Financien

Grote Zus wordt in augustus 18. ACHTTIEN!!! Waar is mijn kleine baby’tje toch gebleven? Maar goed, achttien dus en dan verandert er wel teenentander. Zo mag ze vanaf dat moment gaan stemmen en ook zonder begeleiding in een auto rijden. Voor dat laatste moet ze trouwens wel een rijbewijs hebben en ze taalt nog helemaal niet naar lessen en zo, dus hoe ver ze daarmee is als ze 18 is weet ik niet. En ze mag, zeker niet onbelangrijk en voor haar eigenlijk het allerbelangrijkst gewoon bij elke uitgaansgelegenheid naar binnen. En dat, dames en heren, is natuurlijk helemaal de hemel!

Op financieel gebied zullen er ook dingen veranderen. Zo is ze vanaf dat moment helemaal alleen verantwoordelijk voor haar geld. Al sinds de geboorte van beide meiden sparen we voor hen. Inmiddels staan er op hun spaarrekeningen best mooie bedragen. Dat geld is vooral bedoeld voor als de meiden later uit huis gaan. Voor de uitzet, meubels en dat soort zaken. Het is niet bedoeld voor vakanties, kleding of een auto. En het is niet per se bedoeld voor het afbetalen van een eventuele studieschuld, want daar hebben we nog een ander potje voor, maar dat staat niet op naam van de kinderen.

Als Grote Zus dus straks 18 is, dan kan ze in principe ook gewoon bij haar spaargeld. Nou vind ik Grote Zus een verstandige meid, maar dat vind ik toch best wel een dingetje. Want stel dat ze straks onverstandig met dat geld omgaat dan zou ik dat toch wel heel erg kl*te vinden. Grote Zus heeft inmiddels aangegeven dat ze het prima vindt dat wij wel gewoon ook haar rekeningen blijven zien zodat we de boel nog een beetje kunnen monitoren.

Voor Grote Zus lenen we iedere maand bij DUO een bedrag. Dat geld ontvangt ze op haar eigen rekening en ze is daarmee verantwoordelijk voor het zelf betalen van het collegegeld, boeken en andere uitgaven voor haar studie. Haar studieschuld lossen we dan na afloop in één keer af uit dat potje ‘studerende kinders’. Eigenlijk is dat lenen dus helemaal niet nodig, maar wij denken dat ze op deze manier (nog) beter om leert gaan met geld en de rente die je aan DUO betaalt is verwaarloosbaar.

Ik realiseer me uiteraard dat niet iedereen in de gelegenheid is om (veel) te sparen voor hun kinderen (en voor zichzelf), maar wij zijn daar -naast het feit dat we voldoende verdienen om te überhaupt te kunnen sparen- toch ook wel vrij bewust mee bezig. Niet in het minst omdat we zo zijn opgevoed door onze ouders: ‘Je geeft geen geld uit dat er niet is, je spaart voordat je iets koopt en de enige schuld die je mag hebben is een hypotheek’. Ik kreeg, toen ik uit huis ging, van mijn ouders ook een mooi bedrag mee en voor Mr. T. gold hetzelfde. En tja, dat zit dan blijkbaar toch een beetje in de aard van het beestje.

Grote Zus werkt al sinds haar veertiende en wij vinden dat ook belangrijk. Op die manier leren ze dat het niet vanzelf gaat en dat je moeite moet doen voor je geld. Haar baan bij de champignonkweker vond ze echt helemaal niet tof maar ze is wel zo’n drie jaar lang elke zaterdagochtend daarheen gegaan. En trots dat ze was op haar zelf verdiende geld! Ze heeft een tijdje twee baantjes tegelijk gehad, bij die champignonkweker en bij een friettent hier in het dorp. Mei vorig jaar is ze naar haar eindexamen bij een lunchroom begonnen en daar heeft ze sindsdien heel wat uren gedraaid. De friettent stopte en zelf stopte ze bij de champignonkweker maar bij de lunchroom is ze nog steeds iedere week aan het werk. Ze zijn daar erg tevreden over haar inzet en hebben haar voor de komende zomerperiode alweer volop ingepland.

Grote Zus ontvangt nog steeds iedere maand € 50,= kleedgeld (wij hebben nog nooit gehoord van indexering) en ook nog steeds € 20,= zakgeld. We betalen voor haar het sporten (contributie voetbal en sinds een tijdje de sportschool en dat kost € 110,= voor 20 lessen). Als ze straks 18 is, dan betekent dat dat er in ieder geval een zorgverzekering voor haar afgesloten moet worden. Ik weet nog niet zo goed wat we daarmee moeten en ik weet ook nog niet zo goed wat we met dat kleedgeld en zakgeld moeten. Wat is wijsheid in dezen?

Ik vind haar school het allerbelangrijkste maar dat betekent dat ze een beperkt aantal uur per week kan werken. En om haar alle vakanties volop te laten werken is ook niet de bedoeling. Er moet tenslotte ook af en toe tijd zijn voor echte vakantie. Daarbij: het betaalt nu ook weer niet zo heel erg goed en dat ze moet gaan werken voor onder andere het betalen van haar zorgverzekering dat wil ik weer niet. Aan de andere kant wil ik ook niet alles zo door laten lopen als dat het nu loopt. Dus kleed-, zak- en sportgeld en dan nog een zorgverzekering betalen. Maar wat is wijsheid? Een x-bedrag per maand aan haar geven en dat ze de rest zelf bijverdiend? Haar leenbedrag bij DUO wat verhogen? Of toch alles zo door laten lopen? Je ziet, een boel vragen. En wie weet heb jij daarvoor wel goede tips?

Kortom: hoe heb jij dit soort dingen opgelost toen je kind 18 werd. Of hoe deden je ouders dat toen jij ging studeren?

 

21 gedachten over “Financien

 1. Krijgt ze wel zorgtoeslag zolang ze bij jullie woont? Bij de meeste toeslagen wordt namelijk gekeken naar het totale inkomen achter de voordeur, dus best kans van dat ze daar geen recht op heeft zolang ze thuis woont. Bij ons is dit nog lang niet aan de orde. Ik ging op kamers na 6 VWO. Ik kreeg basisbeurs en kreeg van mijn ouders het bedrag dat volgens de richtlijnen van studiefinanciering de ouderbijdrage was. Daarnaast werkte ik. Ik kon daar met een kleine maandelijkse lening van rondkomen. Ik heb de eerste 2 jaar na mijn studie, zo zuinig mogelijk geleefd en mijn lening van ong 13000 gulden afgelost voor het verplichte aflossen begon. Ik moest dus gewoon alles zelf bekostigen, maar kreeg wel ouderbijdrage.

 2. Wij betalen juist college- en boekengeld en andere studiegerelateerde kosten, plus verzekeringen die niet gedekt worden door bijvoorbeeld zorgtoeslag. Kleding (600 euro per jaar??? dat geef ik niet eens voor het hele gezin uit :)) en telefoon/uitgaan/cadeaus etc. lekker door puber laten betalen.

  Over de zorgverzekering: als Grote Zus een Anderzorg verzekering neemt met het hoogste eigen risico + in een keer vooruitbetalen, is de maandelijkse premie lager dan de zorgtoeslag. Kun je zelfs een beetje winst maken (handig sls potje voor tandartscontrole).

  Kortom, wat wij doen:
  – studiekosten rechtstreeks betalen
  – zorgverzekering (plus event eigen risico+tandarts), doorlopende reis en WA rechtstreeks betalen
  – zorgtoeslag maakt kind aan ons over
  – géén kleedgeld/zakgeld/vakantiegeld
  – inkomsten baantjes blijven bij kind

  We lenen overigens niks bij DUO: ik geef mijn kinderen mee dat je geen schulden moet maken als je spaargeld hebt. Zelfs niet als dat handiger is bij de belasting oid. Onze oudste hebben we zelfs geen geld meegegeven toen ze op kamers ging: lekker kringlopen en Marktplaatsen. Wel hebben we geholpen bij de eerste hypotheek.

  Succes met alle beslissingen!

 3. Mijn oudste is 18 maar woont bij haar vader, ik weet derhalve niet precies hoe daar alles is geregeld. Ik weet wel dat er een hoop komt kijken bij studerende kinderen, maar ook mobiele abonnementen zijn prijzig. Als het goed is krijgt ze wel een groot bedrag terug voor de kosten van de borgverzekering, iets van 90 euro wordt er vergoed door de belastingdienst.

  Fijn voor je meiden dat jullie zo gespaard hebben!

 4. Gek is dat, ik weet niet meer hoe ik dat met onze kinderen gedaan heb. Ik weet wel dat we er wel voor gezorgd hebben dat er geen studieschuld is ontstaan. Studie en dergelijke hebben wij altijd betaald maar kleedgeld en zakgeld? ik weet het gewoon niet meer.

