Nachtblauw – Een week in Parijs – The Choice

Maar weer even drie boeken in één logje want dat ruimt zo lekker op.

Allereerst kan ik je alleen maar aanraden om ‘Nachtblauw‘ van Simone van der Vlugt te lezen. Ik vond dit een prachtige historische roman al moet ik zeggen dat Catrijn, in mijn ogen, toch best wel hedendaagse gedachtes heeft. Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijke geëmancipeerdheid in die tijd nou echt gewaardeerd werd.

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

In ieder geval een mooie historische romans met een aantal echte historische figuren, gebeurtenissen (zoals De Delftse Donderslag waarbij Karel Fabritius, schilder van Het Puttertje, het leven liet) en info over het ontstaan van het Delfts Blauw. Meng dat allemaal met een vleugje romantiek met het nodige gedoe, een moord en een pestepidemie en dan heb je een heel prima boek. Ja, je kunt je gerust aan dit boek wagen.

***

Boek nummer twee is ‘Een week in Parijs‘ van Jojo Moyes, een flinterdunboekje met de personages uit dit boek.

In het Parijs van de belle époque brengt Sophie de eerste romantische weken na hun trouwen door met haar geliefde, de schilder Édouard Lefèvre. Het is een opwindende tijd, hoewel het leven aan de zijde van een arme kunstenaar ook zijn schaduwkanten kent…

Meer dan een eeuw later komen Liv en David aan in Parijs voor hun huwelijksreis. De stad is prachtig, maar de romantiek is ver te zoeken, vooral doordat Liv steeds alleen is omdat David de ene zakelijke afspraak na de andere heeft. Heeft Liv de fout van haar leven gemaakt?

Zoals gezegd, een flinterdun boekje, en meer heeft het dan ook niet om het lijf. Maar wel leuk om te lezen.

***

Houd je van zoetsappigheid, dan is ‘The choiche‘ (dat ik overigens gewoon in het Nederlands las hoor) iets voor jou. Waar gaat dit boek van Nicolas Sparks over?

Travis Parker heeft alles wat hij maar kan wensen: een leuke baan, goede vrienden en een prachtig huis. Hij geniet met volle teugen van het leven en is ervan overtuigd dat een relatie hem alleen maar in de weg zou staan. Tot Gabby Holland naast hem komt wonen. Travis doet zijn best contact met haar te krijgen, maar de mooie Gabby lijkt er niet van gediend. Ondanks al haar afwijzingen, en ondanks de aanwezigheid van Gabby’s vriend, probeert Travis dicht bij haar te komen. Zijn koppige pogingen zijn het begin van een emotionele reis die geen van beiden had kunnen voorzien en hun confronteert met de hartverscheurende vraag: hoe ver kan en mag je gaan in de hoop op liefde?

Tja, wat kan ik zeggen. Een prima boek hoor, maar niet echt heel interessant. Deel 1 kabbelt voort en voort en deel 2 is eigenlijk te kort, want in deel 2 gebeurt het eigenlijk allemaal. Maar verder een prima schrijfstijl en mooie sfeer.

26023260226024

Welk boek van deze boeken heeft jouw voorkeur?

9 gedachten over “Nachtblauw – Een week in Parijs – The Choice

  1. Eigenlijk spreekt geen van de drie boeken me aan. Het tweede las ik, en vond ik vreselijk, maar misschien had ik beter eerst het vervolg gelezen voor de context.

  2. Ik ben nu ook bezig in ‘Een week in Parijs’, maar dan van de schrijfster Rachel Hore ;-) Dat boek van Simone van der Vlugt staat op mijn NTL-lijstje. En dat laatste boek ken ik, maar de schrijver wel. Ken je ook zijn boek ‘Safe Haven’? Vond ik zelf erg mooi!

  3. Als alle drie deze boeken op mijn tafeltje zouden liggen begon ik met “Nachtblauw” dan “the Choiche” en als laatste “Een week in Parijs”.
    Maar als ik eerlijk ben denk ik dat ik alleen “Nachtblauw” ga lezen.

  4. Ik hou wel van historische romans, dus de eerste heb ik genoteerd!

  5. Nachtblauw wil ik zeker graag lezen! Ik vind sowieso haar historische romans erg goed. De andere 2 spreken me totaal niet aan dus die sla ik even over.

  6. Ik ben wel nieuwsgierig naar het eerste boek. Vanwege het onderwerp. Al gravend in de familiestamboom heb ik gezien dat een aantal voorouders plateelschilders en plateelbakkers waren in Delft in die tijd.

Reacties zijn gesloten.