Beugelbekkie

Ze heeft het er echt al jaren over. Geen idee waarom, maar ze heeft het gewoon altijd al reuze-interessant gevonden zo’n beugel. De beugel van haar zus is de laatste tijd ook weer uitgebreid besproken want: vandaag wordt eindelijk, eindelijk, eindelijk haar eigenste beugel gezet.

Toen ze, na lang wachten vond ze zelf, door de tandarts doorverwezen werd naar de orthodontist was ze helemaal happy. Ze keek de kalender vooruit naar de eerste afspraak bij de ortho en die vond uiteindelijk afgelopen december plaats.

Er zijn inmiddels vele foto’s gemaakt van teenentander. Van voren (met open/gesloten mond), van de zijkant (dito) en een boel close-ups van haar gebit en een paar röntgenfoto’s (in het kader van onze ‘anonimiteit’ kan ik er daarvan natuurlijk best een plaatsen bedacht ik me).

Het uiteindelijke vonnis luidde: klasse II/2 malocclusie, 1/2 premolaarbreedte disto rechts, 1/2 premolaarbreedte disto links, palatumbeet, matige crowding onder- en bovenfront, retrognatie van de onderkaak, dished-in profiel. Dat is natuurlijk best wel schrikken niet? Dus toch wel handig deze website wat dat betreft.

Ach, het zal allemaal best, ik vind dat haar gebit zich al meer dan prima ontwikkeld heeft. Toen ze haar eerste snijtand wisselde groeide haar grote mensen tand zo ongeveer dwars haar bovenkaak uit en die heeft zich uiteindelijk best heel recht in haar bovenkaak gemanoeuvreerd. Maar tegelijkertijd staat het niet allemaal strak in het gelid en de overbeet is echt heel duidelijk, dus als er wat aan te doen valt, waarom dan niet?

We kregen een offerte thuis en voor bijna € 2.500,= staan de tanden van onze jongste straks keurig netjes. Toch maar goed dat die extra tandenverzekering (die ik overigens opzeg zodra ze klaar is met haar beugel).

Afgelopen vrijdag werd er een soort stiekjes geplaatst die ruimte moeten maken voor het plaatsen van de beugel en deze middag ligt ze zo’n 70 minuten op de stoel voor de plaatsing. Die stiekjes voelen trouwens behoorlijk irritant vond ze, haar zin in de beugel is daarom toch al wel wat bekoeld.

Hopelijk heeft ze er niet al teveel last van en gaat ze net zo zorgvuldig met haar beugel om als haar zus. Al denk ik dat dat ijdele hoop is want die twee zijn wat dat betreft zo ontzettend verschillend. Maar dat is voer voor een ander logje. Ooit.

Enfin: waar ik nu eigenlijk wel benieuwd naar ben. Hoe zit het eigenlijk met jou? Heb jij een extra verzekering afgesloten voor kosten bij de tandarts/orthodontist? Kinderen met een beugel? Hoe ging dat? Zelf gebeugeld wellicht?

16 gedachten over “Beugelbekkie

  1. Ik hoop dat ze het dragen van een beugel net zo leuk vindt als het ernaar uitkijken. Ik vond het een pest: dat deed zeer elke keer de orthodontist de blokjes aandraaide/aanspande, er bleef allerlei eten tussen hangen, en tja het is ook gewoon LELIJK en maakt het leven enkel erger voor de onzekere tiener die ik was. 2500 euro is een smak geld! Geen idee hoeveel het in mijn tijd kostte, maar ik denk dat er een deel door de ziekenkas werd terugbetaald en mijn ouders geen extra verzekering hadden afgesloten.

  2. MIjn dochter is bijna net zo enthousiast als de jouwe was. Ben beneiuwd hoe lang dat aanhoudt, haha. Ik denk (!!) dat we goed verzekerd zijn trouwens. En nee, ik heb er nooit een gehad. Niet gewild. Maar nu ik het allemaal zo zie zie ik wel dat het misschien toen wel handig was geweest (en nu mooier…). Niet zozeer scheef, maar wel dat kaken beter op elkaar passen.

