Dark matter en 2x kort

Een bijzonder boek, dat kan ik ‘Dark Matter‘ van Blake Crouch zeker wel noemen. Waar gaat dit boek over?

Het leven bestaat uit keuzes. Door één pad te kiezen, sluit je het andere af. Maar wat als dat nu eens niet zo is? Wat als je in een andere werkelijkheid dat andere pad volgt.Wat als je spijt krijgt van je keuzen? ‘Ben je gelukkig met je leven?’ Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. En voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: ‘Welkom terug, vriend.’IN de wereld waarin Jason Wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorsneeprofessor in natuurkunde. Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

Ik vond het bij vlagen een erg ingewikkeld boek, maar ook een boek met een zeer intrigerend thema. Zou het echt zo kunnen zijn dat door het ene pad te kiezen het andere pad toch doorloopt? Dat kan je je eigenlijk niet voorstellen maar Crouch lukt het dus wel om je dat te laten denken. Wat volgt is een zeer vlot leesbare, ondanks de soms moeilijk te volgen gebeurtenissen, sciencefictionachtige thriller. Een thriller met een zeer sympathiek hoofdpersonage die ongelooflijke dingen meemaakt. Een realistische schrijfstijl in een zeer onrealistisch boek las ik ergens en dat klopt. Een bijzonder boek. Zonder meer.

Verder las ik twee korte verhalen van Gregg Hurwitz op wiens ‘Orphan X’ ik een beetje verliefd geworden ben zoals jullie vorige week konden lezen. Leuke korte verhalen met een twist die ik beide (1 en 2) keren wel aan zag komen. Maar dat dan toch ook pas op het laatste moment. Ik ga zeker meer van hem lezen.

mdemdesdr

3 gedachten over “Dark matter en 2x kort

  1. Dit boek zal ik dus niet lezen. Maar door jouw inspirerende blogjes zet je me toch telkens weer aan het boek. Soms heb ik gewoon een duwtje nodig om niet in de spelletjes te blijven steken. Daarom kom ik hier graag even lezen.

    • Bedankt voor de opmerking. Zonder te checken gekopieerd, dat kan dus ook niet meer. ;-)

Reacties zijn gesloten.