Jheronimus van Aken Bosch

Afgelopen vrijdag werd in Den Bosch het Jeroen Boschjaar geopend. Het hoogtepunt van dat jaar is de tentoonstelling in het Noord Brabants Museum met werken van de kunstenaar. Nog nooit eerder was zoveel werk van hem op dezelfde plek te bekijken.

Ik moet zeggen dat ik niet zoveel heb met zijn werk. Zijn absurdistische manier van schilderen stuit mij eerlijk gezegd eerder tegen de borst dan dat ik het mooi kan vinden. Tegelijkertijd vind ik het echter wel fascinerend om te weten dat deze man meer dan 500 jaar geleden dit soort werk maakte. Het, in mijn ogen, prachtige werk van bijvoorbeeld Vermeer of Rembrandt is gewoon meer dan 100 jaar later gemaakt. Hoe bijzonder en ook wel moedig moet het dan wel niet geweest zijn om het werk te maken dat Bosch maakte? Je werd in die tijd voor minder beschuldigd van ketterij geloof ik.

De_Hooiwagen

Nou moet ik zeggen dat ik de opening van het Jeroen Boschjaar niet gekeken heb. Ik heb alleen op Omroep Brabant een samenvatting gezien en ik moet zeggen dat ik daar dan vooral beroepsmatig naar kijk. Hoe wordt een dergelijke happening georganiseerd, hoe ontvang je de Koning, hoe zijn dingen geregeld. De kabinetsmedewerkers van de gemeente komen niet of nauwelijks in beeld, maar hé, dat is natuurlijk logisch. Je doet je werk onzichtbaar maar bent wel altijd in de buurt. Binnenkort gaan we (in het kader van de naderende fusie van de gemeente waar ik werk met twee andere gemeentes) in Den Bosch praten over dit soort zaken, ik denk dat we veel van onze grote broer kunnen leren.

Hieronymus_Bosch-_The_Seven_Deadly_Sins_and_the_Four_Last_Things

Wat vind jij van het werk van Jeroen Bosch?

7 gedachten over “Jheronimus van Aken Bosch

  1. Damn! Mij lijkt het een heel interessante tentoonstelling, er komen zoveel gevoelens los als ik die schilderijen bekijk. Niet dat ik er zoveel ken van hem… maar ze zijn soms zo duister en angstaanjagend. Jammer dat de tentoonstelling maar tot mei loopt, dan gaan we er niet geraken vrees ik!

  2. Er is natuurlijk wél heel veel op te zien en dat is wel leuk, over de kwaliteit van het schilderwerk kan ik niet echt oordelen, ik heb er weinig verstand van. Ik beoordeel dus gewoon op hoe het me aanspreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *