Rare jongens die Amerikanen

Oh hemel, oh hemel, het zal toch zeker niet zo zijn dat het Amerikaanse volk straks Donald Trump aan het roer laat staan! Ik wil het eigenlijk helemaal niet over die man hebben, maar pffft, ik vind het toch wel spannend hoor. Het is toch ondenkbaar dat zo’n rare koekenbakker straks de machtigste persoon ter wereld wordt! Toch? Of ben ik nou gek?

De uitspraken die hij doet vind ik tenenkrommend, de manier waarop hij hele groepen veroordeelt, buitensluit en van zich afstoot weerzinwekkend. De wereld is echt niet gebaat bij het gebral van Trump en zijn opstelling/gedrag zouden wel ‘ns ernstige gevolgen kunnen hebben.

Hoe is het toch mogelijk dat een deel van het Amerikaanse volk serieus meent dat this the best man for the job is. Ik snap daar echt helemaal niets van. Wat je ook vindt van Obama, ik denk dat hij het allemaal nog niet zo verkeerd heeft gedaan. Voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk. Of snap ik er werkelijk niets van? Het moet voor ieder, zichzelf serieus nemend mens toch onvoorstelbaar zijn dat dit misschien gaat gebeuren? Het moet voor Obama toch een verschrikkelijk vooruitzicht zijn om te weten dat zijn plek misschien door Trump wordt ingenomen. Dat alles waar hij zich voor heeft hard gemaakt straks in no time wordt afgebroken? Ik zou er diep verdrietig van worden. En tegelijkertijd zou ik misschien zelfs wel zoiets hebben van ‘stik er dan ook allemaal maar in, als jullie niet meer verstand hebben’. Maar hé, ik ben, goddank, Obama niet.

Ik schreef al wel vaker over politiek (hier bijvoorbeeld, hier en hier maar ik zie dat die logjes vaak over hetzelfde gaan en dat ik wel wat in kringetjes lijkt rond te dwarrelen en waarom, waarom veranderen de dingen niet ten goede en lijkt het alleen maar harder en agressiever te worden en waarom, waarom zijn we toch zo ontevreden allemaal en … pffft) en dat ik niet graag in de schoenen van politici zou staan. Wat je ook van hen denkt, of je het met hen eens bent of niet, ze zijn er tenminste en vormen -om het zo maar ‘ns te zeggen- de hoeksteen van onze democratie. En dat is heel, heel belangrijk. Maar goed, stel dat de PVV hier ooit echt aan de macht komt, dan is dat volgens mij op de wereldschaal niet zo heel erg erg. Maar stel dat Trump Oh, ik moet er echt, echt, echt niet aan denken!

Wat denk jij van de Amerikaanse verkiezingen? Zou Trump serieus een kans maken? En wie zou de beste kandidaat zijn?

16 gedachten over “Rare jongens die Amerikanen

  1. Iedereen krijgt de leider die hij verdient, zegt men dan… maar weet je, als het nou om de verkiezingen van e.o.a. iniminilandje landje zou gaan… maar het gaat hier toch om ‘t meest invloedrijke land van de wereld (daar kun je sowieso je vragen bij hebben maargoed, dat terzijde). Deze man is zó eng en zó wispelturig dat ik niet begrijp dat dat land niet inziet met wie ze te maken hebben!

  2. Echt sorry, ik heb niks met politiek.. Maar dit volg ik toch wel een beetje, vind die verkiezingen altijd wel spannend.. Die Trump vindt ik echt een creep en een rare man en Hilary maakt volgens mij best een kans… We hebben nog even hè haha..