 5. Ah dat zijn nog eens goede dingen die je ehbt meegekregen en die je ook al je puber doorgeeft. M’n vader inde de studiefinanciering die toen nog geen lening was en hij betaalde alles. Niet handig want ik hoefde nergens over te denken. Ik snaaide mn spaargeld er aardig doorheen en heb daar nooit spijt van gehad. Ik kon toen eindelijk iets. Ik werkte overigens wel en liep stage en zat op school en had vrijwilligerswerk. Drukke tijd maar goede tijd. Zijn er geen sites waar al die gemiddelden opstaan? Heeft ze geen recht op zorgtoeslag? Niet te hard roepen over dat potje voor de studieschuld die je hebt. Als ze er met de pet naar gooit heeft ze er toch geen recht op? Ik bedoel de studieschuld betaal je alleen als ze haar diploma haalt, toch? Rijlessen kreeg ik er 10 van betaald en afrijden. Ik kreeg m’n vaders pinpas mee (ten tijde van school) en kocht mijn eigen kleren. Maar dat was echt niet zoveel als wat zij in totaal krijgt.

 6. Helaas hadden mijn ouders niet zo veel mogelijkheden, dus ik heb vanaf mijn 12e gewerkt en zelf geld verdient. Toen ik ging studeren kreeg ik studiefinanciering, ik werkte en mijn ouders betaalden het collegegeld. Omdat ik alles zelf moest betalen ben ik ook vrij snel op kamers gegaan, ik had mijn eigen geld toch al in beheer dus ik wist wat er wel en niet kon. Ik heb alleen in mijn laatste jaar bij geleend omdat ik helaas minder tijd had om te werken. Uiteindelijk hou je dan een studieschuld over, maar ik kon (en kan) met geld om gaan.
  Je word er ook creatief van, ik ben in September jarig en vroeg dus een winterjas of schoenen. In het weekend ging ik thuis eten en bij opa en oma, dan kreeg ik de restjes mee. En ik werd vrijwilliger bij de locale kroeg zodat ik een leuke avond had achter de bar in plaats van er voor en dus geen geld uit gaf.

 7. Wegens ontbrekende middelen bij mijn ouders heb ik jaren terug gestudeerd dmv de toen nog bestaande studiefinanciering in de vorm van beurs en lening. Mijn ouders compenseerden het ‘tekort’ aan geld met bergen liefde en aanmoediging en heerlijke maaltijden in het weekend. Wij hebben kunnen sparen voor onze kinderen. Oudste is niet gaan studeren , maar werkt en kan dus zelf zorgverzekering betalen. Jammergenoeg nog altijd oproepkracht met niet genoeg uren om de vleugels buitenshuis uit te slaan, maar wij kunnen het goed met elkaar vinden dus die woont met plezier bij ons. Jongste woont ook thuis, studeert wel en valt door omstandigheden buiten alle studiefinanciering/lening mogelijkheden, dus die betaalt schoolgeld uit het spaarpotje. Hobby’s en kleren worden met de stagevergoeding betaald.

 8. Onze kinderen kregen beide nog een basisbeurs, dus hebben niet hoeven lenen. Wij betaalden collegegeld, voor de leuke dingen zoals uitgaan en vakantie hebben/hadden ze een baantje.

 9. Het lijkt mij een heel doordachte aanpak mrs.T! Bij ons ging school ook voor een baantje maar dat bleek prima naast elkaar te kunnen. Vanaf 11 jaar begon het werken van onze dochter met het rondbrengen van folders van de buurtsupermarkt, waarbij wij soms meehielpen. Daarna was vakkenvullen haar bijbaantje in een andere supermarkt, gevolgd door werk voor een marktonderzoeksbureau. Wij betaalden tot en met de periode van de vervolgopleiding: collegegeld (1900 p.j. destijds, waarvoor geen lening via DUO werd afgesloten), bijkomende kosten voor de opleiding (o.a. boeken, verblijfkosten voor een stage in het buitenland), ziektenkostenpremie, 150 euro zak- en kleedgeld en we betaalden, als verjaardagscadeau, de helft van de kosten voor rijlessen. De overige kosten (kapper (duur vanwege geverfd haar), kleding/uitgaan/reiskosten buiten het (gratis) ov en andere kosten die boven de 150 euro van ons uitkwamen, zoals voor computer- en andere apparatuur, werden door haar zelf betaald van wat zij verdiende. Dit gaf nooit problemen en wij en zij waren tevreden met deze oplossing, waarbij wij beseffen dat we het geluk hadden dat we dit zo konden doen.

 10. Wij hebben voor alle kinderen een rekening voor ze geopend toen ze baantjes kregen. Zo rond de 17 jaar. Studie van allemaal moeten wij volledig zelf betalen en we hebben voor alle vier een studierekening. Als ze klaar zijn hebben ze dus geen studieschuld. De kinderen zijn via mijn man meeverzekerd tot ze een ‘echte’ baan hebben of tot ze 26 zijn. Onze oudste is financieel onafhankelijk, yay, en doet het financieel gezien goed. Voor de 2e, die studeert, maken we een maandelijks bedrag over. Is geen vetpot voor hem. Als hij meer wil, moet hij werken. De thuiswonende kinderen krijgen zakgeld en nummer 3 heeft een baan, want zijn hobby is zijn auto… We doen ons best ze financieel goed op te voeden en ik realiseer mij dat we ‘geluk’ hebben dat we kunnen sparen.

