Wat baat het een mens de hele wereld te winnen en aan zijn ziel schade te lijden?

Wat een bijzondere titel voor een boekenlogje denk je misschien. Ha, dat snap ik. Maar deze Bijbelse zin kwam een aantal keer terug in het boek ‘Dochters van de kust‘ en op de een of andere manier greep die zin me: wat baat het een mens de hele wereld te winnen en aan zijn ziel schade te lijden? De eerste keer dat ik hem las dacht ik al ‘wow, wat raak’ en de paar keren dat ie terugkwam had ik dat gevoel weer. Grappig, dat één zin dat kan doen. Enfin: waar gaat dit boek over?

Holland, Michigan, 1897. De Nederlandse immigrante Geesje de Jonge blikt terug op haar aankomst in Amerika, vijftig jaar geleden. Diep verborgen gevoelens en herinneringen komen boven, zoals die aan haar ware liefde. Verderop neemt de 22-jarige Anna Nicholson een kamer in een luxe resort om de breuk met haar verloofde te boven te komen. Een storm roept herinneringen op aan een oude nachtmerrie uit haar kindertijd, en doet haar twijfelen aan haar toekomstdromen. Ze raakt bevriend met een student die wat bijverdient in het hotel en stort haar hart bij hem uit. Zowel Geesje als Anne heeft geen idee van de verrassing die hun te wachten staat voor het einde van de zomer.

Ik houd van historische romans en ook dit boek was daarop geen uitzondering. Een deel van dit boek speelt in Nederland waar het toch niet zo heel verstandig was om op een andere manier dan gebruikelijk het geloof te belijden. Een groep gelovigen vertrekt vlucht richting Amerika en komt uiteindelijk terecht in the middle of nowhere waar zij onder andere het plaatsje Holland stichtten. Uiteraard heb ik, al lezende, wat extra op het weeweewee rondgesurfd om nadere info te vergaren over dat Holland in Michigan.

Het boek wisselt ‘heden’ (1897) af met periodes eerder in die eeuw en doet dat goed. Ik vond het erg interessant om te lezen hoe het ontstaan van de nederzetting beschreven wordt. Hoe bikkelhard het leven was en wat er voor ellendige dingen gebeuren. Geesje worstelt om alle, vaak verschrikkelijke, dingen die haar overkomen te verwerken en worstelt ook met haar geloof. En ik moet zeggen: dat doet de auteur toch wel erg mooi. Ik had nog nooit een boek van Lynn Austin gelezen maar kwam er al googelend later achter dat zij een schrijfster is die veel ‘Christelijke’ boeken schrijft. Het is echter zeker geen zwaar gelovig boek, het past precies in het tijdsbeeld en in de achtergrond van het boek.

Ook dit boek heeft sympathieke personages die, ook al is het tijdsbeeld natuurlijk absoluut niet te vergelijken met het heden, je op de een of andere manier toch doen denken aan ‘moderne’ mensen. Yep. Erg mooi. Lezen dus.

6 gedachten over “Wat baat het een mens de hele wereld te winnen en aan zijn ziel schade te lijden?

  1. Goh, die ga ik ook eens opzoeken, het klinkt erg goed!
    Wat ik me af vroeg, hoe kies jij boeken of hoe komt een nieuw boek op je pad? Zeker als je veel ebooks leest werkt het toch net wat anders als in een bibliotheek of boekwinkel, of toch niet?

    • Ik kies boeken eigenlijk altijd op basis van de ‘achterflap’. En er is daarnaast een hele rij auteurs die ik zo ongeveer altijd lees als die een nieuw boek uitbrengen. En ook niet onbelangrijk : recensies van andere bloggers.

  2. Dankjewel… Ik heb er een heleboel digitaal maar deze helaas niet. Komt vast nog wel een keer. Ik houd ook erg van historische romans en deze lijkt me heel interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *