Muis & Onderweg met Roadie

Muis‘ van Gordon Reece vond ik best een aangenaam boek. Waar gaat het over?

Elizabeth en haar zestienjarige dochter Shelley, beiden slachtoffer van dagelijkse pesterijen en psychologische mishandeling, besluiten zich terug te trekken in Honeysuckle Cottage. In dit mooie en idyllische arbeidershuisje op het Engelse platteland denken ze eindelijk hun problemen achter zich te kunnen laten. Ze wanen zich veilig in hun kleine wereldje vol boeken en muziek. Maar op een nacht sluipt iemand hun huis binnen en iets in Shelley knapt. Ze wordt gedwongen uit te vinden waar haar tolerantiegrens ligt.’

Het ‘muisachtige’ ligt er vrij dik bovenop. En daarmee wordt bedoeld dat Elizabeth en Shelley vooral slachtoffers zijn, geen aandacht willen trekken, een grijs bestaan leiden. Maar na de gebeurtenis met de insluiper verandert er wat en dat wordt erg begrijpelijk in woorden omgezet. Het boek eindigt op een manier die ik niet aan had zien komen en dat einde maakt het boek net iets bijzonderder dan een gewone thriller. De schrijfstijl van Reece is mooi en vlot maar ik zag later ook dat het eigenlijk een young adult boek is. Maar goed dat ik me van dat soort ‘leeftijdscodes’ sowieso nooit iets aantrek.

Ik wist niet dat Thomas Acda een boek had geschreven en gaf ‘Onderweg met Roadie’ dan ook het voordeel van de twijfel. Want alles kunnen (zingen, acteren, schrijven et cetera), dat kan toch zeker niet? En, dat klopt. ‘Onderweg met Roadie‘ is wat mij betreft geen boek dat mij doet verlangen naar meer boeken van zijn hand.

Hij was de helft van het beroemdste popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller van Onderweg met Roadie met zijn ziel onder de arm, en verliest zich in drank en drugs. Als een vriendin hem vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat dé kans op een uitweg. De roadtrip door Amerika wordt een avontuur – in New York kruist zijn pad dat van een wereldberoemde dj; hij wordt liefdevol opgevangen door een hippiefamilie en belandt bij een bijzonder concert van Art Garfunkel. Maar vooral is het de reis waarin hij terugblikt op mislukte relaties, het succes en het einde van de samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s en ooral het gevecht tegen zichzelf.

Eigenlijk begon het boek best goed vond ik, maar op een bepaald moment verliest Acda zich in absurde situaties die het boek -gezien het wat mij betreft sterke begin- alleen maar in niveau deden dalen. Erg jammer, want schrijven had dus best toegevoegd kunnen worden aan de talenten van Thomas Acda.

dav mde

2 gedachten over “Muis & Onderweg met Roadie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *