Het einde van de eenzaamheid

Ik kijk eigenlijk nooit DWDD maar soms krijg ik toch een klein stukje mee en laatst zag ik dat een aantal gasten daar ‘het boek van de maand‘ bespraken. Nou moet ik zeggen dat ik nooit zo van die gehypte boeken houd (al lees ik wel regelmatig heel populaire boeken), maar boeken die door zogenaamde kenners lyrisch worden ontvangen, die boeken die snap ik meestal niet. Lang verhaal kort, men was het erover eens dat ‘Het einde van de eenzaamheid‘ van Benedict Wells by far het allerbeste boek van de maand april was.

Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent – en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald.

En wat vond deze ‘kenner’ nou van dit boek? Daar komt ie: ik vond het een mooi boek. Geen subliem boek, wel een boek dat je af en toe een aantal pagina’s echt in zijn greep heeft en dan weer terugvalt naar een heel prima niveau om je dan weer een paar pagina’s echt naar de keel te grijpen. En misschien is dat maar goed, want als het boek continu op de toppen van het gevoel voortraast, dan zou het een ware uitputtingsslag worden om het te lezen. Wells heeft een zeer fijne schrijfstijl en al zijn sommige dingen tijdens het lezen nog wat wazig en moeilijk te plaatsen, uiteindelijk komt alles bij elkaar.

Vorig jaar las ik ‘Een klein leven‘ en het is maar goed dat dat boek vooral voortkabbelt terwijl het tegelijkertijd een enorme indruk op mij maakte door de fantastische schrijfstijl. Er gebeuren uiteraard wel een aantal heftige dingen in dat boek, maar verder was het gewoon een beschrijvende roman die ik met heel veel moeite weg kon leggen. Dat had ik minder met ‘Het einde van de eenzaamheid’, maar voor een deel vond ik het wel een soortgelijk boek als ‘Een klein leven’. En zoals ik ‘Een klein leven’ toen echt heel erg aanraadde, dat doe ik nu dus ook met ‘Het einde van de eenzaamheid’.

En wat ik me nu dus afvraag: is er iemand die naar aanleiding van mijn lyrische logje over ‘Een klein leven’ dat boek ook echt is gaan lezen? En zo ja, wat vond jij er eigenlijk van?

7 gedachten over “Het einde van de eenzaamheid

 1. Ben effectief begonnen in ‘Een klein leven’, in maart, maar het lukte niet zo goed. Ja, het is goed geschreven, maar je moet je hoofd erbij houden, en dat lukte toen niet. Ik zal het zeker opnieuw oppakken, misschien binnenkort als we op vakantie gaan :-)

 2. Ben net aan het boek begonnen, en zodra ik het uit heb zal ik je laten weten wat ik er van vind.
  Wel kan ik je vertellen dat ik heel blij ben met jouw boekentips, dus hartelijk dank!
  Een schrijfster die ik bij jou ontdekte was Jodi Picoult, en daar was ik erg blij mee. Heb nu bijna al haar boeken gelezen, vond ze erg goed. Mijn boekenlijst wordt wel steeds langer, want zo veel lezen als jij lukt me niet.

 3. ????ik mailde je tijdens het lezen en na afloop????
  Nu, 4 dagen nadat ik het boek uit heb ben ik wel opgelucht. Het kost wel veel tijd om zo’n afschuwelijk mooi boek te lezen. Dat andere boek ga ik dus ook lezen!
  Thx

 4. Ik had het al gelezen voor jij het boek tipte ;-) Maar vond het een indrukwekkend boek wat ik niet weg kon leggen, wat mij betreft ook een absolute aanrader!
  Het einde van de eenzaamheid heb ik al op mijn nog-te-lezen-lijst genoteerd.

 5. Ja zeker. Ik probeer al jouw getipte boeken via te bieb te lezen of aan te vragen uit een filiaal. Ik zet altijd een T achter die boeken op mijn lijst. Het is me nog nooit tegengevallen. :-)

Reacties zijn gesloten.