 11. Yep mocht het allemaal zelf gaan doen. Heeft een paar domme fouten gemaakt maar daar heeft hij wel veel van geleerd dus over zijn financiële toekomst maak ik mij geen zorgen. Yep komt er wel.

 12. nou, ik kreeg 2000 gulden mee, van de rabobank zilvervloot, en dat was dat, toen ik de deur uit ging. collegegeld en boeken samen was meteen KASSA, 2200 gulden en dan had ik nog geen huur (en borg!) betaald.. dus tja. ik denk dat grote zus sowieso al ONWIJS boft. ik moest meteen gaan werken dus ook naast m’n studie, elke dag. maar hé, ook dat kwam goed.

  wij sparen ook voor het kind, maar ik vind het belangrijker dat hij leert goed met geld om te gaan én voor zichzelf te zorgen (ook financieel), dan dat we ‘m een smak geld meegeven straks.
  ik zou samen met haar een financieel plan maken. haalbaar voor haar, maar zeker met haar eigen verantwoordelijkheden.

 13. Jullie hebben niet alleen goed voor reserves gezorgd maar denken ook na hoe de meisjes financieel opgevoed kunnen worden. Chapeau!
  Wij konden ons ook permitteren voor de kinderen te sparen. Dochterlief hield na 6 jaar studie nog een beetje over en werkt nu al een paar jaar (terug te vinden in je mailbox ;-) en onze zoon (nu in zijn laatste Masterjaar) komt eraan tekort (want eerst uitgeloot en een jaar biomedische wetenschappen gedaan vervolgens 6 jaar geneeskunde+tussendoor een bestuursjaar + een half jaar onderzoek in Amerika.
  Zolang ze studeren, betalen wij de ziektekosten. Kleedgeld hebben ze dan weer nooit gehad.

 14. Mag ik vragen waarom jullie niet zelf maandelijks het bedrag voor de studie naar haar overmaken vanuit het potje? Het maakt toch weinig uit of het van DUO komt of van jullie zolang ze er hetzelfde moet betalen?

  Bij mij is het al weer even geleden, ik heb geen idee meer hoe mijn ouders het voor mij geregeld hadden. Ze betaalden mijn schoolgeld en geloof ik een deel van mijn huur. Voor eventjes. Ik wilde dat al snel allemaal zelf betalen. Dat ging gelukkig ook :) Ze sprongen zo af en toe wel bij als het echt nodig was.

  • De rente bij DUO is zo laag dat je in dit geval gewoon beter zelf door kunt sparen en over vier jaar af kunt lossen. Schijnt ook nog belastingvoordeel op te leveren bij doen van de aangifte.

 15. Het duurt nog een jaar of 8 voordat ik hierover hoef na te denken. Toen ik indertijd zelf studeerde zat ik op kamers. Mijn ouders gaven mij de ouderlijke bijdrage waar werd uitgegaan bij bepaling van de hoogte van de studiefinanciering. Hiervan betaalde ik alles behalve de ziektekostenverzekering.

 16. Ze wordt 18 en krijgt dus meer verantwoordelijkheden, ik zou zeggen dat het dan ook aan haar is om en voorstel te doen aan jou en je man.
  Het is erg leerzaam om uit te zoeken hoe het werkt met zorgtoeslag en een zorgverzekering, DUO leningen, baantje, zakgeld. Als ze dat goed uitzoekt kan ze vast met een mooi onderbouwd plan komen over wat ze zelf wil betalen en waar ze misschien nog wat hulp nodig heeft. En lukt dat niet dan kan je altijd nog samen om tafel natuurlijk :-)

 17. Ze krijgt natuurlijk dan ook zorgtoeslag he, afhankelijk van welke zorgverzekering ze kiest, moet ze daar toch het grootste gedeelte van de verzekering van kunnen betalen. Is vlgs.mij iets van 86, euro.

 18. Dat is al meer dan 20 jaar geleden. De precieze verdeling weet ik niet meer, maar wij betaalden wel hun kleding en ziektekosten. Bij de studiekosten hebben we meebetaald.

 19. Jullie kinderen zijn bofkontjes, er is goed voor ze gezorgd! Misschien inderdaad maar gewoon een vast bedrag “waar ze het mee moet doen”. Wij hebben het indertijd iets anders gedaan maar dan praat ik over de jaren 70/80 . Wij voorzien je onderdak, eten en ziekenfonds, voor sport-zak- en kleedgeld werk je zelf. Maar in die tijd waren natuurlijk veel regels nog anders.

Reacties zijn gesloten.