Rare jongens die Romeinen

Historische romans, ik houd ervan. Ik vind het vaak interessant om te lezen over lang vervlogen tijden en als de auteur dan ook nog een mooi verhaal rondom de feiten heeft gecreëerd dan ben ik uitermate tevreden. Las ik een tijd geleden de geweldige trilogie over Saladin, nu ging ik nog verder terug. De boeken van Simon Scarrow immers spelen zich af in de Romeinse tijd. Als ik het goed heb schreef Scarrow inmiddels al een heleboel boeken met Cato in de hoofdrol, maar daarvan zijn er tot nu toe nog maar vier vertaald. De twee die ik inmiddels las vond ik echter wel erg boeiend, dus binnenkort ga ik ook maar ‘ns aan de slag met deel 3 en 4.

In deel 1 ‘Onder de adelaar‘ introduceert Scarrow de jonge Cato en Macro.

Germania, 42 n.Chr. Quintus Licinius Cato is een nieuwe rekruut in het Tweede Legioen, gelegerd aan de Rijngrens. Het is het meest geharde van het Romeinse leger, en het militaire bestaan is vol ontberingen. Als geschoolde jongeman heeft Cato het niet makkelijk, en hij is dan ook het mikpunt van spot: zijn medesoldaten wedden erom of hij zal sterven of falen. Dan wordt Cato gepromoveerd tot tweede in rang onder Macro, de onbevreesde en doorgewinterde centurio van het Tweede Legioen. Nu moet hij zich meer bewijzen dan wie ook, terwijl de jaloerse soldaten hem het leven zuur maken. In opdracht van Rome gaat het leger op een zware veldtocht naar een ver, uiterst barbaars land: Britannia. Cato en Macro gaan op een speciale missie, een samenzwering om keizer Claudius ten val te brengen…

Deel 2 ‘Overwinning van de adelaar‘ volgt hen verder tijdens de verovering van Brittannia.

43 n.Chr.: centurio Marco trekt met het Tweede Legioen op tegen de Brittanniërs. Al snel stuiten ze op de eerste hindernis: een brede rivier met op de andere oever versterkingen waarachter de barbaren zich verschanst hebben. De Brittanniërs compenseren hun primitieve strijdwijze met een ongelooflijke moed en onverzettelijkheid. Samen met zijn tweede man Cato staat Marco voor de steeds moeilijkere taak de Brittanniërs zo snel mogelijk te verslaan. Het echte gevaar komt echter uit een andere, onverwachte hoek. De bloedige strijd tegen de dappere barbaren, de tegenslag die Cato en Marco ondervinden en de op de achtergrond slepende samenzweringen maken ook het tweede deel uit de Adelaar-reeks bloedstollend spannend.

Cato en Macro mogen dan wel romanfiguren zijn, de boeken zitten vol met echt bestaande mensen en al googlend kwam ik meer en meer over hen te weten en dat maakt voor mij dit soort boeken nog leuker.

De schrijfstijl van Scarrow is vlot en de beide boeken bleven boeien (ook al vond ik af en toe de militaire informatie wel behoorlijk ingewikkeld).
 

3 gedachten over “Rare jongens die Romeinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *