Melatonine

Net als mama is Kleine Zus een schone slechte slaapster en kan ik daar nog redelijk nuchter om zijn, Kleine Zus raakt er erg door van slag. Het meisje kan zich zo’n zorgen maken over haar slechte slapen en dat ze te weinig rust heeft en dat ze dan misschien wel slechte punten gaat halen en dat ze dan … en zo maalt en maalt ze maar.

Ik zou het haar zo graag anders gunnen. We zijn natuurlijk met de psycholoog bezig en daar lijkt ze best baat bij te hebben. En een paar weken geleden werd mij tijdens het 10-minutengesprek door de juf nog ‘ns haarfijn verteld dat er echt niets mis is met Kleine Zus. Dat zij in haar denken en doen gewoon een aantal jaar voor is op de rest van de klas en dat dat inderdaad regelmatig tot onbegrip en verdriet leidt. Maar dat Kleine Zus vooral een superlief en betrokken kind is.

Maar goed: slecht slapen is natuurlijk helegaar niet tof! Kijk, dat je in de nacht van zondag op maandag slecht(er) slaapt is denk ik bij veel mensen wel bekend, maar vorige week vrijdag kwam ze tegen middernacht helemaal verdrietig naar beneden omdat het wéér niet lukte. En tja, slecht slapen in het weekend is prut in het kwadraat.

De kinderpsycholoog had het probleem ook al met mij besproken en suggereerde het gebruik van melatonine. In eerste instantie was ik toch wat huiverig en daarom heb ik het toch maar even met de huisarts besproken. Hij gaf aan het prima te vinden als we het zouden proberen en inmiddels gebruikt ze het een paar weken. En werkelijk: ze slaapt telkens als een roosje! Ze slikt haar pilletjes, gaat een kwartiertje later naar boven en doet haar dingetjes in de badkamer en kruipt in bed. Lezen in bed is er niet meer bij, vaak slaapt ze binnen een kwartiertje. Hoe tof is dat dan wel niet?

Conclusie tot nu toe is dus dat die melatonine prima werkt en dat is natuurlijk vooral heel erg fijn! Misschien moet ik het zelf ook maar gaan gebruiken?

Wat voor slaper ben jij en, in geval van slecht slapen, wat voor hulpmiddelen gebruik jij om in slaap te komen?

23 gedachten over “Melatonine

  1. Ahja, melatonine… zoonlief krijgt ze ook… alleen denk ik daar pas over na als hij naar bed gaat. Overdag krijgt hij Medikinet omdat hij ‘t stempeltje ADD heeft. Dus zónder die H. Niet druk maar ‘t concentratievermogen van ‘n mug. Wat dát betreft lijkt hij sprekend op mij. Ik ben ook zo’n nachtdier en heb dus ook overdag zo’n zelfde soort non-concentratie. Dat multitasken… ik heb ‘r nog steeds m’n twijfels over of dat ook écht bestaat… het is in mijn geval van alles nét niet helemaal. Mss dat ik zelf ook maar ‘s Medikinet moet gaan slikken. Bij zoonlief werkt ‘t geweldig! Nouja, qua school dan, thuis wordt hij ‘r wel drukker van. En dan kun je dus slecht slapen en kom je vanzelf bij de Melatonine… tja… ik heb me er maar bij neergelegd. Ik denk dat het mij destijds ook had geholpen maarja, toen bestond dat nog niet. Ach, het komt tzt allemaal goed, daar ben ik van overtuigd!

  2. Ik slaap slecht en zweer al een tijdje bij de combinatie fysieke ‘uitputting’ en melatonine.. Ik slaap niet altijd als een roos maar in ieder geval goed genoeg om de dagen prettig door te komen…

  3. Zoon (16) gebruikt al enkele jaren melatonine. Hij komt slecht in slaap, dit wordt veroorzaakt door de ADHD medicatie. Dit is een bekende bijwerking. Hij kreeg ze voorgeschreven door de kinder psychiater. Nu neemt hij een half pilletje (0,5) en een half uur later valt hij lekker in slaap. Heel soms neemt hij een heel pilletje maar dat is alleen bij uitzonderlijke situaties.

