Tijn

Terwijl de wereld in brand staat is daar Tijn. Een klein manneke dat ernstig ziek is. Een klein manneke dat volgens mij niet eens echt weet hoe ziek hij eigenlijk is. Hij heeft ‘een bolletje’ in zijn hoofd. Een manneke dat zich druk maakt om kindjes in het buitenland die dood gaan als wij ze niet helpen. Een manneke waarvan wij, ‘grote’, mensen heel veel kunnen leren. Een manneke dat nagels lakt.

Ik ben nummer zoveel die iets schrijft over Tijn, nummer zoveel die geraakt wordt door zijn zijn. En er zijn veel mensen geraakt door Tijn. Ergens verliezen wij grote mensen de onschuld van het kind zijn, de onbevangenheid, de flexibiliteit, de verwondering. Dat kan natuurlijk ook niet anders, als je groter groeit dan wordt je gevormd door de dingen die je meemaakt. Maar waarom komt er bij zoveel mensen cynisme voor in de plaats, een ikke-ikke-ikke-mentaliteit, agressie? Ik snap het niet. Echt niet.

En toen was daar Tijn. Dat kleine manneke dat gewoon dood aan het gaan is. Een klein manneke dat verbroedert, dat iets in gang heeft gezet. Een klein manneke dat tegen iedereen zegt ‘zorg goed voor arme, zieke kindjes’ maar daarmee meteen zoveel méér zegt. Ik hoop oprecht dat we ook over een week nog af en toe aan hem denken. En niet alleen aan hem, maar vooral aan wat hij ook bracht: een soort van verbroedering.

Zoals Sanne Hans gisteren zo verbluffend mooi zong: ‘Tijn blijft een eeuwig mooi verhaal‘.

15 gedachten over “Tijn

  1. Zo,n hartverwarmend actie is wat we nodig hebben in deze harde wereld. Dapper hoor maar.het moest toch niet gebeuren dat zo,n jong kind zo,n afschuwelijke ziekte krijgt.

  2. Vind het bijzonder en Tijn gaat onverstoorbaar door met lakken en héél serieus.

    Wat Riet al zegt is wel zo,maar de meest vooringenomen,egocentrische mens kan er zelfs geen lak – an hebben toch?Kan er in ieder geval moeilijk omheen al zag ik hier en daar wel hele zure reacties.Maar dat zijn vast degene die overal wat op aan te merken hebben,behalve zichzelf.

  3. Maar ook Tijn raakt alleen de mensen de tóch al de juiste mentaliteit hebben!
    Dat klinkt heel cynisch maar mensen die niet deugen liggen niet wakker over de Tijn’s van deze wereld.

Reacties zijn gesloten.