Nederlandse schrijfsters

Twee boeken van Nederlandse schrijfsters in één logje. Allereerst las ik ‘Huidpijn‘ van Saskia Noort. Waar gaat dit boek over?

Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

Het zegt al heel wat dat ik behoorlijk in mijn geheugen moest graven voor deze recensie. Tussen het moment van lezen en het schrijven van dit logje zit zo ongeveer een dag of zes. En toen wist ik nog maar amper waar  het boek ook alweer over ging en hoe het eindigde. Kortom: ik vond niet heel erg indrukwekkend wat er in het boek gebeurde. Het enige wat me redelijk boeide was hoe Anne in elkaar zit, haar verleden en haar heden. Voor de rest: mwah.

En dan is daar ook nog ‘Judaskus‘ van Linda Jansma. Waar gaat dit boek over?

Eén ongeluk. Twee gezinnen. Wat is de link? Huisartsenechtpaar Barbara en Marcus van Brederoo wonen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland. Wanneer Barbara ontdekt dat haar man iets voor haar verzwijgt, is ze vastbesloten te achterhalen wat dat is.

Ook dit boek maakt niet bepaald een blijvende indruk op mij. Het is allemaal nogal onwaarschijnlijk wat er gebeurt en wordt ook op een nogal simpele manier vertelt. Spannende situaties worden heel stacato vermeldt en dat kwam erg vreemd op mij over. Het laatste hoofdstuk blijft nog het beste hangen, al had ik ook dat al veel eerder in het boek aan zien komen.

Ik vraag me af hoe het komt dat de momenteel populaire Nederlandse schrijfsters mij zelden weten te boeien. Tijdens het lezen van hun boeken denk ik, oh arrogante ik ;-), regelmatig: dat kan ik veel beter. Het taalgebruik is vaak te simpel en dat stoort mij behoorlijk en verhaallijnen zijn te ver gezocht of onlogisch.

20160710_150304 20160713_115640

Lees jij boeken van Nederlandse schrijfsters? Wat vind jij van hun boeken en welk boek zou ik zeker moeten lezen?

23 gedachten over “Nederlandse schrijfsters

 1. ‘Huidpijn’ is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe.

  Maar volgens jou dus geen aanrader?

 2. Ik lees niet graag Nederlandstalig. De boeken zijn vaak somber en psychologisch. Ik lees liever avontuur of liefdesverhalen. Meestal in het Engels.

 3. Het tweede boek klinkt interessant, en ik had er nog niet eerder van gehoord. Die gaat dus op de leeslijst.

 4. Ik lees regelmatig boeken van Nederlandse schrijfsters. Vooral Linda Jansma, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef vind ik goed. En qua romans vind ik Chantal van Gastel leuk schrijven :)

 5. Ik lees graag van oorsprong Nederlandstalige romans, je merkt toch vaak het verschil tussen moedertaal en vertaald, enfin, daar gaat het niet over natuurlijk :) Koch vind ik bv fantastisch schrijven. Maar een vrouw, neen, er schiet mij niet direct een naam binnen.

 6. Ik heb het een beetje gehad met die zogenaamde literaire thrillers van Saskia Noort ea. Ik heb laatst het boek De koorzangers van Kees Kager gelezen, ook wel een thriller maar wel heel verfrissend. Het is overigens een e-boek.
  In de vakantie heb ik De andere zoon van Jody Picoult gelezen en Onthuld van Ashley Weis en nu ben ik bezig in De Japanse minnaar van Isabel Allende

 7. Lijken me super, ik houd van beide schrijfster, maar ik koop geen nieuwe boeken meer. Tenzij ik de schrijver zelf ken.. Ik kom er nog wel eens aan hoor..
  Dank voor de tip!

 8. Nederlandse schrijvers weten mij ook zelden te boeien….een uitzondering maak ik voor Arthur Japin!
  Geen Nederlandse schrijver, maar wel een boek wat ik je wil aanraden: ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara……ik zit er nu middenin en kan het eigenlijk niet wegleggen!

 9. Dit heb ik ook altijd met nederlandse schrijfsters, om de zoveel tijd probeer ik het weer, maar het kan me bijna nooit boeien. Ben nu bezig in de de discipel van de bergman kronieken, waar jij het laatst over had, dat spreekt me veel meer aan.

 10. Ik vertrouw blind op jouw adviezen en laat deze twee boeken dus lekker liggen.
  Simone van der Vlugt vind ik wel een goede schrijfster.

   • Ik vergeet de minste boeken snel. Soms dan lees ik iets en besef ik na een hoofdstuk dat ik het boek al ken. En niet goed vond. ????

Reacties zijn gesloten.