IJsland

Kleine Zus is ervan overtuigd: later als ze groot is dan gaat ze er wonen. In IJsland. Want IJsland is niet alleen mooi, het is er vooral ook vreedzaam. En als er iets is, waar Kleine Zus naar snakt is het vrede. Mensen die lief zijn voor elkaar en dat je niet bang hoeft te zijn. Want helaas, wat we ook tegen haar zeggen over vrede en leven in Nederland en dergelijke: haar hersentjes hebben een heel eigen mening en ze vindt de wereld op dit moment maar akelig. Dus vrede, dat trekt haar. Enorm. Wat wel fijn is voor ons, is dat wij later bij haar mogen komen wonen. In IJsland. Dus.

Kleine Zus mocht twee weken geleden een spreekbeurt houden. Ze hoefde niet lang na te denken over het onderwerp: IJsland zou het worden. Vervolgens draait ze dus een prachtige spreekbeurt in elkaar waarin uiteraard ook het vreedzame karakter van IJsland een prominente plaats inneemt, maakt ze een leuke PowerPoint en een word-document met daarin haar aanknopingspunten.

ijs-2 ijs-1 ijs-3

De Powerpoint wordt uiteraard getest en ik mag haar testpersoon zijn. Ze vertelt enthousiast over het mooie land, is nog af en toe een beetje de kluts kwijt, maar vindt die gelukkig ook weer snel en na een paar voorstellen van mij om de presentatie nog wat aan te passen is ze er helemaal klaar voor.

ijs-5 ijs-4 ijs-6

De avond voor de spreekbeurt was ze toch nog best een beetje zenuwachtig en het is maar goed dat ze meteen om 8.30 uur aan de bak moest. En natuurlijk ging het uiteindelijk allemaal keigoed!

Ik weet nog niet of ik echt met haar meega naar IJsland, later als ze groot is. Maar ik weet wel dat ik haar enorm zou missen als ze zo ver weg zou wonen!

Zou jij ooit overwegen om in een ander land te gaan wonen en zo ja, welk land?

24 gedachten over “IJsland

 1. Ik maakte op school ooit ook eens een spreekbeurt over Ijsland en was meteen verkocht, ooit ga ik er op vakantie, maar wonen, nee ‘t is me iets te koud daar. Mijn antwoord op je vraag is Zwitserland. Als ik de kans kreeg, zou ik alles laten vallen en er nu onmiddellijk naartoe trekken. Helaas hang ik vast aan het lief en die staat niet zo te springen :-)

 2. Ik snap het wel als ik die plaatjes zie. Ik ben alleen nogal honkvast. Drakenvader komt van Curacao, maar nog nooit de behoefte gehad om te emigreren. Top dat dr spreekbeurt zo goed ging!

 3. Ik snap haar wel, ze heeft het alleen eerder in de gaten dan ik. Als ik het nu over mocht doen, was ik ook pleitte. Weet niet precies waarheen, maar zeker naar een warm (ei)land, met zo min mogelijk buurlanden er omheen. Scheelt een hoop oorlog….

 4. Het is dat ik er niet aan moet denken om een paar maanden in de sneeuw te moeten zitten maar anders zat ik al in Oostenrijk! Echt ons land, op en top vriendelijk, mooie natuur en alles goed voor elkaar.

 5. Ik heb 2 keer ‘n paar maanden in n ander land gewoond. Eerst in Spanje (Granada) en daarna nog ‘n winterseizoen in Les Deux Alpes, Frankrijk. Dat was beiden in de jaren 90… oftewel, het pré internettijdperk. ‘t Is héél gek maar als je dan ‘n tijdje in ‘t buitenland woont, word je bést chauvinistisch, heb ik gemerkt. Ik miste de NL tv en radio ook best wel.. dat laatste nog ‘t meest. Dat maakte dat ik zei, dat ik nooit voor goed in ‘t buitenland wilde wonen. Maar met de komst van internet is ‘r daardoor wel héél veel veranderd. Maargoed, dan nog weet ik niet of ik wel voorgoed in ‘t buitenland zou willen wonen… en waar… ik dacht altijd dat Australië me wel wat zou lijken. Ik heb daar familie wonen. Maar die hebben me ook de keerzijde verteld, over bepaalde monopolie posities van winkelketens waardoor dat veel duurder is enzo… neemt niet weg, dat ik ‘r nog steeds wel héél graag ‘n keer heen wil. :-D

 6. Ijsland lijkt mij ook erg leuk om eens te kijken. het is een overstapplaats vab Denver naar Amsterdam en gaat vast een keer gebeuren. Fijn dat haar spreekbeurt zo goed ging! 20 jaar geleden kreeg mijn man een baan aangeboden in de VS. We zijn ervoor gegaan en wonen hier nog steeds met veel plezier. Neemt niet weg dat ik mijn familie soms best mis.

 7. IJsland is echt prachtig, dus wat dat betreft is het een goede keuze. Alleen met die kou zou ik niet zoveel hebben :)
  Ik heb er soms moeite mee dat we in Nederland zo dicht op elkaar wonen. Zou dus best ergens willen wonen waar het rustiger is, met veel natuur en natuurlijk heerlijk warm.

  Fijn dat die spreekbeurt zo goed ging!

 8. las ik laatst toevallig een oud stuk over ijsland, http://www.volkskrant.nl/buitenland/ijsland-is-cool~a737599/. cool dus ;-) maar wat jammer dat kleine zus het leven zo heftig ervaart.. begrijpelijk, maar jammer..
  fijn dat d;r spreekbeurt zo goed ging en dat ze deze droom heeft voor nu. :-)
  ik zou niet zo snel emigreren, zit te vast hier aan mensen en die zitten weer vast aan plekken.. en als ik al ging, dan niet naar ijsland! wel scandinavie, denemarken lijkt me geweldig om te wonen, ben de taal al aan het leren!

 9. Wat leuk dat Kleine Zus haar spreekbeurt over IJsland heeft gehouden, ‘t is namelijk een land waar ik al heel lang een keer naar toe wil gaan. Niet om te wonen, maar gewoon om te kijken hoe het daar is; omgeving, natuur, warmwaterbronnen, etc. En ik denk inderdaad dat IJsland één van de weinige land in Europa is, waar geen trammelant is…

  Ik denk dat ik zelf niet snel naar een ander land zou verhuizen, en als dat wel ‘t geval is… dan moet m’n hele familie mee emigreren!! ;-)

 10. Omdat ik zelf zo ver van mijn broer en ouders woon, zou ik er niet voor kiezen om van de Puk en Watermeloen te gaan wonen. Maar als ze zelf beslissen weg te gaan, zou ik misschien wel mee willen (iets met een navelstreng en vergeten door te knippen van moeders kant 😄)

 11. Oh ja ik deel dat wel met Kleine zus. Ik wil ook naar een vreedzame plek. IJsland staat in mijn bucket list, zou er heel graag eens heen gaan maar om te wonen had ik toen ter tijd mijn zinnen gezet op Nieuw Zeeland. Krijg er ook zo’n rustgevend gevoel bij en ik houd niet zo van kou :) Wat jouw vraag betreft: Ja ik zou het overwegen. Ik ben ook al twee keer ‘vertrokken’, 1 keer naar Frankrijk en 1 keer naar Kroatie en ja, ik zou ook weer gaan. Geen twijfel. Maar eerst moeten de kinderen klaar zijn met school :)

 12. Wat lekker om daar over te dromen! Ik heb zelf met heel veel plezier een jaar in België gewoond en gestudeerd. Ik had er best wel willen blijven, maar mijn vriend denkt daar anders over. Hij zou het dorp nog niet uit willen verhuizen, dus dat word lastig.
  Stiekem droom ik er van om naar Nieuw Zeeland te verhuizen. Mijn broer heeft daar een jaar gewoond en er woont veel familie, dus in mijn gedachten kom ik daar in een warm bad terecht.

 13. Toen niet en nu niet.. Toch vertrok ik eind jaren negentg voor drie jaar naar Amerika. Na 10 maanden moesten we weer terugkomen maar het is een ervaring die niemand mij afneemt.

 14. Goed gedaan, Kleine Zus!
  Mijn dochter hoopt volgend leerjaar uitgewisseld te worden met studenten van een Fins universiteit. Drie maanden! Die lijken me vreselijk lang, maar tegelijkertijd is het een geweldige kans voor haar. Ik zou best de helft van het jaar in Noorwegen of Zweden willen wonen. Langer niet, dan krijg ik vast heimwee naar Nederland.

 15. Voorlopig heeft ze in ieder geval een perfecte spreekbeurt gehouden. En hoewel ik haar wel begrijp, ik had als kind vergelijkbare angsten, is zij toch al erg goed af met ‘vrede is in huis”. Die was bij mij thuis vroeger nogal ver te zoeken. Maar je er nog niet al te veel zorgen over, ik ben een heel evenwichtig mens geworden, misschien wel juist door die angsten.
  In een ander land gaan wonen moet ik niét aan denken, zelfs op vakantie gaan in een nader land vind ik niet leuk.

 16. Ik woon inmiddels een dikke 2 jaar in Spanje en verhuis over een tijdje naar de VS. Hiervoor heb ik ook nog even (voor mijn studie) in Zweden gewoond, 6 maanden, dat was ook erg leuk.

  Ik kwam voor mijn studie naar Spanje (stage), bleef voor de liefde (en werk) en ga straks (met liefde) voor werk naar de VS. Mijn ouders vonden het wat lastig, zeker straks naar de VS (zo ver!), maar zeggen ‘we hebben wel een leuk vakantieadresje’ en zo is het natuurlijk ook!

  In een ander land wonen is niet altijd makkelijk, zeker het uitvinden van alles kost veel energie, maar het levert je ook veel op. Je kunt ook altijd terug (of verder), da’s natuurlijk ook fijn :)

 17. Mooie dromen vormen ook een goede houvast.
  Ik woon al heel lang (sinds ’83) in ‘t buitenland. Grenspaal staat trouwens bijna in onze tuin, dus als ik al heimwee zou hebben :-)

 18. Prachtige dromen, maar wel een beetje fris en kaal in IJsland.
  Wij wonen intussen al 11 jaar in België, maar dat wist je al.

 19. Het ziet er prachtig uit. Maar idd ver weg. Wat fijn dat ze haar spreekbeurt gelijk om 8:30 mag doen en nog fijner dat het goed ging. Bij Indy in de klas denkt de meester een kwartier voor de school uit is dat er nog iemand een spreekbeurt moet doen. En met een beetje pech 5 minuten vantevoren. V r e s e l i j k lijkt me dat voor die kinderen om de hele dag te moeten wachten.
  (ik zou wel in Spanje willen wonen)

 20. Mooie dromen heeft Kleine Zus! Ben heel benieuwd of ze ze daadwerkelijk gaat waarmaken.
  En mooi dat de spreekbeurt goed ging, het heeft vast ontzettend geholpen dat ze zo vol is van IJsland.

  Aan het eind van vorig jaar hadden we het er over om nog een jaartje hier te blijven en dan t verhuizen naar een ander land, maar ja, toen kreeg ik een baan en veranderde alles weer.
  Wellicht dat het de Verenigde Staten worden, Ierland lijkt ons ook wel wat net als ergens in Oceanië. Of wie weet wordt het wel Nederland!

  Waar zou jij wel willen wonen?

Reacties zijn gesloten.