Laat me gaan & Judas

Ik vond ‘Laat me gaan‘ van Gayle Forman echt een heel erg mooi boek.

Maribeth denkt dat ze superwoman is. Als hardwerkende New Yorkse moeder van een vierjarige tweeling beseft ze niet eens dat ze een hartaanval heeft gehad. Na een dubbele bypassoperatie wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis onder voorwaarde om thuis te herstellen. Dat blijkt onmogelijk. Zelfs haar moeder die tijdelijk komt ‘helpen’ vindt haar egoïstisch. Ten einde raad pakt Maribeth een koffer en vertrekt, zonder haar man Jason te laten weten waar ze naartoe gaat.

Het boek ontroerde me. Maribeth is een heel sympathiek personage dat het enorm druk heeft met gezin, werk, sociale verplichtingen, kortom met alles. De lat ligt hoog, de tredmolen is zwaar het leven is stressvol. Dan krijgt ze dus de hartaanval die haar de ogen opent. Weer thuis is ze nog zo in de war van wat haar overkomen is en verwacht men meteen weer zoveel van haar dat ze haar spullen pakt en vertrekt. Ze is als baby geadopteerd en wil weten of haar hartaanval een erfelijke kwestie is en gaat daarom op zoek naar haar biologische moeder. Haar zoektocht wordt mooi verwoord en wat ze meemaakt en hoe ze denkt wordt heel mooi gebracht. Ik heb echt van dit boek genoten.

En dan ‘Judas‘ van Astrid Holleeder.

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Tjongejonge, ik kon eigenlijk vooral maar denken wat ik die Willem een zielig persoon vind. In het boek zijn vele opgenomen gesprekken verwerkt en de manier waarop hij praat, echt ik vind het een eikeltje eerste klas die steeds maar weer huilie huilie doet: ‘want zij hebben auto’s dus geld en ik heb alleen maar een scooter, dus ze moeten me hun auto geven’ en meer van dat soort gezever. Echt te bizar gewoon. Hahaha, en dat is dan onze grootste knuffelcrimineel. Zonder gekheid: je zou maar moeten leven onder de constante dreiging die hij meebrengt, maar echt gegrepen werd ik niet door het boek. Het las gemakkelijk dus ik heb het wel uitgelezen, maar verder vind ik het de hype echt niet waard. En vind ik het vooral triest: dat een man zo’n nare impact kan hebben op het leven van zovelen. Ik zeg: opsluiten en de sleutel weggooien. Dat zal ‘m leren!

mde mde

Ik zou ‘Laat me gaan’ dus echt aan willen raden maar vraag me vooral af: ga jij ‘Judas’ lezen?

12 gedachten over “Laat me gaan & Judas

 1. Laat me gaan staat al (een tijdje) op mijn leeslijst. Ben er nog steeds benieuwd naar :-)
  Die Judas spreekt me totaal niet aan, het is gebaseerd op waargebeurde feiten dus als ik het goed begrijp? En wat is een knuffelcrimineel :-) :-)

 2. Ik heb “Laat me gaan” op jouw aanraden gelezen, wat een fijn boek! Leest fijn, goed verhaal en ik werd heerlijk meegenomen in het verhaal. Dank je wel voor de fijne aanrader!!

  • Leuk om te lezen. Dan denk ik dat Sterrenstof (logje van vandaag) ook zeker iets voor jou is.

 3. Kopen salmiak het sowieso niet, ik bedoel Judas.. Misschien als ik het eens in handen krijg.. Dat andere boek trekt me zeker aan!

 4. Ik ben begonnen in Judas (inderdaad omdat het zo’n hype was) maar ik heb het, tegen mijn principe, weggelegd.
  Het lukt me niet om mijn aandacht er bij te houden.

 5. Ik ga Judas niet lezen. Boeit me totaal niet. Het verbaast me trouwens niet dat hij zijn familie heeft gedwarsboomd en dat hij zelf een jankerd is. Zo gaat het met de meeste criminelen.

 6. Judas ligt hier te wachten om gelezen te worden. Die andere ga ik ook zeker noteren op mijn leeslijst!

 7. Had me er ook meer van voorgesteld. Ben halverweg gestopt, mn dochter doet nu een poging. Wat een klootzak van een kerel, zielig gewoon!

 8. Ik zit momenteel middenin Judas omdat ik nieuwsgierig was naar het verhaal. Het verhaal leest gemakkelijk en ik ben echt zwaar onder de indruk van het feit dat die man zo erg het leven van zijn hele familie heeft verpest en nog verpest. Wel had het voor mij in chronologische volgorde geschreven mogen worden want ik ben regelmatig de draad kwijt over wat er nu al wel en wat nog niet is gebeurd.

 9. Ik ga Judas zeer zeker niet lezen. Nog meer aandacht dan ik nu al opgelegd krijg door de media, daar heb ik geen zin in. Maar dat andere boek gaat op mijn lijst

Reacties zijn gesloten.