  4. Wat fijn dat die pilletjes zo goed helpen. Dat moet haar echt geruststellen.

    Zelf hoef ik mijn kussen maar te zien / aan te raken en ik slaap al. Zó fijn!

  5. Ik slaap meestal als Doornroosje. Mocht het een keer niet lukken dan heb ik mijn ontspanningsoefeningen die ik leerde op mindfullness en yoga. Piekeren stoppen doe ik door steeds tot tien te tellen (klinkt raar maar het werkt voor mij). En als het na dit alles echt niet lukt heb ik ook nog wonderpilletjes in mijn nachtkastje maar de geruststelling dat ik die kan pakken als ik echt niet kan slapen geeft meestal al zoveel rust in mijn hoofd dat ik daardoor toch spontaan in slaap val.

  6. Tegenwoordig slaap ik prima, maar als kind kon ik, net zoals Kleine Zus, de slaap niet vatten. Vaak hoorde ik mijn papa en mama naar bed komen en dan huilde ik altijd stiekem omdat ik nog later zou slapen dan zij. Het ging over na mijn tiende, geloof ik. Maar een nachtbraker ben ik nog steeds… 🙂

  7. Wat fijn dat dat pilletje zijn werk doet! Ze zal een stuk geruster zijn en uitgeruster erbij!
    Ik slaap altijd goed, op de periode’s na waarin er heftige dingen in mijn leven gebeurden.
    Dan sliep ik wel in, maar werd wakker rond 3-4 uur en dan was het gedaan. Lukte het niet meer.
    Maar het gaat weer prima tegenwoordig, als ik eenmaal het licht uitdoe en mij ‘installeer’ ben ik zo vertrokken. Dat ik de laatste tijd aan het eind van de middag wel eens een dipje heb, wijt ik nu aan de 20 slaapapneu’s die ik heb per uur. Maar ik merk daar verder niks van.

  8. Wat fijn dat ze baat heeft bij die pilletjes want slecht slapen én je daar zorgen over maken maakt het batuurlijk alleen maar erger.
    Ik slaap zelf meestal prima maar val wél in slaap met de TV aan die op de timer staat. Ik zie ‘m zélden uitgaan
    Een enkele keer wordt ik na een uur of 2 slaap wakker en kan dan bijna niet meer in slaap komen maar dat is niet vaak genoeg om er een probleem van te maken

  9. Ah, wat vervelend dat Klein Zus zo’n slechte slaapster is… en als je eenmaal gaat malen, dan zet je je gedachten ook niet zomaar stop. Fijn dat de pilletjes helpen! Mijn ene nichtje heeft die pilletjes ook en valt daardoor ook makkelijker in slaap.
    Zelf heb ik gelukkig geen last van slaapproblemen… heb meer moeite om er ‘s ochtends weer uit te moeten 😉

  10. Ik ben een heel slechte slaper omdat ik te weinig REM-slaap heb. Inslapen is ook een dingetje. En het went nooit!
    Op advies van de neuroloog slik ik ook melatonine maar ik moet het 2 uur voordat ik naar bed ga innemen. Dat is toch een heel ander verhaal dan bij Kleine Zus.
    Fijn dat ze nu goed slaapt!

  11. Lijkt me zo vervelend als je slecht slaapt, vooral als je daardoor minder kunt functioneren en de hele nacht maar ligt te piekeren. Gelukkig helpt dit middel Kleine Zus goed zodat ze nu in ieder geval goed slaapt. Ik behoor gelukkig tot de groep die geen problemen met slapen heeft. Als ik 5 keer per jaar een nacht wakker ligt, dan is dat echt al heel veel. Zodra ik ga liggen, ben ik vertrokken. Wel word ik vaak ‘s nachts wakker omdat ik dan naar de wc moet maar ook daarna slaap ik zo weer verder…

  12. Ik hoor goede berichten van melatonine. ZOu het best bij jongste kind willen gebruiken, alleen heeft hij zelf niet het idee dat hij een selchte slaper is?! Hij slaapt érg laat in, soms pas als wij naar bed gaan. Maar is meestal ‘s ochtends wel wakker.

