Vakantieboeken 2

En in dit logje komen dan dus de absolute 5-sterren boeken. Of 10-sterren zo je wilt. Prachtige boeken die je gewoon gelezen MOET hebben. Echt.

De ‘winnaars’ van deze vakantie zijn dus zonder enige twijfel ‘Kamer‘ en ‘Parnassia‘.

Kamer → Het is Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.

Ik zag laatst de film en las vervolgens het boek en dat boek was zo verschrikkelijk mooi! Echt, zo mooi geschreven. Volledig vanuit het oogpunt van de vijfjarige Jack met al zijn woordverhaspelingen en gedachtensprongetjes, maar wat ongelooflijk prachtig. Echt. Lezen. En dan daarna de film kijken. Al denk ik eigenlijk dat ik het in de betere volgorde gedaan heb want de film valt wellicht zelfs tegen als je eerst het boek las. Nu ging het wat mij betreft in stijgende lijn.

Parnassia → Het is 1942 en de jodenvervolging in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka duikt onder bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en blijft ze in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt, komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar
gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Een zeer aangrijpend en ontroerend boek. Prachtig in al zijn rauwheid. Indrukwekkend om te lezen hoe slachtoffers van WOII hun verdere leven probeerden te leven, daar niet altijd in slaagden en de onbedoelde schade die ze hun kinderen (en vervolgens kleinkinderen) soms toebrachten.

20160809_000601_resized 20160803_231442_resized

Helaas dus maar twee echte ‘5 sterren boeken’ maar samen met de boeken van het vorige logje kan ik toch wel zeggen dat ik een prima mix van boeken gelezen heb.

Welk boek las jij deze vakantie dat je mij ten zeerste aan wilt raden?

13 gedachten over “Vakantieboeken 2

  1. Ik heb De fotograaf van Auschwitz van Luca Crippa gelezen en het verhaal van de man die probeert te overleven in een kamp terwijl zijn geweten hem parten speelt is ontzettend indrukwekkend.
    Het boek niemand hielp me van Terrie O’Brian is ook een waargebeurd verhaal. De schrijfster beschrijft haar leven als kind tussen mensen die nooit een kind in huis zouden mogen hebben en hoe zij keer op keer door instanties in de steek word gelaten. Als tiener begint ze een strijd om gerechtigheid. Het is ongelofelijk hoe zij is opgegroeid en hoe sterk zij later is als ze beslissingen moet nemen om zichzelf te beschermen en verder te kunnen met haar leven.
    Beide prachtige boeken en zeer aan te raden! Misschien niet heel gezellig, maar met het oog op de herfst kun je op een regenachtige dag met deze boeken op de bank kruipen.

  2. Ivanov van Hanna Bervoets. Fascineerde me enorm.
    Nu de angst is verdwenen van Monika Held. Intrigerend verhaal over hoe mensen met hun verleden omgaan.

  3. Ik heb in ieder geval twee boeken in de aanbieding en wel: De meisjes door Emma Cline en van Griet op de Beeck: Kom hier dat ik u kus. Ik heb eide boeken in de afgelopen nazomervakantie in één adem uitgelezen.

  4. Ha, da’s leuk. Ik heb beide boeken al een tijdje geleden ook gelezen. Vooral Kamer maakte enorme indruk op me, die kroop helemaal onder m’n huid.
    En als altijd is het boek dat ik op dat moment eventjes favoriet. Op E-reader: Het scheve kind van Yvon Né. Prachtig geschreven. En op papier: De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird.
    Beide beloven veel, maar ik moet ze nog uitlezen.

  5. Joepie, heb ze allebei digitaal.. lijken me allebei prachtig.
    Ik ben bezig aan Het Solarkompas van Marc van den Hoven. Een beginnende schrijver uit Oss, die ik ken via Rolf van der Leest.
    Fijne zondag!

  6. Ik las onder andere : Al het licht dat we niet zien” van Anthony Doerr. Ik heb de titel van deens naa nederlands vertaald, dus misschien heet het iewat anders.
    Prachtig boek (iewat flauw einde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *