Saladin

Wat kun je soms personages in je hart sluiten, en met historische personages geldt dat -voor mij althans- vaak nog meer. Nou weet ik natuurlijk niet of Saladin in het eggie wel een sympathieke vent was, maar in de boeken van Jack Hight is hij dat grotendeels wel. Al is hij bij tijd en wijle ook een man die naar het dictatoriale neigt en gruwelijk hard. Ik las achter elkaar de Saladin-trilogie en ik heb met volle teugen genoten en vind het dan ook zo jammer dat ik uiteindelijk de laatste bladzijde wegswipte.

Deel 1 ‘Arend‘ verhaalt over de jonge jaren van Yoessoef (later Saladin) die samen opgroeit met de slaaf John (een iets oudere jongen die uit Engeland is gevlucht). Beide jongens raken goed bevriend. Die vriendschap blijft in deel 2 ‘Koninkrijk‘ en deel 3 ‘Heilige oorlog‘ ook bestaan al staan ze in die twee delen wel aan twee verschillende kanten. Yoessoef is dan inmiddels als Saladin heerser over grote delen van het Midden-Oosten en John dient verschillende christelijke heren en wordt later persoonlijk dienaar van Richard Leeuwenhart. Die Richard schijnt in het echt ook een behoorlijk bizar persoon geweest te zijn. Heel dapper en geliefd bij zijn mannen, maar ook heel onverstandig en hij liet zich vaak leiden door primaire emoties en dat is niet zo handig voor een koning.

Zoals al gezegd zijn de boeken af en toe heel erg hard, het bloed vloeit rijkelijk en echt heel zuinig waren de mensen niet op elkaar en -zeker niet- op hun vijanden. Er wordt duchtig gemarteld, onthoofd en oorlog gevoerd. Maar wat ik vooral vond was dat het drie zeer prettig leesbare historische romans zijn met een schat aan informatie. Er worden veel historische feiten beschreven zonder dat het verveelt en de personages worden mooi uitgediept.

In de boeken is een grote rol weggelegd voor de fictieve John en dat is een geniale manier van Hight om de romans nog sprekender en interessanter te maken. John is een man van eer, kan een flink robbertje ouderwetsch vechten en wordt uiteindelijk, noodgedwongen, priester. John is intelligent, eerlijk en droomt van vrede tussen de moslims en de christenen. Uiteindelijk belandt hij na de dood van Saladin in Damascus en daar schrijft hij (als Yahya al-Dimashqi) een kroniek over het leven van Saladin. Tenminste, zo doet Hight het dus voorkomen en vind ik echt zo mooi gedaan.

Ik heb genoten van deze boeken en wil je ze echt heel, heel, heel erg aanraden. Ik hoop dan ook dat ik je met dit blogje overtuigd heb en dat je de boeken een kans gaat geven. Je zult er echt geen spijt van krijgen! Doen! En als je ze gelezen hebt, dan hoor ik heel graag of je mijn mening deelt en net zo enthousiast bent.
  

10 gedachten over “Saladin

 1. Ik lees bij tijd en wijle graag een historische roman, en zeker over de Middeleeuwen (of nog liever: de oude Romeinen), dus ik heb het eerste van de serie op mijn lijst gezwierd!

 2. Altijd in voor boeken aanraders. Ik hou zelf ook erg van historische romans, bijvoorbeeld Outlander wat zich afspeelt ten tijde van de Schotse opstand en later de Amerikaanse Burgeroorlog. Helaas komt er weinig van lezen terecht de laatste tijd. Ik hoop echt dat ik daar weer eens ouderwets aan toe ga komen…

 3. Ik heb even een paar bladzijden gelezen en ze lijken me best mooi om te lezen. Maar ik lees boeken die origineel in het Engels geschreven zijn, ook graag in het Engels. En laten die nou net niet als e-book in de aanbieding zijn. Ik wacht gewoon een poosje. Wie weet wordt mijn geduld beloond.

  • Ja, dat heb ik dus ook. Ik vind dat er zo veel verloren gaat met een vertaling! Maar sommige boeken vind ik daardoor wel lastiger te lezen. Ligt erg aan de schrijver of ze ook in het Engels vlot weg te lezen zijn.

 4. Ik ken nog iemand die heel onverstandig is en zich laat leiden door primaire emoties. En hij is pas geinaugureerd…
  De laatste tijd heb ik een paar historische romans gelezen en dat is prima bevallen. Deze zet ik ook op mijn lijstje. Ik hoop dat de bieb ze heeft!

 5. Ik weet niet of het iets is voor mij… lees daarbij ook nog eens veel te weinig en er staan zoveel boeken ‘klaar’ die ik graag wil lezen. Maar ze staan wel op mijn lijstje nu :-)

 6. Zelf nog niet zo lang geleden gelezen en ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden. Dat bloederige was natuurlijk ook de tijdgeest waarin de romans zich afspelen. De uitleg over de historische correctheid op het einde vond ik ook altijd een meerwaarde!

  • Dankzij jou heb ik ze gelezen want las bij jou je enthousiaste mening over de boeken. Dus dank!

 7. Ze staan op mijn lijstje. Nu nog even wachten tot ze weer bij de bieb terug zijn. Momenteel zit iemand anders van de trilogie te genieten.

Reacties zijn gesloten.