Vier

Maar weer even vier boeken in een logje frommelen, want ik heb weer zo veel boeken gelezen en zo weinig zondagen om boekenblogjes te plaatsen. En ja, ik kan best op andere dagen ook boekenblogjes plaatsen, maar daar heb ik niet zovele zin in en daarbij, dat is voor de trouwe boekenblogjeslezers ook weer zo verwarrend allemaal. ;-) En teveel boeken in een blogje nodigt volgens mij al helemaal niet uit tot lezen. Of wel? 

Allereerst is daar ‘Boek der spiegels‘ van E.O. Chivovici. Waar gaat dit boek over?

Op een nacht in 1987 werd de vooraanstaande hoogleraar Joseph Wieder op brute wijze vermoord. De zaak werd nooit opgelost. New York, 25 jaar later. Literair agent Peter Katz ontvangt enkele hoofdstukken uit een manuscript met de titel Boek der spiegels. Het zijn de memoires van Richard Flynn over diens tijd op Princeton University. Hierin beschrijft hij zijn opmerkelijke verstandhouding met Wieder. Katz is vastbesloten tot op de bodem uit te zoeken wat er in de nacht van de moord is voorgevallen. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord zal staan in het ontbrekende deel van Flynns memoires. Richard Flynn is echter ongeneeslijk ziek, en de rest van het manuscript blijkt onvindbaar. Katz raakt geobsedeerd door de zaak. Maar hoe dieper hij in de materie duikt, hoe verder hij verwijderd lijkt van de oplossing.

Een tof boek, maar ook wel wat ingewikkeld vond ik door de vele namen die in het boek voorkwamen en ook dat alle personages hun eigen waarheid meer dan duidelijk mogen vertonen. Het boek is in drie stukken opgedeeld en ieder stuk wordt vanuit het perspectief van een ander personage vertelt wat het boek extra uitdagend maakt. Het idee om een boek te beginnen met een deel van een boek vind ik erg origineel gevonden. De moeite waard dus.

Het tweede boek is een kort verhaal over mijn grote held Jack Reacher. Een boek waarin hij als jonge gast van 13 jaar wat dingen meemaakt. Een leuk boekje dat ‘Tweede zoon‘, maar verder niets bijzonders. Maar ja, als je van Reacher houdt, dan wil je ook alles van hem lezen. Toch?

Soerabaja‘ van Pauline Slot dan. Een boek dat gebaseerd is op haar familiegeschiedenis.

‘Zijn die mensen boos op ons?’ vroeg Kiki. ‘Ja, ze zijn een beetje boos,’ zei ik. ‘Maar niet op jou.’ Het was een leugen. De mannen met speren waren boos op mij, op Beppie, op Kiki, op Truusje, en op alle andere vrouwen en kinderen in de trein. Zo boos waren ze dat ze ons te lijf wilden gaan: ik voelde het aan de angst die als een rat in mijn lichaam heen en weer rende, radeloos, gevangen. Soerabaja is het waargebeurde verhaal van een Nederlands gezin in de nadagen van Indië.
Het is 1934 en Henk de Fluiter, een jonge bioloog, vertrekt met zijn vrouw Bep naar Indië. Een besluit met grote gevolgen, want in 1942 maakt de Japanse bezetting een einde aan hun gelukkige leven. Henk wordt naar de Birma-spoorweg gevoerd, Bep leeft met hun drie dochtertjes in kampen op Java. Toch bloeit hun liefde, juist in de jaren van verlangen en gebrek. Dan komt in augustus 1945 de bevrijding, en een hereniging lijkt nabij. Maar Indië bestaat niet meer, en tussen de oude en de nieuwe wereld ligt een levensgevaarlijk niemandsland.

Een aangrijpend boek met verschrikkelijke gebeurtenissen. Het is een deel van de Tweede Wereldoorlog dat hier in Nederland behoorlijk onderbelicht is. Als je er niet direct mee te maken hebt gehad, dan denk ik niet dat je heel erg veel weet over wat er in het oosten allemaal gebeurd is. Ik niet in ieder geval.

De schrijfstijl is bijzonder. Ouderwetsch vooral maar dat komt uiteraard ook voor een deel doordat het boek gebaseerd is op de vele brieven die bewaard zijn gebleven. Wat me erg stoorde was het feit dat enige layout in dit ebook volledig ontbrak waardoor het af en toe zeer verwarrend was tijdens het lezen. Dat vind ik wel suf, als je het boek, zoals in dit geval, zelf gekocht hebt. Maar verder: het lezen waard. En het herdenken.

Tenslotte ‘Waar is ze?‘ van Alex Marwood.

Sorry voor deze algemene mail, maar ik heb jullie hulp hard nodig. Mijn peetdochter, Coco Jackson, verdween uit het­vakantiehuis in Bournemouth waar ze met haar familie verbleef in de nacht van zondag op maandag 29/30 augustus. Opeens was ze er niet meer. Coco is drie jaar oud.
Als Coco, een van een tweeling, tijdens een familieweekend verdwijnt, ontstaat er mediahype. Haar ouders zijn rijk en ­invloedrijk, net als alle vrienden met wie ze op vakantie ­waren dat weekend aan zee. Wat is er echt met Coco gebeurd? Twaalf jaar later komt het gezelschap weer bij elkaar voor een herdenkingsweekend. Coco’s vader is overleden en de onderhuidse spanning is voelbaar. De donkerste geheimen worden langzaam blootgelegd…

Weer een aanrader. Niet superspannend of bijzonder, maar wel weer zo’n boek dat je echt uit wilt lezen omdat het thema aansprekend is. En ook jij als lezer wilt weten wat er met Coco gebeurd is. Dat je dat halverwege het boek al ontdekt is niet belangrijk, zeker niet als je doorleest en ziet hoe … (maar daar moet ik maar niets over schrijven want dan verraad ik wellicht te veel). Mooie mix van heden en verleden en vanuit verschillende personages verteld.

Welk boek van deze vier zou jij als eerste gaan lezen?

7 gedachten over “Vier

  1. Frommelen, hihi :-) Ik lees graag boekenlogjes maar inderdaad nog meer dan is het misschien een overdosis! Geen van de vier spreekt me erg aan, misschien ben ik op dit moment (zondagmorgen bij een tasje thee) niet into spannende dingen. Dus misschien dan toch het boek over Indië. Het intrigeert me wel, dat stukje Nederland-geschiedenis…

  2. Soerabaja spreekt mij het meest aan….mooi boek lijkt mij dat! Ik heb juist het nieuwste boek van Linda Jansma “Schaduwkinderen” gelezen…erg heftig!

  3. Het laatste boek: waar is ze, spreekt mij het meeste aan. Ga het even opzoeken.Dank je.

    groetjes
    Roelien

  4. Bedankt voor alle boekentips, en op mijn veel te lange lijst met nog te lezen boeken heb ik SOERABAJA gezet ,van Pauline Slot.

Reacties zijn gesloten.