  3. Ik volg de Amerikaanse (voor)verkiezingen. Maar meer als een soort sportwedstrijd. Een wielerwedstrijd. Een soort Tour de France – met etappes. Wie wint uiteindelijk de wedstrijd? Trump mag dan wel voorlopig ‘de gele republikeinse trui’ aantrekken. Aan de eindstreep zie ik hem niet winnen. Dat hoop ik natuurlijk ook. Zag je ht filmpje van Trevor Noah waarin hij Trump portretteert als de ideale ‘Afrikaanse leider / president’? Een giller. Ik las ergens dat als de grondwet het zou toestaan … Obama opnieuw zou worden verkozen. Met grote voorsprong – ondanks alle negatieve zaken die de republikeinen hem aanrekenen. Groet uit Mozambique … en om te zeggen dat de president hier een groot licht is … nou nee. Wel de juiste partij-kaart (Frelimo).

  4. Ik weet het niet. Trump lijkt mij met m’n west europese blik niet oke, Obama dus wel. Maar ik las ook dat de hele (westerse) wereld langzaam aan het vertrumpen is, en dat we vooral ook naar onszelf moeten kijken en onze poltieke ideeen hier..

  5. Ik volg het niet op de voet, daardoor maak ik me waarschijnlijk minder druk. Maar als Trump aan de macht zou komen, dan betekent dat dat hij voldoende stemmen heeft gekregen. En dat, is dus ook democratie…

  6. Ik heb daar ook heel veel schrik voor. De vergelijking met Hitler wordt niet voor niets gemaakt, ook al is dat misschien een ietsie te extreem. Maar de geschiedenis herhaalt zich, steeds opnieuw, en ‘t is een feit dat West-Europa en Amerika nog nooit zo’n lange periode van vrede hebben gekend. Ik heb schrik, maar dat zei ik al.

  7. Ben bang dat Trump idd een goede kans maakt….wat een engerd is die man zeg!! Zijn wij nou zulke nuchtere Hollanders en dat wij alleen zien wat voor een vent dat is, of zijn die Amerikanen gehersenspoeld?? Ik snap er werkelijk niets van….Maar goed, wie zou wel een goede president kunnen zijn dan? Heb werkelijk geen idee en ik ben eigenlijk wel blij dat ik aan deze kant van de sloot woont….hoewel, volgens mij maakt dat ook niks (meer) uit!! Pfff…..

  8. Ik woon in Amerika, Colorado, en bekijk dit ook met stijgende verbazing. Trump heeft tot nog toe gewonnen in staten met relatief weinig kiesgerechtigden. De Amerikanen die ik ken en met wie ik praat willen ook geen Trump als president. Maar de andere republikeinen zijn ook niet super, to say the least… De spoeling is erg dun, deze ronde…

  9. Van mij mag iedereen de nieuwe president worden behalve Trump. Een loser van de eerste klas met zijn gebleekte tanden, gebruinde bolus (je ziet waar het brilletje van de zonnebank heeft gezeten – en onbeschofte gedrag. Als ik zou mogen kiezen, kies ik voor Hillary!

  10. Ik heb er niet genoeg verstand van om in te schatten of het echt gaat gebeuren, maar wat je vraag hoe het toch mogelijk is dat mensen hem the best man for the job vinden betreft… Die vraag kun je je ook stellen over een zekere meneer in het Haagse die er in de peilingen toch ook wel heel erg goed voor lijkt te staan. Ze verwoorden het gevoel van een kennelijk grote groep mensen die zich laten opnaaien door media als de Telegraaf en niet meer in staat zijn om kalm en rationeel te blijven. En de media werken er zelf ook hard aan mee, want door elke tweet die ze plaatsen als nieuws te benaderen en te bespreken, krijgen steeds meer mensen er aandacht voor. Terwijl de heren zelf totaal niet open staan voor kritische vragen en met fluwelen handschoentjes worden aangepakt…

  11. Ik vind de Nederlandse politiek al moeilijk genoeg om een beetje te volgen, dat móet ik wel omdat ik moet stemmen. De politiek van andere landen laat is dus helemaal langs me heen gaan omdat ik daar geen nvloeg op kan uitoefenen door m’n stemgedrag, zinloos dus om me erin te verdiepen.
    Maar van wat ik ervan mee krijg in de journaals . lijkt Trump me inderdaad een griezel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *