Verkiezingen

Goed, een potlood hoef je niet mee te nemen, maar neem alsjeblieft wél je verstand mee. Stemmen moet je niet doen vanuit emotie of ‘mijn ouders stemden altijd … dus dat doe ik ook maar’, maar met je verstand. Verdiep je in de programma’s, of kies de voor jou belangrijkste onderwerpen en kijk wat de verschillende partijen daarvan vinden en maak dan je keuze. En die keuze is, in mijn optiek, veel te royaal. 28 Partijen: wat een drama. Maar goed, dat schijnt een beetje te horen bij de tijd waarin we leven.

Ik ben een groot tegenstander van referenda want ook daar zie je dat het a. de mensen vaak geen bal interesseert (lage opkomst), b. men vaak stemt vanuit onwetendheid en c. men stemt op de partij die hardst roept (maar is het wáár????). Zouden de Britten nu echt zo blij zijn met hun Brexit? Ik waag het te betwijfelen, maar goed, ze stemden wel voor. En dat Oekraïneverdrag? Hoeveel mensen zouden nu echt geweten hebben waar het om ging? En hoeveel tijd en geld heeft het vooraf en nadien wel niet gekost? En hoeveel geld zal het nog gaan kosten? Wij gaan woensdag stemmen en mogen er vervolgens van uitgaan dat de mensen die we kozen heel goed in staat zijn om dit soort moeilijke issues te behandelen. Referenda zijn in mijn ogen echt complete onnodige en geldverslindende zaken.

Nog zoiets wat ik absoluut niet zie zitten: een gekozen burgemeester. Echt, ik vind het oprecht vreemd. Wat gaat er volgen: een gekozen leerkracht voor groep 5, een gekozen cardioloog of een gekozen filmster? We moeten ons niet overal mee willen bemoeien. En daarbij: hoe zou jij het vinden als je -samen met bijvoorbeeld drie anderen kandidaten- publiekelijk gekozen (en veel erger natuurlijk: niet gekozen) kunt worden. Ik vind dat recht op privacy nogal gemakkelijk misbruikt wordt, maar in dit verband zou ik toch wel een lans willen breken vóór het recht op privacy.

Politiek: je moet het maar willen bedrijven. Je doet het nooit, nooit goed. En er zijn mensen die dat maar al te graag luidruchtig en bikkelhard ventileren. Ik zou zeggen: kun je het beter, doe het dan. De meeste politici zijn hoog opgeleide mensen die in het bedrijfsleven waarschijnlijk heel wat meer zouden verdienen en het veelgehoorde verwijt ‘zodra ze in het pluche zitten dan vergeten ze al hun beloftes’ daar kan ik echt nijdig om worden.

Ik vind dat we in een heel fijn land wonen. Goed onderwijs, goede zorg, welvaart en er is ruimte om ons druk te maken over triviale zaken. En ja, er kunnen ook dingen beter. Natuurlijk kunnen er dingen beter. Maar hé, ik wed dat er maar een paar landen ter wereld zijn waar het beter wonen is dan hier. De manier waarop ‘de boze blanke man’ (ik ken hem trouwens niet) blijkbaar naar Nederland kijkt is echter compleet anders: we leven in een land dat een puinhoop is, dat overgenomen wordt door moslims, waarin Oost-Europeanen onze banen overnemen en waar de beste stuurlui duidelijk aan wal staan. Ik ben geen boze blanke vrouw, ik voel me juist regelmatig een verdrietige blanke vrouw. Want wat is er toch gebeurd met sommigen van ons? Die boosheid, die frustratie, die ongefundeerde mening die maar geuit moet worden. Koste wat kost. Bah! Maar goed, daar schreef ik al eerder over. Ik vind dat mensen die huis en haard achterlaten omdat in hun eigen land een verschrikkelijke oorlog woedt opgevangen moeten worden. Maar ik vind ook dat mensen uit andere culturen die hier (definitief) komen wonen, onze normen en waarden en tradities zullen moeten respecteren. Normen en waarden waar ik overigens op dit moment niet zo heel goed raad mee weet, want echt trots ben ik niet vaak meer op ons land. Maar onze tradities, zijn onze tradities. Die veranderen door de loop van de tijd vanzelf wel wat, dat moet niet afgedwongen worden. Door niemand.

In de aanloop naar de verkiezingen heb ik niet naar debatten gekeken. Ik vind het zo verschrikkelijk jammer dat alle campagnes meer in het teken staan van elkaar beschadigen en aftroeven dan om de inhoud. Dat soort praktijken hoort toch niet? Praat over de inhoud, gedraag je netjes en constructief. Ben niet zo kinderachtig om partijen uit te sluiten. Want ook dat is democratie. Het is een doemscenario voor mij: een grote PVV. Maar het hoort wel bij onze staatsvorm. Hier in de buurt is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen één grote winnaar uit de bus gekomen met 10 van de 21 zetels. De vijf (geloof ik) andere partijen hebben vervolgens een coalitie gevormd. Dat vind ik echt verschrikkelijk en ondermijnt het vertrouwen in de politiek. Je kunt veel vinden van het laatste kabinet Rutte waarin VVD en Pv dA samen regeerden, maar ze namen wel hun verantwoordelijkheid en daarvoor zijn beide partijen te prijzen. En oh lieve kiezer: het is nu eenmaal een feit dat politiek bedrijven compromissen sluiten is. Dat kán niet anders.

Maar goed: logjes over dit onderwerp zijn eigenlijk altijd lastig. Want het computerscherm is geduldig en je kunt je woorden niet nuanceren terwijl een ander ze leest. Ik brei er dus maar een eind aan. Ik zou echt hele epistels kunnen schrijven over de AOW-leeftijd, de rel rond Turkije, vluchtelingen, de zorg, het onderwijs, veiligheid, privacy et cetera et cetera, maar dat doe ik dus maar niet. Want dan wordt het allemaal wel erg lastig.

Weet jij al wat je gaat stemmen of zweef je nog? Verwacht je een hoge opkomst? En wat moet er volgens jou gebeuren als de PVV de grootste partij wordt?

22 gedachten over “Verkiezingen

 1. Natuurlijk heb ik gisteren gestemd, een klein deel uit plichtsbesef maar voor het grootste deel in de hoop dat door te stemmen je ook iets kunt bijdragen aan een eventuele verandering. Wat referenda betreft, daar deel ik je mening niet helemaal. Natuurlijk moet je wel van tevoren in dit soort zaken verdiepen en niet zomaar wat doen, dat is inderdaad het lastige, maar ik vind wel dat als het kabinet ervoor kiest om een referendum uit te schrijven, de uitkomst dan ook bindend moet zijn en dat gebeurt helaas niet. Wat de PVV betreft… lastig, ik heb er niet op gestemd omdat ik mij niet kan vinden in de standpunten van die partij. Maar gezien de uitkomst, ze zijn tenslotte wel de tweede partij en gestegen, vind ik wel dat er met de PVV gesproken moet worden. Dat is tenslotte hoe een democratie in mijn ogen moet werken. Helaas werkt dat in Nederland dus niet zo aangezien meerdere partijen op voorhand de PVV maar ook andere mogelijkheden al uitsluiten. De VVD mag dan nog de grootste partij zijn maar feit is wel dat ze zetels hebben verloren, weliswaar niet zoveel als de PVDA maar ook de achterban van de VVD is niet geheel tevreden over het werk van Rutte en co. Ik denk dat als je de democratie echt wilt laten werken, dat je in dit geval op basis van de uitkomst moet gaan praten met de partijen die het meeste hebben gewonnen.

 2. Ik vind dit een heel mooi geschreven stuk, recht uit het hart. En ik ben het volledig met je eens. Ik heb gisteren gestemd met mijn verstand én met mijn hart, en daar ben ik mezelf heel dankbaar om.

 3. Net als andere jaren heb ik gestemd. Het is een voorrecht dat wij dat in alle vrijheid kunnen doen. Zeker als je ziet wat in andere landen gebeurt. En het is goed om te zien dat meer mensen zijn gaan stemmen. Ik hoop oprecht dat het geen maanden gaat duren voordat er een regering geformeerd is. En dat het een formatie van Hollands polderen wordt in plaats van Engelse, Amerikaanse of Turkse dramatiek. Ik wens de politici wijsheid toe en onszelf geduld en compassie. En kritiek op politici? Dat mag, mits respectvol en opbouwend.

 4. Ik ga stemmen en neem mijn partner mee zodat hij ook gaat stemmen. Ik hoop dat o.a. door “de stembus” dit keer ook veel jongeren stemmen.
  Ik heb me de afgelopen dagen verbaasd over de mensen die overwegen op de PVV te stemmen, ik kan me er gewoon niks bij voorstellen. Hopelijk is het niet zo, maar als de PVV de grootste partij word vraag ik me af of ze iemand kunnen vinden om mee te regeren. Politiek gaat over samenwerken en zolang er in Nederland mensen wonen met verschillende geloven, culturen, leeftijden en ideeën blijft dat nodig.

 5. Ik ga zeker wel stemmen en zweef nog tussen 3 partijen. En wat er moet gebeuren als PVV de grootste wordt, ik hoop dat niemand daar over na hoeft te denken eerlijk gezegd

 6. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden in Nederland…en later ook Frankrijk en Duitsland. Roerige tijden in Europa en nu die NL-Turkije rel weer…prachtig land, teouwens, Turkije

  Good luck Woensdag!

 7. Ik ga altijd stemmen en altijd op een vrouw in ieder geval.Wel kijk ik of bij de partijen die mijn voorkeur hebben hoe hun verkiezingsprogramma er bij staat.Ook of ze hun ‘beloften’de afgelopen 4 jaar zijn nagekomen of in ieder geval het geprobeerd hebben.Debatten volg ik niet,dat is meer elkaar afkatten voor de bühne.En 28 partijen zijn er gewoon te veel een kiesdrempel zou wenselijk zijn en ook dat je lid kunt worden,dan ben je meer betrokken.

  Ach en de PVV vind ik al on-democratisch in beginsel.Binnen 24 uur had Geert de vorige keer de AOW-leeftijd al verkwanseld. De rel met Turkije is nu hot,loopt vast met een sisser af,dat hoop ik wel tenminste.We zijn gewoon bewust onderdeel gemaakt van het referendum op 16 april om de macht van president Erdogan te versterken,want die race daar is echt nog niet gelopen.

 8. Ik stem altijd, en ook altijd op dezelfde partij. Af en toe doe ik nog de stemwijzer invullen om te zien of die partij nog bij mij past.
  Politiek is een spel, je probeert je ideeën te realiseren, maar helaas wil dat niet altijd lukken (vaker niet dan wel), maar als iets wel lukt, dan is dat zo’n geweldig gevoel.
  Het is jammer dat de politiek zo ver van de mensen af staat, alleen zichtbaar is tijdens de verkiezingen. Dan zetten ze pas hun grote bek op, maar zodra de verkiezingen voorbij zijn gaat het niet zoals we hoopten.
  Mijn advies is om te gaan stemmen. Wanneer je je in geen enkele partij kunt vinden, stem dan blanco, dan gaat je stem in ieder geval niet naar de partij waar je die niet wil hebben.

  PVV de grootste partij? Ik ben heel benieuwd wie met deze partij zal willen regeren en anders gaan we na de zomervakantie gewoon weer stemmen 🙂

 9. Politiek is niet écht mijn ding, ik stem uit plichtsbesef en voel me daarom ook moreel verplicht een beetje op te letten wat er allemaal gebeurt tijden de regeringsperiode. Wat er nu allemaal langskomt sla ik over, daar heb ik niet aan en het bederft m’n humeur.
  Er zijn in het verleden wél grote fouten gemaakt bij de instroom van migranten en heb ( al jaren geleden) zelf aan den lijve ondervonden dat niét integreren van migranten kan leiden tot “ontheemd raken” van oorspronkelijke bewoners. Bij alles dat we tegen Wilders kunnen hebben is het wel zijn verdienste dat het ondertussen bespreekbaar is. Helaas wél veel te laat want het kwaad is al geschied zoals we dit weekend maar weer eens konden zien.
  Maar je hebt gelijk, de toon van menigeen zou zéker stukken beschaafder moeten zijn.

 10. Zwevend. Heb je een tip voor me? Ik kan me meestal wel in je ideeen vinden 🙂

  Ik ben altijd bang dat het hier een soort Amerika gaat worden, die geldverslindende shows, het hele circus rond Hillary en Trump, het steeds meer op de man spelen en vieze spelletjes achter de schermen. Kiezen van “een gezicht” ipv de inhoud…

  Soms in een donker ogenblik denk ik wel eens dat democratie ook niet zo’n goed systeem is, omdat politiek voor veel mensen gewoon te lastig is (of ze geen zin hebben zich er in te verdiepen). En dan krijg je al gauw dat je maar stemt op gevoel of omdat je omgeving zegt dat het “zo hoort” en daar spelen handige partijen dan ook weer op in.

 11. Ik zweef. Nog steeds. Ik vind het moeilijk. Want wat vind ik nou echt belangrijk en wat vind ik minder belangrijk? En wat past er nou eigenlijk goed bij mij? I really don’t know. Yet. Maar ik ga wel stemmen. En de PVV? Tsja… Dat wordt ‘m voor mij zeker niet.

 12. Ik vind het in jouw logje vooral mooi dat je het opneemt voor politici… Mijn Lief is nu al een paar jaar bezig met politiek op lokaal vlak en ik merk hoeveel het mensen kost om daarboven, nationaal echt een verschil te maken. En toch krijgt hij dagelijks de wind van voren omdat hij nu eenmaal niet voor de meest populaire partij koos en politiekers zakkenvullers zouden zijn…
  Ik hoop ook echt dat er in Nederland wat met het verstand en minder ‘op emotie’ gestemd wordt 🙂

 13. Mooie blog. Ik vind het allemaal best moeilijk en ben het helemaal met je eens dat we dankbaar mogen zijn in dit land te leven. Maar dankbaarheid is schijnbaar heel erg dom en naief en mopperen en klagen is de norm geworden. Ik wens alle politici sterkte en wijsheid en ben er van.overtuigd dat de meeste het beste zullen doen wat in hun vermogen ligt.

  • Daar heb je een punt Kier, dankbaarheid is naief en mopperen schelden en erger lijken de norm te worden. Beetje kritisch zijn is goed, maar dit is wel een verkeerde trend vind ik.

 14. Ik stem al jaren hetzelfde en zie ook geen reden om mijn stem dit jaar te wijzigen. Ja, ik weet dus wat ik ga stemmen! En over de PVV maak ik me niet teveel zorgen. Als ze de grootste worden, kunnen ze waarschijnlijk niet gaan regeren, omdat ze teveel oppositie stemmen missen om alleen te gaan regeren… En aangezien heel veel partijen hebben aangegeven dat ze niet met de PVV gaan regeren, wordt dat lastig voor Geert, denk ik…
  Ik ben benieuwd!

 15. Als de PVV de grootste wordt, dan hebben ze ‘n groot probleem aangezien de meeste andere partijen hebben gezegd dat ze geen coalitie met ze willen voeren. Nou neem ik die uitspraak overigens wél met ‘n korrel zout aangezien we dat al éérder van diverse partijleiders hebben gehoord. En ondanks dat de ontwikkelingen van ‘t afgelopen weekend wellicht kóren op de molen waren, krijgen ze mijn stem zéker niet!!! Ik wens iedereen veel wijsheid toe!

 16. Ik ben er uit zoals je vandaag op mijn blog hebt kunnen lezen.. Nummer 68 van de partij die ondanks alles al jaren het beste bij mij past…

 17. Zo af en toe zouden alle sociale media buiten spel moeten worden gezet en vele journalisten op vakantie worden gestuurd. ????

 18. Zo af en toe zouden alle sociale media buiten spel moeten worden gezet en vele journalisten op vakantie worden gestuurd. ????

 19. Ik zweef, nog heel even. Vind het meer dan lastig en wil zeker stemmen met mijn verstand, maar of ik daarmee nou het verschil maak. Ik ben het met je eens hoor en ik moet er niet aan denken dat de PVV de grootste wordt…dan bid ik voor een aantal hele knappe koppen die daar raad mee weten…

Reacties zijn gesloten.