    Ik zelf slaap echt meer dan prima in (tot grote ergernis van man soms) maar word dan rond 3 of 4 uur wakker. En om dan zo’n pilletje te nemen heb ik wel eens geprobeerd, maar werkt niet. ALs ik inslaap dan ben ik ‘s ochtends natuurlijk brak.

  13. Ik ben helaas ook een slechte slaper. En nu het weer lichter wordt in de ochtend en de vogels om half 4 al blij aan het fluiten zijn is lastiger weer in te slapen als ik ‘s nachts wakker word 🙁
    Een tijdje heb ik melatonine gebruikt, maar nu gebruik ik alleen metarelax. Wel fijn dat ze nu weer slaapt als een roosje. Voor een volwassene vervelend als je niet kunt slapen, maar voor een kinderen nog veel lastiger, zeker omdat ze in een leer en groeifases zitten.

  14. Wat ellendig als je zo slecht kan slapen.
    Ik (en eigenlijk als mijn gezinsleden) zijn gezegend met een goede nachtrust.
    Ik kan eigenlijk altijd en overal slapen.
    Voor mijn werk draai ik slaapdiensten, dan slaap ik op mijn werk en ben oproepbaar door mijn cliënten, die nachten slaap ik minder lekker (rustig) dan thuis maar dat haal ik bij thuis komst snel in met een klein slaapje van 20 minuutjes en dan kan ik er weer tegen.

    Laten we hopen dat Melatonine Kleinezus van haar slaap probleem afhelpt!!

  15. Wat fijn dat ze nu een stuk beter slaapt! Voelt ze zich ook fitter overdag?
    Ik vraag dat laatste omdat mijn ervaring met melatonine een beetje gemixt is. Heb het een tijdje voorgeschreven gekregen omdat de gedachte was dat ik meer energie zou hebben als ik (nog) dieper zou slapen. Ik sliep ook dieper en was dus wel blij, maar snapte maar niet hoe ik dan toch zoveel moeier was overdag. Later bleek dat het een te zwaar pilletje was, zo zwaar dat de extra melatonine overdag nog niet was afgebroken maar nog steeds in mijn lichaam zat. Nu slik ik een veel lichtere en gaat het wel goed.
    Vandaar dus even de tip, niet alleen kijken hoe ze slaapt, maar ook hoe ze zich overdag voelt 🙂 Als dat beiden goed is, helemaal top!

  16. Haha, volgens mij is ondertussen al wel bekend (bij jou) dat ik niet zo’n heel beste slaper ben. Hoewel… de laatste tijd gaat het ontzettend goed! (*afkloppen*) Wat doe ik dan? Zorgen dat ik lekker warme voeten heb, maar wel in een koele kamer slaap. Een (bijzonder) biertje op z’n tijd lijkt te helpen (niets voor kleine zus dus! *schater*) en wat ik sinds kort doe: voor het naar bed gaan een lepel rauwe honing (is puur) met een mespunt Himalaya-zout. Ze zeggen dat de combinatie van zuiver zoet en de kristallen die in Himalaya zout zitten ervoor zorgen dat je bloedsuiker gehalte ‘s-nachts stabiel blijven waardoor je beter (door)slaapt. Lekker goedkoop en… het lijkt te helpen!
    En anders… waarom zou je melatonine niet proberen? Het is een lichaamseigen stof die blijkbaar niet in balans is bij jou/kleine zus…. Maar iedereen heeft melatonine in zijn of haar lijf. Dus… gewoon proberen!

  17. Hm ik zou het zelf alleen voor korte termijn gebruiken denk ik, om je weer in het juiste ritme te krijgen. En het na 2 weken weer mee stoppen ofzo.
    Ik heb zelf een nichtje die ongeveer dezelfde problemen had met slapen en die heeft een daglichtlamp gekregen, elke dag, ze zit daar ik meen een half uurtje voor/naast ofzo, sindsdien slaapt ze weer stukken beter.
    (wellicht een tip voor jezelf??)

  18. Als kind sliep ik enorm slecht en maakte ik me daar ook altijd enorm veel zorgen over, waardoor het natuurlijk allemaal van kwaad tot erger werd. Ik kreeg toen ook een pilletje voorgeschreven, geen idee wat het was, maar het heeft wel geholpen. Ik slaap nu altijd goed mits ik me geen zorgen maak over deze of gene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *