Afval

Rebellie en revolte was er afgelopen december toen de gemeente het onzalige plan publiekelijk maakte om de grijze afvalkliko nog maar één keer per maand te gaan legen. Dat was eerst immers iedere twee weken. Het plastic inzamelen zou vanaf 1 januari juist van vierwekelijks naar tweewekelijks gaan.

Enfin: een boel commentaar dus en dat commentaar was -uiteraard duh, we zijn tenslotte Nederlanders- voor 99% negatief. Zonder de nieuwe systematiek ook maar een kans te geven.

We zijn inmiddels twee maanden verder en ik geloof dat onze grijze kliko tot nu toe één keer aan de weg heeft gestaan en wel meteen begin januari want hij kan maar leeg zijn nietwaar? 😉 Momenteel zit de kliko voor drie kwart vol dus voor de veiligheid zetten we hem aanstaande donderdag maar aan de straat. 7 April is namelijk toch wel heel ver weg.

In plastic inzamelen zijn wij heel goed. Iedere twee weken staan er toch zeker twee (en vaker drie) zakken aan de weg. Het scheelt natuurlijk dat inmiddels ook bijvoorbeeld drinkkartons en puddingpakken in die zakken mogen. Maar eigenlijk is het natuurlijk om te janken dat zoveel artikelen in plastic verpakt zijn. En dan vaak ook nog de manier waarop! Vaak is de verpakking een combinatie van plastic en papier/karton en is de daadwerkelijke inhoud vele, vele malen kleiner dan de verpakking. Wat een verspilling! Volgens mij worden daar door consumenten vrij regelmatig kritische geluiden over geuit. Ongelooflijk eigenlijk dat daar door producenten niet echt op gereageerd wordt.

Het oud papier wordt hier één keer in de maand opgehaald en we maken regelmatig zelf de weg naar de glasbak. Onze gifbak staat al jaren trouw in de garage en verzamelt vooral lege batterijen, maar voordat die vol is zijn we denk ik wel 200 jaar verder.

Soms vind ik wel dat je voor goede afvalscheiding toch wel zo ongeveer hogere wiskunde gestudeerd moet hebben, want het is niet altijd even gemakkelijk om te beoordelen wat waar thuis hoort.

Enfin: de nieuwe ophaalfrequentie, want daar wilde ik het over hebben. De grootste kritiek van de tegenstanders was dat de grijze bak veel te weinig opgehaald zou gaan worden en dat dat voor gezinnen toch wel echt heel lastig zou gaan worden. Ook bestond de angst dat er nu veel meer afval gedumpt zou worden.

Volgens mij is deze nieuwe ophaalfrequentie prima en is het verstandig om eerst gewoon te bekijken hoe iets gaat voordat we allemaal beginnen te roeptoeteren en facebookactiepagina’s op te starten. Maar hé, wie ben ik? En wie luistert er in godsnaam naar mij? Nou in ieder geval wel mijn kinderen (tot op zekere hoogte haha) en hen leer ik in ieder geval nooit afval op straat te gooien. Want dat vind ik echt verschrikkelijk, te zien hoeveel afval er overal rondslingert.

Hoe zit het bij jullie met het ophalen van afval? Heb jij veel afval, ben je fanatiek in het scheiden?

21 gedachten over “Afval

  1. hier grijze en groene container, die worden elk 2 wekelijks geleegd. Sinds een aantal jaren kan je plastic inleveren in containers bij de supermarkt. Die staan naast de glasbak. Dat scheelt hoop ruimte in de container. drinkpakken en blik mogen sinds vorig jaar ook in de oranje plastic containers. Maar het maakt in onze gemeente niet uit of je veel afval scheidt of helemaal niet. Grote containers of kleine. Iedereen betaalt een gelijk bedrag, dus daar onze containers in de palle zon staan (andere plek is er niet) gaan ze snel stinken en dus elke keer dat mogelijk is aan de straat. Als het nodig zou zijn zou het wel minder vaak kunnen, maar het maakt in de kosten niet uit en dan heb ik hem liever leeg.

  2. Ja, wij scheiden heel fanatiek. Eens per maand oud papier, eens per twee weken twee volle plastic zakken en om de week een groene of een grijze kliko. En dan ook nog twee keer per maand een snoeiweekactie. Een actieve gemeente dus! Fijne zondag.

  3. alles gaat hier in de ondergrondse container, je mag er elke dag wel 100 zakken inpleuren bij wijze van, niemand controleert dat, toeristen gooien ook alles erin, zelfs flessen, dus dat zal wel weer ergens op de grote hoop komen, zoals zoveel afval, ook het gescheiden afval komt uiteindelijk vaak samen op een grote hoop.. en daar doe je dan je best voor, om het te scheiden..
    plastic verpakkingen, hou op schei uit! een tube oarodontax, na jaren weer terug in een doosje, waarom? en dagcrème, in een doosje met daarom nog een plasticje.. er wordt van de consument verwacht dat we verantwoordelijk omgaan met het afval, geef ons dan als producent niet zo achterlijk veel afval!

