Geen widgets gevonden in de zijbalk

Verval

DoorMrs. T

okt 24, 2016

Wij hebben onze keuken in 2001 laten plaatsen en ik ben er nog echt hartstikke blij mee. Er is één ding wat ik nu anders gedaan zou hebben, ik zou namelijk een vijf pits gasstel hebben laten plaatsen, maar dat was toen nog niet zo in zwang. Destijds kozen we voor vanille, maar dat is nu wat gelig geworden (al zie je dat vooral bij daglicht goed) en dat vind ik best jammer. Wellicht dat we binnen nu en een paar jaar (u weet, bij Mr. T. moeten mijn ideetjes langzaam indalen) de kastjes opnieuw in een lichtere tint kunnen laten spuiten.

Maar daar wil ik het niet u allen over hebben. Feit is namelijk dat onze keuken momenteel een beetje in zo’n fase zit van ‘ik vind het welletjes’. En dat welletjes geldt dan voornamelijk voor de zaken waar een stekker aanzit.

Zo kochten wij vrij recent een nieuwe combi-oven nadat onze combi-magnetron de geest had gegeven. En dat kopen van zo’n nieuw inbouwding had nog best wat voeten in de spreekwoordelijke aarde. De maatvoering is aan de voorkant vaak nog wel gelijk, maar de diepte van apparatuur schijnt toch wel aan verandering onderhevig te zijn Kortom: het kostte wat kruim maar ik kan weer bakken en snel verhitten. Dat er nu aan de achterzijde van de apparatuur amper één centimeter aan ventilatieruimte is, dat is volgens de keukenexpert geen probleem, dus daar geloof ik dan maar in.

Ook de afwasmachine vertoont al langere tijd wat kuren. Zo ging het zeepbakje niet meer goed dicht en sprong het vaak open als de klep dichtgedaan werd. Da’s helegaar niet tof want dan viel al het waspoeder weer uit het bakje en moest het weer opnieuw gevuld worden. Et cetera. Ook zijn stukjes van de onder- en bovenkorven op sommige plekjes beschadigd waardoor het witte beschermplastic weg is en er wat roestvorming optreedt. Superirritant vind ik het dat er soms in de sproeiarmen wat kruimels of zooi terecht komen waardoor de spuitmondjes weer verstopt raken en de afwas niet altijd schoon wordt. Ik dril de huisgenoten dan ook dat ze hun bord even leegschudden in de prullenbak voordat ze het in de afwasmachine zetten. Maar lastigerder is dat de afzuiger (of hoe heet zo’n ding) niet altijd meer werkt en dat dan de machine niet goed aangezet kan worden. Of zoiets. Ik weet het niet precies, maar ik verwacht dat we binnenkort ook een nieuwe afwasmachine zullen moeten kopen. Afkloppen! Verder vind ik zo’n machine wel een geweldige uitvinding. Niet in de laatste plaats omdat je dan gewoon altijd vuil serviesgoed uit het zich in de afwasmachine kunt zetten.

Een van de tl-lampen onder de bovenkastjes vindt inmiddels ook dat ie wel met pensioen kan. Of beter: een van de motortjes vindt dat. Aldus Mr. T., want ondanks vervangen van de lamp knippert het ding op de gekste tijden. Dat is niet handig. Maar goed, we doen het er maar mee.
dav
Enfin, ik ben nog hartstikke blij met onze keuken al zou ik dus, zoals gezegd, nu gekozen hebben voor een 5-pits.

Hoe kookt u eigenlijk? Of gas, electrisch, inductie? Vier pitten, vijf, zes? En bevalt het?

Door Mrs. T

24 gedachten over “Verval”
 1. Onze keuken dateert van vorig jaar omdat eentje uit de jaren 60 echt niet aan moderne verwachtingen voldeed 🙂 Wij kozen voor zo weinig mogelijk inbouw omwille van de kost als je moet vervangen. De koelkast en vaatwasser waren wel voldoende! Hier wordt wel gekookt op gas, met zes pitten waarvan eentje een wokbrander. Omdat ik wokken leuk en handig vindt en omdat dat bijna standaard is bij een groter gastoestel 🙂

 2. Ja, op gegeven moment zijn die apparaten gewoon op. Ik vind jullie keuken trouwens wel erg mooi! Mijn moeder heeft er ook spijt van dat ze geen 5-pits fornuis heeft genomen.

