De Bergmankronieken

Schreef ik vorige week al over een tweetal geweldige Scandinavische boeken, ik kan weer een nieuw schrijversduo aan mijn favorieten toevoegen. Wat schreven Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt een paar prachtige boeken met Sebastian Bergman, Torkel Höglund en Vanja Lithner in de hoofdrollen.

Wat verborgen is‘ is deel 1 uit de reeks. Waar gaat dit boek over?

Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlöv College, een school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

Het onderzoek naar de moord loopt niet bepaald soepel en kent vele zijpaden. Bergman is een zeer onaangenaam personage terwijl je tegelijkertijd ook wel enig begrip voor hem toont. De uitdieping van de personages in de boeken zijn dan ook zeer de moeite waard.

Het tweede deel heet ‘De discipel‘. Waar gaat dit boek over?

Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis.
Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben – en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.

Sodeju zeg, was ‘Wat verborgen is’ al een spannend boek, ik vond dit boek zo mogelijk nog spannender! Echt heel erg de moeite waard. En die rode draad is natuurlijk geweldig!

Snel verder dus in deel drie dus ‘Het familiegraf‘. Dit boek heeft de volgende inhoud:

Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland in een gevaarlijke situatie terecht. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking: bij de oever van een rivier steekt een hand uit de grond omhoog.
De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen.
Vervolgens buigt de Nationale Recherche zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in januari 2003, enkele maanden nadat hun lichamen al begraven waren in het zand. Plotseling bemoeit de veiligheidsdienst zich met de zaak, en dat wekt de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman, die samen met zijn team verder op onderzoek gaat.

Oh en wederom: spannend en intrigerend. Een supergaaf boek met onverwachte wendingen en lijken de verhaallijnen totaal niets met elkaar te maken te hebben en doen ze dat tenslotte toch. Superknap geschreven. Opnieuw maken de rode draden dat je ook nog ‘ns zo snel mogelijk wilt weten hoe die allemaal aflopen. En het einde is superheftig. Maar goed dat ik meteen verder kon in deel vier: ‘Het stille meisje‘ maar dat heb ik nog niet uit als dit logje online komt. Ook dit deel is tot nu toe erg de moeite waard. Nu maar hopen dat deel vijf niet te lang op zich laat wachten.

20160322_212419 20160402_160256 20160407_204000

7 gedachten over “De Bergmankronieken

  1. Je hebt me overtuigd dat ik deze boeken ook op mijn lijstje moet zetten!

  2. Staat genoteerd. Ik lees graag series, uiteraard op volgorde. Dus deze tips zijn altijd van harte welkom!

  3. Weer een aantal mooie tips! Bedankt!
    Ik heb mijn lijstje weer aangevuld, wordt echt tijd dit ik weer vaker ga lezen. Hoewel ik sinds maanden weer bezig ben met een boek, schiet het nog niet op..

  4. Ze staan al op mijn lijst, maar bij de bieb is het een hele kunst om ze allemaal tegelijk te lenen en ik wil ze graag in de goede volgorde lezen.

Reacties zijn gesloten.