  4. We hebben tegenwoordig een kliko voor groenafval en een kliko voor papier. Restafval gaat nog in zakken en reken maar dat we elke twee weken minstens twee zakken aan de straat zetten!
    De luiers nemen nogal wat plek in beslag namelijk!
    Het is wel mooi om te zien dat wij de enige in onze straat zijn die restafval produceren. Er staan echt vooral plastic afval in onze straat te wachten op de dinsdagen 🙂

  5. Kijk als je ene leuk huis heb met ene schuur garage of bijkeuken waar je een paar handige Ikeabakken kwijt kan, ja dan is afval scheiden super makkelijk. Helaas heb ik een heel klein huis en rot ik alles in de grote grijze kliko. Ik kan in mijn hok net mijn twee fietsen kwijt daar heb ik geen ruimte voor zakken of bakken die in de zomer uiteraard wel gaan meuren.
    Gelukkig staat er een plasticbak bij mijn supermarkt die ze regelmatig in de fik steken zodat ik daar trouw mijn zak tegen die resten aan kan parkeren.
    Overigens heb ik nooit glas en heel zelden een blik, flikker ik verpakkingen waar het kan al in de winkel weg en mik in mn oud papier netjes op tijd op straat. De bak daarvan? Staat wel in mn hok, tot ook die ruimte bezet raakt.
    Overigens verbranden ze het plastic en papier net zo goed hoor, het is gewoon geld besparen op vuilnismannen want de afvalheffing blijft wel hetzelfde.
    Ik ben pro mileu hoor, maar de omliggende gemeentes van je stad zullen wel merken wat de gevolgen zijn.

  6. Bij ons wordt plastic niet apart opgehaald, en dat merk je echt in je kliko!! We zijn maar met z’n 4en, maar iedere 14 dagen staat de kliko bomvol aan de kant van de weg! Terwijl we groenafval en papier wel apart moeten inzamelen….Van mij mag de gemeente het plastic ook wel apart komen inzamelen!

  7. Wij hebben een aparte kliko voor het plastic en dat scheelt inderdaad heel veel restafval. Nou zag ik van de week op televisie dat het voor producenten veel goedkoper is om nieuw plastic te produceren dan om het oude te recyclen, in verband met de lage olieprijs. Veel ingezameld plastic belandt dus alsnog in de verbrandingsoven. Hoop dat ze met z’n allen iets gaan bedenken waardoor het toch weer aantrekkelijk wordt om te blijven recyclen.

  8. Hier mag de grijze kliko elke 14 dagen aan de weg gezet worden, wij (2 pers.) doen dat 1x per 1/2 jaar. In voor- en najaar gaat de GFT kliko wel elke 14 dagen aan de weg.
    De grijze kliko zal wel snel vol zijn als je nog kinderen in de luiers hebt, maar die hebben we niet en we dragen zelf ook nog geen luiers.

  9. GFT, afval en oud papier worden afwisselen om de 2 weken opgehaald . Flessen en plastic brengen we zelf naar de container op de hoek van de straat . Daar staat sinds kort op dat daar óók lege pakken en blikjes in mogen maar daar zijn we verder niét over geïnformeerd dus ik weet niet of de bakken nu standaard alles mogen bevatten of dat er een tekort aan “plastic” bakken was en men deze dan maar gebruikt.
    Moet ik eens voor bellen want het zou voor de afvalbak inderdaad wel schelen als ook blikjes en pakken bij het plastic mogen.
    Ik kan me wél voorstellen dat een gezin met twee kinderen in de luiers (of een oma of opa) moeite heeft met maar één keer in de maand ophalen, zeker als je toevallig ook nog een poes hebt die toch ook regelmatig een schone bak moet.

  10. Wij scheiden al jaren fanatiek. Glas in de glasbak, chemisch (verf en batterijen) en kleine elektrische apparaten brengen we eens per half jaar (of jaar…) naar de inzameling (winkelcentrum kan het bijvoorbeeld).

    We hebben een groene gftbak en die wordt elke twee weken geleegd. Nu in de winter zit die nauwelijks vol, dus een keer per maand gaat ie aan de weg.

    In de blauwe bak gaat het papier en die wordt een keer per vier weken geleegd. Die bak zit altijd wel vol. De opbrengst gaat naar de basisschool van de kinderen. Ook fijn:).

    De grijze container is hier voor plastic en die wordt ook eens in de vier weken geleegd. Gaat prima.

    Het restafval kun je naar de ondergrondse container brengen, op de hoek van de straat. Je hebt er een pasje voor nodig, maar we betalen nog niet per zak. Ik denk dat we een vuilniszak per drie weken hebben. Misschien ietsje meer.