  3. Noch man, noch ik hebben een beugel gehad. Ik had en heb nog steeds een redelijke overbijt. Beide kinderen kregen al heel vroeg te horen dat een beugel nodig was vanwege overbijt en stand van tanden en kiezen. Maar inmiddels is de laatste al weer vijf jaar uitgebeugeld. Bij beiden ging het zonder al te veel problemen. Bijna alle kosten zijn vergoed. Wij hadden een aanvullende verzekering.

  4. Zelf geen beugel gehad. De eerste tandarts van Yep (vriend van zijn vader) vond een beugel nodig, dus ging Yep met mij mee naar mijn tandarts die het maar kolder vond. Een beetje imperfectie kan geen kwaad vond hij. Yep en ik ook.

    Ik heb wel een redelijk tandartsverzekering want zo af en toe moet er groot onderhoud gebeuren.

  5. Zelf jaren een beugel gedragen en ik vond daar maar weinig tof aan, dus ik vind het wel grappig dat je dochter daar zo naar uitkijkt. Bij ons is zo wel de traditie ontstaan om op woensdag sandwiches te eten; telkens mijn blokjes werden aangespannen, had ik namelijk last om te bijten en dan waren sandwiches het aangenaamste voedsel 🙂
    Veel succes alleszins; ik duim dat het vlot verloopt bij je dokter en dat jullie als ouders niet teveel op kosten gejaagd worden!

  6. Ik heb zelf jaren gebeugeld, met een plaatjesbeugel, buitenbeugel en uiteindelijk een retainer. Ik kan me nog herinneren dat het voor mijn ouders erg duur en soms lastig was om mij van al dat ijzer te voorzien.
    Helaas is mijn overbeet op volwassen leeftijd terug, weliswaar iets minder, maar duidelijk aanwezig. Alle pijn, slapeloze nachten en zoekuren (omdat de buitenbeugel weer eens weg was) hebben dus niet veel geholpen.

  7. Dochter en ik hebben samen gebeugeld en we waren allebei verzekerd. De mijne niet voor 100% maar die van Roos wel. Zij heeft eerst nog met een buitenbeugel gelopen omdat ze een gigantische overbite had maar het ziet er nu perfect uit, en daar gaat het om.
    Sterkte voor Kleine Zus!

  8. Mogelijk dat dat vroeger dan toch een beetje anders was.
    Zelf geen beugel, mijn broers en zus ook niet.
    Mijn kinderen niet.
    Geloof niemand bij ons in de familie.
    Maar wat een centjes!!!

  9. Helaas, helaas. Geen beugel gezet in verband met ziekte van degene die hem moest plaatsen. Dus terug om de stiekjes te verwijderen, vrijdag weer terug om de stiekjes weer te laten plaatsen en maandag in de herkansing.
    Dochterlief is ernstig teleurgesteld en zelfs best verdrietig en dat snap ik goed.

  10. Toen ik jong was moest je al blij zijn áls je bij een tandarts terecht kon, heb moeten knokken voor een tandarts voor de kinderen toen die niet meer naar de schooltandarts konden.
    Wat mij betreft is heel véél van de huidige beugelrage een leuke inkomstenbron van de orthodontisten, al die té regelmatige gebitten , als het even kan nog onnatuurlijk wit gebleekt halen ieder “karakter’ uit de gezichten.
    Natuurlijk heel mooi dat het kan in die gevallen dat er écht iets mis is maar ik zie liever hier en daar een kleine imperfectie , ach, eigenlijk dezelfde reden dat ik geen nep kerstboom wil;-)

  11. Succes!
    Drie van de vier hebben hier gebeugeld. Wij waren toen nog particulier verzekerd bij de Zwolsche Algemeene, die alles volledig heeft vergoed. Joepie.

  12. Beide meiden hebben een beugel gehad, de een zo n 13 jaar geleden en de ander zo n 10 jaar geleden. Qua verzekering lag het toen allemaal nog wat anders, wat soepeler zeg maar. De oudste had amper last terwijl de middelste het echt vreselijk vond. De jongste heeft een prachtig gebit en hoeft geen beugel. Daar zijn we zo blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *