Drie stuks

Maar weer even drie boeken in een logje. Zo las ik daar ‘Dochter‘, ‘Zwijgplicht‘ en ‘Verder dan de sterren‘.

‘Dochter’ is bij vlagen een interessant boek. Vooral de manier waarop Ruby beschreven wordt is interessant en ik vond de manier waarop Lupton de kou in Alaska beschrijft heel erg beeldend en indrukwekkend. Verder toch ook een wat onwaarschijnlijk verhaal. Hoop ik.

De Britse Yasmin en haar dove dochter Ruby ondernemen een wanhopige tocht door de eeuwige nacht van het poolgebied. Na hun aankomst in Alaska krijgt Yasmin te horen dat haar man Matt is omgekomen bij een ramp in het verre noorden. Yasmin kan dit niet geloven en trekt met Ruby door het barre winterlandschap, op zoek naar antwoorden. Terwijl ze schuilen voor een dodelijke sneeuwstorm, realiseert Yasmin zich dat ze ook bedreigd worden door menselijk gevaar. Met niemand anders op de weg die hulp kan bieden, trekken ze verder naar het noorden; alleen en doodsbang, door de extreme kou van de eindeloze poolnacht.

‘Zwijgplicht’ vond ik echt een supersuf boek. Het leest vlot, dus las ik het uit, maar het lijkt wel alsof de auteur denkt dat haar lezers niet al te intelligent zijn. Of zou het misschien een kinder-/YA-boek zijn. Dan snap ik het beter. Het boek kon me niet echt bekoren in ieder geval.

Arjan moet voor school stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Tijdens zijn dienst vallen gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld. Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie.

‘Verder dan de sterren’ is deels wat zweverig: Tully ligt in coma en ‘ontmoet’ dan haar gestorven vriendin Kate. Soms zijn de overgangen wat onduidelijk, maar dat kan ook aan de slechte layout van het e-boek gelegen hebben. Het is soms een wat zoetsappig boek, maar tegelijkertijd beschrijft Hannah toch ook wel heel mooi hoe soms de dingen kunnen lopen.

Tully Hart doet alles met overgave, gedreven door mooie dromen voor de toekomst en de pijnlijke herinneringen aan haar verleden. Ze denkt dat ze alles aankan. Dan sterft haar beste vriendin Kate. Tully belooft Kate op haar sterfbed dat ze een moeder zal zijn voor haar kinderen. Dat blijkt moeilijker dan ze ooit had kunnen denken.
Kates dochter Marah is kapot van verdriet over de dood van haar moeder, en trekt zich steeds verder terug uit het gezinsleven. Niets en niemand lijkt tot haar door te kunnen dringen, ook Tully niet. Tully’s moeder Dorothy liet haar dochter keer op keer in de steek, maar nu Tully voor de grootste uitdaging van haar leven staat, wil Dorothy er voor haar zijn. Maar om eindelijk echt een moeder voor haar dochter te kunnen zijn, zal ze eerst de schokkende geheimen uit haar verleden onder ogen moeten zien. De drie vrouwen zijn elk op hun eigen manier gekwetst en eenzaam. Ze hebben elkaar hard nodig om hun leven weer in eigen hand te nemen, maar kan liefde hun achterdocht en verdriet overwinnen?

Drie boeken dus die geen van drieën echt heel bijzonder waren. Als ik echter een rangschikking zou moeten maken dan zou die er zo uitzien:

  1. Verder dan de sterren
  2. Dochter
  3. Zwijgplicht

20160622_204823 20160624_130619 20160629_080237

3 gedachten over “Drie stuks

  1. Goh, met name ‘Dochter’ lijkt me wel een boek van 1.000 pagina’s zoveel maken ze mee!
    Hopelijk zijn de volgende boeken op je leeslijst een groter succes!

  2. verder dan de sterren heb ik gelezen, de andere 2 laat ik aan me voorbij gaan

Reacties zijn gesloten.