi duidelijk logje!
  Het is zoals het is, die mensen verlaten niet voor niks hun land.
  Zouden in mijn ogen ook liever daar blijven, bij hun familie en in hun eigen huizen.
  Maar er zullen altijd mensen zijn die dingen niet kunnen begrijpen en daar tegenin gaan.
  Met de bekende gevolgen!
  Ik ben het met je eens hoor.. maar zal er niet snel over bloggen.
  Dapper vind ik dit!

 4. Ik vind het bar ingewikkeld allemaal. Heb ook de neiging er niks over vast te leggen op het www. Een (geschreven) woord is zo snel misbegrepen, misgeinterpreteerd. En de afgelopen jaren heb ik me nog wel eens vergist in de mate waarin ik dacht/verwachtte/hoopte dat mensen er een soortgelijke mening op na zouden houden. En dan wil ik geen discussie opstarten terwijl ik alleen maar even een gedachte zwart op wit zet.
  En ik vind het gewoon zo ontzettend moeilijk. Kom ook wel eens op eigen gedachten terug. Of bedenk ze genuanceerder. Of juist minder. Door boosheid of angst. Door hoe ingewikkeld het is.
  Ik vind ‘aanpassen aan onze waarden en normen’ of aanpassen aan ‘onze cultuur’ ook zo moeilijk. Want wat zijn onze waarde en normen? Die van mij zijn anders dan die van mijn buren en die weer anders dan die van hun buren. Of mijn andere buren. Of mijn collega’s. Of weet-ik-wie. En wat is onze cultuur? Staat die stil dan? Of kunnen we de laatste jaren de snelheid waarmee die zich zou moeten ontwikkelen niet aan?
  Ik vind het echt zo ingewikkeld. En ik zie zoveel dingen gebeuren waar ik me van zou willen distantiëren. Maar is dat dan goed? Nee, dat slaat ook niet echt een brug. Zeggen dat mensen die de rellen ‘mongolen’ zijn (ik citeer wat ik op social media onder andere voorbij zie komen) is toch eigenlijk een slappe, maar even lage versie als wat die mensen doen. Ook een beetje schoppen. Zonder te verbinden.
  Maar hoe verbind ik dan wel? Ik probeer het op kleine schaal te doen. Door te genieten van de kleine initiatieven die in onze gemeente worden genomen; met buurtbewoners buurtinitiatieven nemen zoals bijvoorbeeld ‘Goudse hartstocht’ (daar is vast op te google’en) en mensen die zich gezamenlijk hard maken voor een stukje grond waar nou eens geen hoogbouw zou moeten komen. Ze werken. In een gemeente waarvan jarenlang negatieve dingen bekend zijn geworden; zoals dat de ME moest komen optreden om de buschauffeurs in een wijk veilig hun werk te kunnen laten doen. En ze werken. Op kleine schaal. Uiteraard. Maar ze verbinden. Langzaam aan steeds meer. Dat vind ik fijn. Maar dat lees je nooit in de krant. Of op teletekst.Maar ik vind het allemaal zo ingewikkeld…..

 5. Mooi stuk. Ik denk er ook zo over – en schrik nog geregeld van hoe star en fel sommige reacties zijn. Ik heb er zelf in november over geschreven en als ik daar nu op terugkijk dan is het eigenlijk alleen maar erger geworden. De media helpt ook niet moet ik zeggen. De een vergroot dit uit, de andere vergroot het tegenovergestelde uit en ieder individu pikt er datgene uit dat zijn eigen gedachte bevestigt. Zo draaien we dus in rondjes. Of eigenlijk in een sombere neerwaartse spiraal. Echt om verdrietig van te worden :(

 6. Het stuk dat je geschreven hebt, vertegenwoordigt de mening van 70% van de Nederlanders. Mensen die mensen willen behandelen zoals ze zelf ook behandeld willen worden.
  De overige 30% stemt voor het grootste deel op op Geert W. Waarvan het grootste gros tot de “onderkant van de samenleving” behoort. Een lage opleiding of niet afgemaakt, werkeloos, uitkering, kort lontje…
  Wat betreft het asociale gedrag ben ik het helemaal met je eens.

 7. Fijn dat de avond goed is verlopen! Bij ons in het dorp gelukkig ook, zonder problemen en de opvang wordt nu verbouwd (oude ROC) en ook dat gaat zonder spandoeken, varkenskoppen gelukkig. We zijn het van de week nog tegen elkaar hoe blij we zijn dat we in dit dorp wonen, waar vluchtelingen welkom zijn…Neemt niet weg dat ook ik vind dat iedereen die hier komt, zich moet aanpassen…dat doen we zelf toch ook als we naar een ander land gaan.
  Mooi geschreven!!

 8. zo lastig om hierop te reageren, ook al ben ik het grotendeels met je eens. maar ook hier geldt weer, stel je voor dat je niet in jouw gezin was geboren, maar in een heel ander gezin, waar je van jongs af aan verteld werd dat buitenlanders weet ik wat waren en dat was wat iedereen waar je mee omging, geloofde en nou ja, laat ik het zo zeggen. het is aan ons om onze kinderen (en dan bedoel ik niet alleen ons eigen vlees en bloed, maar de kinderen in ons leven..) goed dan wel beter op te voeden, tolerantie moet verspreid worden, kennis gedeeld, angst weggenomen.. ja, het is verschrikkelijk waar de mens toe in staat in, maar we moeten ons afvragen waarom mensen doen wat ze doen, het alleen afkeuren of er zelfs van walgen heeft geen enkel nut. er afstand van nemen ook niet, want ook deze mensen moeten geholpen worden. juist deze mensen misschien, want met z’n allen zijn ze knap gevaarlijk ook nog eens..
  oh, ik vind het zo lastig.