 3. Vier pitten. Inductie. Een vijfde pit lijkt me onhandig want ik vind vier pannen bijhouden al een uitdaging.

 4. Onze keuken zat bij het huis. Gebouwd door een meubelmakerij van vurenhout, 2,4 cm dik. Vrijwel alleen maar lades. Geen bovenkastjes.
  En alle apparatuur is losstaand. Dus koelkast, diepvries, fornuis, magnetron en vaatwasser zijn of nieuw of eigendom van ons. Koelkast is 4 jaar oud, diepvries, 2 jaar oud, de vaatwasser anderhalf jaar oud en de magnetron is een erfenis, 30 jaar oud en zolang die het doet blijft het zo. Het fornuis hebben we overgenomen, 15 jaar oud, net als de keuken.
  Het enige dat ik minder waardeer aan mijn keuken? Er is geen afzuigkap, geen betegelde muur achter het fornuis en de tegels zijn horror om schoon te maken. Daarnaast vind ik de greepjes niet echt mooi en hetzelfde gaat op voor de werkbladen.
  Maar alles is heel en doet het.

  Ik kook op gas, vijf pitten, middenin zit een wokbrander die ik vrijwel dagelijks gebruik. Onze rgering heeft het onzalige plan om in 2030 geen aardgas meer naar woningen te transporteren. Ze mogen ons dan wel sponsoren… Ik moet dan dus gaan koken op ondingen, in splinternieuwe pannen. En we moeten maar zien dat ons hele huis wordt omgesloopt voor een warmtepomp. Ja ik weet dat in groningen de boel instort als het zo doorgaat. Maar wat stoken betreft is onze enige optie uitbouwen en een houtkachel in in de woonkamer/keuken zetten. En dan alle radiatoren en leidingen er maar uit. En douchen met stromend water op 4 graden. Vorig jaar hebben we hier vijf bedrijven gehad om ons te helpen alternatieven voor een gasgestookte cv te zoeken, en dit was de enige uitkomst…

  Op vakantie tref ik soms een inductieplaat, dan gaan we de hele week uit eten, ik kan er helemaal niks op, water koken lukt me net aan, een ei koken is vragen om problemen. Ik ben geen goede kok en ik heb al vanaf mijn 8e op gas gekookt, ook op vakantie, propaangas dan wel, maar vlam en direct te regelen hitte.

  1. Mijn schoonmoeder maakte een paar jaar geleden de overstap naar inductie, zij geeft aan dat het net zo goed regelbaar is als gas, alleen veel schoner. Elektrisch vind ik wel erg lastig in vakantiehuisjes enzo, maar op inductie kan ik (bij mijn schoonmoeder dan) prima uit de voeten. Ik mis alleen de 5e pit, zij heeft er maar 4.

 5. 21 pitten gebruik ik wekelijks.
  Afwassen met de hand aan een veel te laag aanrecht.
  Magnetron werkt niet meer.
  In vergelijking met vroeger ben ik er tevreden over.

 6. Gas, vierpitter… In mijn vorige huis had ik een zespitter maar meer dan vijf tegelijkertijd heb ik nooit gebruikt..
  Het bevalt prima maar wanneer ik aan de nieuwe keuken ga, ga ik voor inductie. Waarom? Een gevoel..

 7. Toen we het huis kochten zat er een nieuwe keuken in, maar deze was nog niet afgewerkt. Ik denk dat de vorige bewoners ruzie hebben gekregen tijdens de verbouwing…
  Het is niet mijn keuze en ik ben dus ook niet overal blij mee: er is veel ruimte boven de kastjes waar nu niks mee gedaan word (stof verzamelen) en de tegeltjes op de achterwand zijn niet goed schoon te maken. De inductieplaat is een verassing, het werkt snel en is gemakkelijk schoon te maken. Verder ben ik al lang blij dat alles werkt. We hebben de afwas machine al een keer gerepareerd en deze hangt nu met een paar tie wraps aan elkaar, maar zolang alles werkt gaan we gewoon door.

 8. Prima keuken toch,beetje pimpen en dan kan je best vooruit.Wel lastig hé als er iets stuk gaat bij die ingebouwde machinerie.Onze vorige keuken was 32 jaar oud en tussentijds wat ge- update.Dus je begrijpt dat er ook wel eens wat stuk ging behalve de combi koelkast/vriezer die heeft het 32 jaar vol gehouden.

  Onze open keuken is net nieuw(2014) en alles er op en eraan,compact (slechts 3x 2 m)en toch ook een 5 pits gasstel.Net als bij jou met 2 hoeken,om daar niet meer in te hoeven duiken zijn er leman uittrekbare lades ingezet,zo handig.In de boot heb ik een 4 pits gasstel en een oven, geen vaatwasser maar verder ook heel werkzaam.

