Wisseling van de wacht

Met ‘Wisseling van de wacht‘ besluit Stephen King zijn trilogie rondom Bill, Holly en Jerome en oh, wat heb ik toch weer genoten van dit boek. Zo jammer dat het al uit is!

Wisseling van de wacht is de gruwelijk spannende finale van Stephen Kings Mercedes-trilogie, na de bestsellers Mr. Mercedes en De eerlijke vinder. In Wisseling van de wacht keert de duivelse Mercedes-Killer Brady Hartsfield terug. Hij drijft zijn vijanden tot zelfmoord en als Bill Hodges en Holly hem niet weten te stoppen, zullen ze zelf slachtoffer worden, want hij richt zich vastbesloten op de mensen die hem het ziekenhuis in kregen. King combineert de detectivestijl van Mr. Mercedes en De eerlijke vinder met de adembenemende, bovennatuurlijke suspense waar hij zo beroemd mee is geworden.

Ik heb echt heel erg van dit boek genoten. Wat een heerlijke schrijfstijl, wat een fantasievol verhaal (maar nergens ongeloofwaardig), wat een sympathieke helden en misselijkmakende slechterik. Heerlijk cliché dus, maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet. Ik weet het, je moet van dit soort boeken houden, vooral de delen 1 en 2 zijn helemaal niet zo fantasy-achtig. En zelfs deel 3 is dat minimaal vind ik. Dus twijfel je? Geef het een kans. Doen!

Op een blog (geen idee meer waar) las ik een enthousiast logje over ‘Schoolidyllen‘ een boek dat in 1900 voor het eerst verscheen. En ach dacht ik, laat ik me er maar ‘ns aan wagen.

Het bekendste boek van Top Naeff, Schoolidyllen, verscheen in 1900 voor het eerst. Schoolidyllen gaat over de vriendschap tussen Jet, Jeanne, Noes, Lien en Maud. Het tragische einde, met de dood van een van hen, heeft honderdduizenden meisjes en vrouwen tot tranen toe geroerd. In deze nieuwe uitgave is de oorspronkelijke tekst woordelijk overgenomen, maar om het ook voor de jongeren van nu leesbaar te maken, is de spelling wel enigszins aangepast.

Het boek begint met een voorwoord waarin zo ongeveer in de eerste alinea al gemeld wordt dat Jet tragisch tot haar einde komt. Nou ja zeg! Dat doe je toch niet. Echt zo fout om dat meteen te melden. Kijk, als je het korte stukje van bol.com leest, dan weet je dat er iemand zal sterven, maar nog niet wie. En nu weet je dat meteen. Echt zo suf!

En wat vond ik van het boekje? Nou niet veel eigenlijk. Het is maar dun, dus je hebt het zo uit en ik vond het ook wel leuk om te lezen, maar het lukte me niet om er echt de charme van in te zien. Ik vond het eigenlijk maar een saai boekje. Maar goed, ik kan me best voorstellen dat het voor die tijd juist weer een behoorlijk ‘heftig’ boek was.

20160612_184155 20160608_190611

Heb jij ooit van ‘Schoolidyllen’ gehoord of heb je het misschien vroeger al ooit gelezen? En wat vind jij nu eigenlijk van de boeken van Stephen King?

6 gedachten over “Wisseling van de wacht

  1. Ik vond Mr Mercedes maar niks, één van de weinige boeken die ik aan de kant legde nog voor het uit was. Misschien moet ik het ooit een herkansing geven want ik ben blijkbaar één van de weinigen die het niet goed vind :-)

  2. Ik heb ‘m zelf en krijg elke keer op z’n minst een brok in m’n keel als ik het boek weer herlees.

  3. Sylvia Witteman heeft het er over gehad en ik las inderdaad ook ergens anders erover. Dus ik heb het van de week ook maar eens herlezen. Alleen wel die stomme versie met voorwoord en uitleg bij heel veel woorden. De oude versie die ik ooit bij oma las, vond ik veel boeiender. Zonder uitleg en gedrukt op oud papier in een ouderwets lettertype. Zoals het heurt zeg maar. ;-)

  4. Ik heb 50 jaar geleden ook gehuild om dat boek.
    En het nieuwe boek van Stephen King ga ik meteen reserveren. Geweldig!

  5. Ha, ik heb niet veel met Stephen King, maar zeker wel met Schoolidyllen. Gehuild heb ik om dat boek en nog kan ik het niet lezen zonder brok in mijn keel. Ik had er ook over gelezen op een blog en weet ook niet meer waar, maar ik ben toen meteen het boek gaan zoeken om het nog eens door te kijken. Ach, ach die Jet… Zo treurig

  6. Ah, ik wist niet dat er een nieuw deel was. Ik lees deze blog verder niet (na de eerste alinea weet ik genoeg!) en ga m snel reserveren…

Reacties zijn gesloten.