  • Dat geldt voor iedereen: het gezin waarin je opgroeit is zo verschrikkelijk bepalend voor hoe je tegen het leven aankijkt. De kansen die je krijgt, de mensen met wie je omgaat. En ja, in Nederland gaat dat volgens mij te vaak mis. Want, echt, ik vind dat je ‘onze’ sores niet kunt vergelijken met landen waarin het veel, veel slechter gaat. En ja, dat is heel akelig en gevaarlijk. Maar het begint volgens mij echt met oprecht in de spiegel kijken en de conclusie trekken dat we het hier echt niet zo slecht hebben.

 9. een mooi geschreven stuk over een hele lastige discussie… we zijn heel gastvrij en tolerant totdat er een beroep wordt gedaan op die gastvrijheid en tolerantie. ik vind het doodeng hoe enorm fel de discussie gevoerd wordt door beide kampen. en merk dat ik daardoor zelf ook maar meer ga zwijgen. op een verjaardag kreeg ik eens een flinke bak shit over me heen omdat ik naar lesbos ging. van mn eigen zuurverdiende centen, tijdens mn eigen schaarse vakantiedagen. ik vind het zo heftig dat ik me daarvoor blijkbaar moet verantwoorden. helaas heb ik de oplossingen ook niet, maar alleen maar roeptoeteren hoe kut onze politici zijn is zeker niet de oplossing. dapper dat je erover blijft schrijven, met respect voor ieders mening

 10. Ik ben het eens wat betreft het dunne laagje vernis. Het lijkt steeds dunner te worden.

  Aan de andere kant heb ik ook mijn twijfels over het welslagen van een integratieprroces voor zoveel mensen met een dusdanig ander wereld (vrouw, homo etc) beeld dan wat wij hier in het westen hebben. Een wereldbeeld wat zelfs hier nog maar nauwelijks ingeburgerd is (zoals de grootste anti-schreeuwers telkens weer duidelijk maken).
  Om nog maar te zwijgen over de grote groepen mensen die aan deze groep vluchtelingen vooraf is gegaan en nog voor geen milimeter geintegreerd zijn.

  Neemt niet weg dat ik, ondanks mijn twijfel, wel van mening ben dat wij geluk hebben gehad dat ons wiegje hier stond en niet elders en dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan.

 11. Inderdaad, áls je mening hebt zou je die fatsoenlijk moeten verwoorden, geschreeuw en geweld is nergens voor nodig.
  Je haalt héél veel overhoop waar je héél veel over kunt zeggen
  Je ergeren aan “veel medelanders” is natuurlijk net zo iets als je ergeren aan “veel vluchtelingen, of veel politici, of veel criminelen.
  Maar goed je verzacht de pijn zelf al door het een beetje in procenten uit te werken, zoals ook iedereen zich haast om na de opmerking over , vluchtelingen, politici en criminele te verzekeren “dat ze niet allemaal zo zijn” .
  In Nederland relativeren we alles weg tegenwoordig en is fouten aan de kaak stellen wat minder gewenst.
  Maar ik ben het met je eens , dat moet fatsoenlijk gebeuren, helaas, in álle genoemde groepen zijn er helaas mensen die dat blijkbaar niét weten ,óf niet kunnen. en komen er excessen voor .

 12. Jij hebt goed beschreven hoe ook wij erover denken. Van onze moeder, jou oma, hebben we gewoon geleerd dat je mensen die het nodig hebben moet helpen. Zo hadden zij in de oorlog dagenlang gezinnen in huis die op gevaarlijke plaatsen waren gevlucht voor het oorlogsgeweld.Het valt niet altijd mee om tegengas te geven tegen de negatieve houding die sommige bekrompen mensen hebben en tegen vooroordelen die je om je heen hoort. Ik ben er trots op zoals jij je mening weergeeft!

 13. Ik ben het met je eens. Tegelijkertijd denk ik dat mensen gaan schreeuwen uit machteloosheid, vanwege het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Maar goed, dat is geen excuus. Het mag allemaal wel wat netter en socialer, ja.

 14. Hier geen duidelijke mening, simpelweg omdat ik alleen maar het nieuws lees en er zelf niet mee te maken heb. En aangezien ik weet hoe de media werken….
  Over vluchten gesproken; ik ben al 5 jaar weg. Geen idee hoe en of ik terug zal komen en hoe dat dan zou zijn.

 15. Ik ben het met je eens. Supermooi stuk geschreven! Hear hear.

  Waar je schrijft “de cultuur weer net zo hartelijk en gastvrij wordt zoals die ooit was” heb ik mijn twijfels. Volgens mij is het nooit zo geweest dat grote groepen “anderen” graag worden opgevangen. Helaas. Altijd wel angst en onwetendheid en egoisme. (Moet toch even zeiken… sorry)

 16. Goed verwoord! Ik laat dit onderwerp ook bewust links liggen op mijn blog, puur omdat het vaak toch onnodige reacties oproept waar ik in ieder geval niet op zit te wachten. Neemt natuurlijk niet weg dat ik er wel een mening over heb en deze ook heus wel uit in mijn omgeving. Ik vind dat we vooral met respect met elkaar om moeten gaan en dat is ver te zoeken de laatste tijd, het wordt direct agressief en dat is iets waar niemand bij gebaat is. Ja, er gebeurt momenteel veel en vooral de schijnende gevallen worden belicht, net als de uitingen van geweld zoals bv in Keulen. Wat er werkelijk aan de hand is, ik heb geen idee. Ik denk wel dat het probleem daar verholpen moet worden, de aantallen zijn simpelweg te groot om hier voor permanente oplossing te kunnen zoeken.

Reacties zijn gesloten.