 9. Ik heb een Boretti fornuis met vier gaspitten en een tepanyaki-plaat in het midden en een gasoven eronder. Heerlijk ding. In ONS komende huis komt waarschijnlijk een zes- of vijfpitter, maar wel weer een los fornuis, Boretti of Vulcan. Magnetron heb ik niet meer. Mis ‘m ook niet.
  Mijn keuken is net vernieuwd (2014) en ik heb geen bovenkastjes. Vind ik echt niet mooi en érg onhandig. Die komen er ook niet in het nieuwe huis.
  Een keuken moet functioneel zijn. Ik heb dus vrijwel alle apparatuur los, behalve de afwasmachine. En geen overbodige snufjes…

 10. Voorlopig kook ik weinig, mijn keukentje is piep klein en weinig geschikt voor kook avonturen. Maar ik hoop op snelle beterschap????

 11. Mensch, wat een nette keuken! De onze is gedeeltelijk de originele keuken, ingebouwd indertijd. Wij hebben er wat nieuwe kastjes en een werkblad bijgemaakt. Ik kook op inductie /elektrisch. Met oven eronder die we heel veel gebruiken. Magnetron gebruik ik alleen om melk en dergelijke vlug te verwarmen. Mijn keuken oogt heel wat rommeliger dan de jouwe.

 12. Onze keuken is oud, nog van de vorige bewoners. Denk dat de keuken al zeker 15-18 jaar oud is. Vanillewitgeel, niet zo groot. Valt langzaam maar zeker uit elkaar. Er staat een prachtig fornuis in met 5 pits gas en brede oven. Werd ik toen we het huis bezichtigden spontaan verliefd op. Alleen blijkt het van zo’n onbekend Italiaans merk te zijn dat nieuwe onderdelen bestellen kats onmogelijk is. Lastig als er wat stuk is… en dat gebeurt wel. We willen wel graag een andere keuken, maar eerst moet de badkamer. Sparen maar!

 13. Mooi toch als je na 15 jaar nog steeds blij bent, heb je destijds een goede keuze gemaakt.
  Ik heb in mijn laatste 3 huizen heel erg mooie, grote keukens gehad. In Brabant in het chalet ook een 5-pitter op gas, heerlijk een grote wokbrander in het midden. De indeling zo’n beetje als jou keuken, alleen aan de linkerkant een raam. Ik heb nu een simpele keuken (het huis is bijna 100 jaar oud en aan de indeling is niet heel veel veranderd) en dat bevalt ook prima. Alles wat ik nodig heb zit erin. Alleen die 4-pitter op gas, daar kom ik soms iets aan te kort, mis die grote wokbrander. En ik had best inductie gewild, maar dan moest er qua elektra weer het een en ander worden aangepast wat toen dus niet is gebeurd. Dus ik kan me jouw wens wel voorstellen.
  Succes met de aanpassingen!

 14. Wij koken op gas en hebben welgeteld twee pitten. Wat best onhandig is, want je kunt net niks. Helaas hebben we geen keus; we wonen in een huurhuis. En daarbij zijn 2 pitten hier ook wel de standaard.

 15. Onze keuken is nu ruim 11 jaar oud, hoogglans en crèmekleurig. Combi hapert ietwat, dus die moet ooit vervangen worden. Maar voor de rest alles prima. Verder hebben we hier geen gasaansluiting, wij koken op een inductieplaat.

 16. Onze keuken is van 2004 en ik ben er ook nog steeds blij mee. Maar inderdaad, ook onze combimagnetron is kort geleden vervangen. Ik koo op gas en heb wél een 5 pitten maar gebruik de vijfde pit nooit. Ik besloot destijds dat er géén afwasmachine in moest, dat zou altijd nog kunnen want er is ruimte voor, maar ik ben nog altijd blij dat ik géén afwasmachine heb, ik vind het ondingen die dubbel werk geven als je de zooi er niét al te vies in wilt zetten.

 17. Wij koken op gas met 5 pits fornuis. Dat inmiddels wat kuren vertoont, maar er is 1 pit die al jaren het slecht doet en momenteel helemaal niet, en dat is erg lastig. We hebben nu namelijk in 1 gewone brander niet en tel daarbij op dat we vaak en veel uitgebreid koken en met meerdere pannen (5 is niet ongebruikelijk) aan het goochelen om het toch voor elkaar te krijgen daar we nu dus maar 4 pitten hebben die het doen, waarvan 1 eigenlijk een wokbrander is….Maar verder bevalt koken op gas goed.

 18. Mooie keuken.

  De keuze na keramisch weer voor gas gemaakt( verhuizing dus noodzakelijk) .
  Er liggen geen zonnepanelen , de stand is volgens expert ook verkeerd, anders zou ik waarschijnlijk wel voor inductie zijn gegaan.

 19. Mooie keuken. Wij koken helaas elektrisch op 4 pitten, maar we zouden liever op gas koken.
  Koop vaatwasblokjes die je gewoon in het bestekbakje kunt gooien. Dan ben je van die poeder af.
  Binnenkort willen wij alle deurtjes laten spuiten. Nu zijn ze versleten beuken, wij willen roomwit.

Reacties zijn gesloten.