Van wie hou je?

Van wie hou je?‘ vond ik een zeer prettig leesbare roman. Van genoten dus.

Rachel Blum en Andy Landis zijn acht jaar oud als ze elkaar ontmoeten op de Eerste Hulp van het ziekenhuis. Rachel, door haar aangeboren hartafwijking al een ziekenhuisveteraan, is meteen geïntrigeerd door de jongen die daar helemaal alleen in de wachtkamer zit met een gebroken arm. Hij vertelt haar zijn naam. Zij vertelt hem een verhaal. Als Andy wordt meegenomen door een dokter en Rachel teruggaat naar haar ziekenhuisbed, denken ze dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

De twee hebben niets gemeen: Rachel groeit op in een keurige buitenwijk; de populaire en beschermd opgevoede dochter van twee liefhebbende ouders, Andy woont alleen met zijn regelmatig afwezige moeder en heeft een bijzonder talent voor hardlopen. Maar gedurende de dertig jaar die volgen zullen Andy en Rachel elkaar keer op keer ontmoeten – voor altijd verbonden door toeval, geschiedenis en de herinnering aan de eerste keer dat ze elkaar zagen, een nacht die hun beider levensloop ingrijpend veranderde.

Jennifer Weiner heeft op een, voor mij erg aansprekende manier, een erg plezierig boek geschreven. Zowel Rachel als Andy zijn erg mooi uitgediept en werden personages die ik in mijn hart sloot. Het lot is hen niet altijd erg goed gezind, eigenlijk zijn ze voorbestemd maar er zijn toch steeds dingen die een gezamenlijke toekomst steeds opnieuw onmogelijk maakt. En van beide kanten kun je dat begrijpen. Heel fijn taalgebruik, mooie zinnen, een heel fijn boek dus. Ik moet maar ‘ns snel wat meer van deze auteur gaan lezen.

Ook las ik een niemendalletje van Simone van der Vlugt: Ooggetuige. Dat boek schreef ze in het kader van de week van het spannende boek. Maar helaas: nul spanning. Ik vraag me dus ernstig af wat er mis is met mij want de beoordelingen op bol spreken over ‘gruwelijke spannend’ en dat soort termen. Tja … eigenlijk was het uitgangspunt van het boek prima, maar het werd naar mijn idee volledig afgeraffeld en dus écht niet spannend.

De ooggetuige gaat over Manon Jonker, een slechtziende jonge vrouw die getuige is van een gruwelijke overval. De daders laten haar met rust omdat ze denken dat ze blind is, maar als op het nieuws wordt vermeld dat ze slechtziend is, vreest Manon voor het leven.

mde 20161125_102447

4 gedachten over “Van wie hou je?

Reacties zijn gesloten.