  11. wij moeten per keer dat de container geleegd worden betalen. Dat is inmiddels 12 euro per keer. Dan bedenk je je nog wel een keer voordat je hem aan de weg zet. Inmiddels zit ik op ongeveer 4x perjaar.
    Gelukkig wordt de groene container wel gratis geleegd en dat 1x per 14 dagen. Die gaat namelijk veel sneller stinken…

  12. Plastic verzamelen en afhalen hebben wij al een paar jaar en sinds die tijd hebben wij idd veel minder in onze grijscontainer. Sinds dit jaar is het voor eerst dat het plastic 2wekelijks wordt afgehaald ipv van 1 x per maand. Wel nog steeds grijs per 2 weken. In het begin vond ik het nog wel eens lastig al het scheiden van wat nou waarin, maar nu is zo’n automatisme geworden. Als er nog een container komt voor het plastic hebben we 4 containers achter in de tuin. Grijs, groen, blauw (voor papier/karton) en wit? voor plastic 😛

  13. Wat handig! Zo zou ik het hier ook wel willen!
    Omdat ik in het buitengebied woon word alleen groen en restafval opgehaald. Plastic, blik, glas, drankkartons en papier moet je allemaal wegbrengen, in het centrum staan bakken. Nou wil het zo dat de supermarkt 1,5 km de ene kant op is, en het centrum 3,5 km de andere kant op. Ik kom dus gerust wel eens twee of drie weken niet in het centrum, en moet er soms dus speciaal voor op en neer fietsen….Dat maakt het wel erg omslachtig. Hoewel ik nog steeds zoveel mogelijk scheid en regelmatig probeer de recyclebakken weg te brengen (op de fiets kan je nu eenmaal niet zoveel tegelijk inleveren), lukt dat soms dus gewoon niet door de afstand. Als de bakken vol zitten en ik heb een te slechte dag om te fietsen, dan houd het op…

  14. In onze gemeente wordt verpakkingsmateriaal al jaren gescheiden opgehaald. Volgens mij zo ongeveer sinds het in leven roepen van ‘der grüne Punkt’ in 1990! Wij weten dus niet beter dan dat alles gescheiden wordt opgehaald. De zogenaamde ‘grijze bak’ voor restafval heeft een inhoud van 60 liter en wordt eens per maand opgehaald en is dan meestal nog niet eens halfvol. Ik probeer afval te vermijden door zoveel mogelijk ‘los’ te kopen, maar dit is niet overal mogelijk.

  15. Blogje naar mijn hart, vanaf januari is hier ook een nieuw systeem ingevoerd. Het plastic werd al elke 2 weken opgehaald maar wij moeten nu betalen als wij onze grijze kliko aan straat gaan zetten. Oud papier en groen worden nog wel gratis opgehaald, groen is om de week en papier 1 keer in de maand. Maar ook ik verbaas mij over de hoeveelheid plastic die wij hier hebben.
    Gisteren kluste ik in de keuken en kocht nieuwe greepjes voor de keukenkastjes, die zaten per stuk in plastic en daar binnen zaten de schroefjes ook nog eens apart in plastic…ja zo wil het wel lukken met die plastic soep!

  16. Er wordt hier heel fanatiek afval gescheiden. Wij zijn er heel precies in. Wat je inlevert wordt gewogen en vorig jaar hadden we weer veel minder afval dan in 2014. We zijn goed bezig. 😉

  17. In onze gemeente scheiden we alles. Het groen wordt een keer per 14 dagen opgehaald (of je hebt je eigen compostbak), plastic, glas, karton, papier, metaal, melkpakken, allemaal apart. De rest in de kliko (varierende in grootte- kleinst het goedkoopst). Ook bij de stort alles scheiden. Flamingo, hout, stenen, grond, verf, plastic flacons, electronic en ga maar door. En weet je wat: de gemeente verdient er geld aan omdat alles direct naar de recykling gaat. Onze kliko zit nog niet voor de helft vol.

  18. Hier de gekke situatie dat er geen grijze bak is. We hebben een groene, voor restafval, en een bruine, voor gft. Anders dan alle omliggende gemeenten. Nu woon ik in een flat, waar er een ondergrondse container is waar mijn gft en restafval helaas tezamen in moeten (ongescheiden). Wel ook plastic apart, met drinkkartonnen en met blikverpakkingen. Alleen dat blik zamel ik al apart in met alle andere metalen, die mijn vereniging verzamelt en inlevert tegen een kleine vergoeding. Hetzelfde met pennen en frituurvet, ook naar de vereniging. Papier gaat hier weer naar een andere vereniging. Dus afval scheiden is in mijn eenpersoonshuishouden ook wel een dingetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *