Carnaval

En het is weer zover. Mijn meest favoriete vier dagen van het jaar. Not! Vroeger carnavalde ik nog best een aardig eindje op weg, maar ergens zo tijdens het groter groeien ben ik het toch wel kwijtgeraakt: dat plezier in carnaval. Hoe anders is dat voor Mr. T., Grote Zus en weliswaar in veel mindere mate Kleine Zus.

Mr. T. en zijn vrienden zijn alweer weken bezig met de voorbereidingen van hun deelname aan de optocht in hun geboortedorp. Zowel Mr. T. en Kleine Zus doen daar aanstaande maandag aan mee. Misschien dat ik even ga kijken, maar ik weet het nog niet zeker. Ligt ook wel aan het weer.

Verder zal Mr. T. morgen, zondag en maandag flink gaan carnavallen en dat geldt ook voor Grote Zus. Al plakt die er ook nog vanavond en dinsdag bij. Grote Zus heeft zich ingekocht bij een carnavalsgroep. Dan betaal je een bedrag (waarmee die groep weer de wagen bouwt) om tijdens de vele optochten  hier in de regio, naast die wagen te mogen lopen. Ok moi. 😉 Ze heeft voor twee optochten betaald, gaat verder dus elke dag uit (ze moet zaterdag nog wel werken) en zal het best heel goed naar haar zin hebben.

Kleine Zus had gisteren carnaval bij de club en vanochtend op school. Morgen doet ze met een paar klasgenootjes mee met de optocht hier in het dorp. In haar klas zitten meisjes die bij de dansmariekes zitten en die dus hartstikke druk zijn met de carnaval. De andere meisjes bedachten dat ze dan maar mee moesten doen met de optocht. In eerste instantie waren er helaas twee meisjes die van die andere meisjes niet mee mochten doen en daar was Kleine Zus er een van. Ik heb nog steeds werkelijk géén idee waar dat toch steeds aan ligt, dat buitensluiten. Kleine Zus is een lief kind, luistert goed (op een ander zeker, thuis af en toe wat minder, maar dat hoort ook zo) maar ergens gaat er iets mis. Heel verdrietig. Gelukkig weet Kleine Zus niets van dat voortraject. De moeder van een van de andere kinderen die dus mee zouden doen aan de optocht vroeg aan haar dochter of alle meisjes mee zouden doen. ‘Nee, die en die niet. Dat mag niet van die en die’, antwoordde haar dochter. ‘Dat zullen we denken’, dacht die moeder en ze klom in de telefoon om het met zowel mij, de moeder van dat andere kindje en de rest van de moeders van de kinderen die wel mee mochten doen te bespreken. Haar insteek: allemaal of niet. Poe, ik was zo blij met haar opstelling. En dan nog zijn er moeders die het probleem niet snappen. Die niet snappen dat hun kinderen anderen niet moeten buitensluiten. Enfin: lang verhaal kort → Kleine Zus doet mee met de optocht. Al gaat het toch niet echt van harte. Ze voelt zich niet echt op haar gemak bij bepaalde kinderen en die zitten wel in het groepje. Tijdens de vergadering van moeders en dochters (ja, daar moest ik dus wel naar toe, ik als niet carnavaller) om te bespreken wat ze zouden gaan uitbeelden en dergelijke is ze zo stillekes, zo stillekes. Pffft, ik vind het zo sneu voor haar. Ik (en zij ook) kijk echt uit naar de middelbare school. Ik (en zij ook) hoop dat het dan allemaal wat gemakkelijker zal gaan.

Op zondag gaan Kleine Zus en ik voor ons inmiddels toch wel traditionele carnavalsasiel naar Gouda naar mijn lieve vriendin Yvonn en op dinsdag gaan we samen met oma naar Burger’s Zoo (of misschien naar Beeld & geluid). En verder ben ik gewoon de hele week vrij! Donderdag neem ik de meiden mee uit lunchen (dat weten ze nog niet) en vrijdag gaan de dames, allebei met een vriendin, naar het subtropisch zwemparadijs. Dan is de vakantie van Grote Zus en van mij alweer voorbij, maar plakt Kleine Zus er gewoon nog een hele week aan vast! Net als de herfstvakantie heeft ze ook twee weken carnavalsvakantie. Wat een luxe!

Alaaf!!!

16 gedachten over “Carnaval

  1. Hier in Leuven leeft carnaval totaal niet. Er is een optocht maar die is eerder commercieel of nu ja eigenlijk heb ik geen idee hoe dat werkt. De drukte is hoe dan ook niet aan mij besteed en uitgaan? Wat is dat? In geen jaren gedaan haha :p
    Zo jammer voor Kleine Zus 🙁 Hopelijk amuseert/de ze zich toch wat in de optocht.

  2. oh wat lijkt me dat ontzettend vervelend, zeg. super dat die moeder het er niet bij liet zitten, maar het maakt het voor jou niet minder naar, alles wetende.. hoop dat kleine zus het toch naar haar zin heeft gehad! en grote zus flink aan het feesten dus ook al, wat gaat de tijd snel dan hè.. carnaval leeft hier totaal niet, dus allemaal naar school en aftellen tot onze vakantie!

  3. Super dat die ene moeder zich er mee heeft bemoeit! En ja, dat andere moeders zulk gedrag van hun kinderen dan ook nog min of meer goedkeuren. Onvoorstelbaar? Wat moet dat dan later wel niet gaan worden? Gelukkig weet Kleine Zus het niet maar ze voelt natuurlijk wel dat ze niet zo welkom is in de groep. Jammer… Hopelijk komt ze op de middelbare school bij een leukere groep meiden terecht!

  4. Het is in de wereld niet eerlijk verdeeld. Ik zou zo graag echt eens mee willen doen aan carnaval. Niet als toeschouwer, maar als betrokkene, maar helaas, dat zal er voor mij wel nooit meer in zitten. Ik heb geen familie beneden de rivieren.
    Wat naar voor kleine zus. Wat kunnen kinderen wreed zijn tegen elkaar, maar gelukkig zijn er dan de oplettende moeders. Daar mag je blij mee zijn.

  5. Wat verdrietig toch inderdaad dat sommige volwassenen het echt niet snappen… Ik wens je in ieder geval veel plezier, bij wat je ook gaat doen :-)) en hoop dat kleine zus het toch ook lekker naar haar zin heeft!
    Goed weekend!

  6. Verkleedpartijen zijn helemaal mijn ding maar carnaval dan weer helemaal niet. Gelukkig is het hier helemaal niet aan de orde.
    Als kleine zus het zo slecht naar haar zin heeft kan ze vást wel bedanken om mee te doen bij de optocht, ik neem tenminste aan dat het niet verplicht is. Zoals je zelf al zegt heeft ze weinig met carnaval dus waarom zóu ze!

  7. Wij kunnen elkaar de hand schudden alleen heb ik geen asiel. Wat een gezeik met die kids trouwens je zou die moeders toch eens hun oren wassen want die zijn het probleem. Ik kon voor dat soort gedrag vroeger een lel krijgen. Helaas was ik altijd de pispaal. Anyway overleef dat mallotige feest en toch een fijne vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *