Ochtendritueel

Mammalien blogde al weer een hele tijd geleden over haar bad mama day en vroeg aan het einde van haar logje ‘hoe zit jullie ochtendritueel eruit?’. Nou, dat zal ik hier ‘ns even vertellen. Eerlijk gezegd heeft mijn ochtendritueel niet zo heel veel om het lijf. Op werkdagen gaat de wekker zo rond 7.00 uur en na een of twee keer snoozen kom ik dan uit bed om richting badkamer te gaan. Daar bezoek ik als eerste het toilet en daarna wassen en mijn hoofd onder de kraan. Dat moet wel, want mijn korte haar is na een nacht slapen totaal ontploft en alleen weer enigszins in model (voor zover er een model inzit) te krijgen als het nat is. Haar afdrogen en met de handen fatsoeneren. Tanden poetsen. Aankleden, deo en geurtje op. Naar beneden.

Intussen scharrelt De Scholier ook rond en, afhankelijk van hoe laat ze moet beginnen, geldt dat ook voor De Student. Het is wel vrij stil want wij houden alle drie niet heel erg van veel gedoe ‘s ochtends. Ieder doet zijn ding dus. Heerlijk!

Beneden zet ik de koffiemachine aan en maak een heerlijk bakje koffie en ik ontbijt bijna altijd met yoghurt/roeryoghurt met notencruesli. Terwijl ik ontbijt speel ik wordfeud, lees het laatste nieuws en ben dus stilletjes. Dat geldt ook voor De Scholier en, nog steeds afhankelijk van hoe laat ze moet beginnen, De Student. De meiden zorgen zelf voor hun ontbijt als ik thuis ben. Op maandag wordt De Scholier nog steeds verwend want dan doet Mr. T. dat voor haar en op dinsdag oma als die er is. Mmm, misschien best suf dat ik dat niet doe. Alhoewel, ik heb het de eerste jaren van hun leven dus echt wel gedaan … ;-)

Op een werkdag vertrek ik rond 7.45 uur naar het werk maar eerst doe ik lippenstift op (en zeg nu zelf, lippenstift met zo’n naam, die moet wel geweldig zijn!). Zoals je ziet zit er tussen opstaan en vertrek ongeveer een half uurtje en dat is meer dan genoeg.

Op een niet werkdag gaat de wekker later want De Scholier hoeft pas om 8,15 uur naar school dus waarom dan zo vroeg opstaan? Da’s nergens voor nodig. Op zaterdag zet ik de wekker meestal rond 8.30 uur en op zondag rond 9.00 of 9.30 uur. Echt uitslapen lukt me niet meer en dat is best suf omdat inslapen altijd heel lang duurt. Dus als ik een feestje heb en laat naar bed ben, dan duurt het nog altijd een hele tijd voordat ik echt slaap. En na zo’n korte nacht heb ik, je begrijpt het ongetwijfeld al, al helemaal geen behoefte aan geklets rondom me. Maar om het nou een ochtendhumeur te noemen, dat gaat denk ik toch wel weer een beetje te ver.

Hoe zit het met jou: meteen helemaal vrolijk en trappelend om aan de dag te beginnen of rustigjes aan?

14 gedachten over “Ochtendritueel

 1. Hier duurt het een uur voor ik klaar ben, zelfs zonder douchen nog drie kwartier… :-) Eerst blader ik een kwartier door social media voor ik wakker genoeg ben, dan sprokkel ik alles bijeen voor lunch en/of ontbijt. (Ontbijten zelf doe ik op het werk, anders heb ik véél te rap weer honger.) Dan de badkamer in. Dan de fiets op. Gaat nog redelijk vlot, op de meeste dagen!

 2. Doordeweeks gaat de wekker om half 7, dan spring ik er ook direct uit en onder de douche. Snoozen is dus niet mijn ding. Dan inderdaad even snel ontbijten terwijl ik ondertussen het laatste nieuws op mijn telefoon even check. Daarna weer naar de badkamer om tanden te poetsen en dan ga ik zo tegen 7.10 uur richting mijn werk. In het weekend is het op zaterdag meestal 8 uur en op zondag rond 9 uur met soms in de winter wat langer als we verder geen plannen hebben.

 3. Mijn geheugen is even helemaal leeg, maar leuk dat ik je geinspireerd heb :-)

  Uitslapen is er hier ook niet meer bij. Ik kan het niet meer. Oudste twee kinderen steeds beter. Gelukkig heb ik nog een 8 jarige die nooit slaapt….

  Eten maak ik meestal wel, dan zijn ze in ieder geval op tijd én gevoederd. Anders gaat er nog wel eens iets mis, en dat vind ik ook zo naar (ik weet, ik weet… het heeft ook iets met gewenning te maken…)

 4. Dat klinkt lekker chill bij jullie. Bij ons is het best chaos. Dochterlief weigert uit bed te komen, het is dus echt gedoe en uiteindelijk komt ze er te laat uit en helemaal in de stress. Dat is allerminst stil zeg maar :) Zoonlief wordt altijd als eerste wakker – om 6:30 uur, gaat douchen, aankleden, ontbijten en al – helemaal op tijd en zelfstandig – en meestal gaat hij de deur uit op het moment dat Dochterlief uit bed komt. Wetend dat ze om dezelfde tijd beginnen….Mijn wekker gaat om 6:50 omdat ik twee keer moet snoozen :) Ik douche/tanden/aankleden en dan maak ik de kleinste man wakker om 7:10 en help hem met klaarmaken, douchen, tandenpoetsen, aankleden. Dan maak ik de lunchboxen van de kleinste en de grootste. Meestal word ik alweer geroepen door Dochterlief om te helpen omdat ze te laat gaat komen en ze d’r shirt/sokken/tas/sleutels/schoenen/jas kwijt is. Ondertussen ontbijt de kleinste man. Dochterlief ook de deur uit. Kleinste man voor de tv een kwartiertje. Ondertussen doe ik afwasmachine uitruimen, nieuwe erin, droger legen kleding vouwen en opruimen, nieuwe was erin, stofzuigen, kastenbak verschonen, vuilnis legen. Om 8:10 loop ik de deur uit met de kleinste man, via de vuilnis container om de vuilnis te dumpen, naar school, en dan heb ik tussen de 10 a 15 minuten om op het werk te komen. Ja, chaos dus ;)

 5. Ochtendritueel… pffff. Om kwart over zes gaat de wekker, maar ben vaak om half zes al wakker omdat mannetje zijn bed uit gaat. Gelijk eruit, jongste dochter wakker maken, beneden broodsmeren en thee zetten en opnieuw jongste dochter wakker maken :) Half zeven zoon wakker maken, lunch bereiden voor jongste dochter en mannetje uitzwaaien. Kwart voor zeven oudste dochter wakker maken, jongste de schoenen aan trekken, haar koffer inpakken en zes keer smeken om haar drinken op te drinken. Zeven uur jongste dochter in de taxi zetten, rooster met middelste dochter doornemen die inmiddels beneden is, zorgen dat ze alles ingepakt heeft, oudste dochter opnieuw uit bed roepen en zoon is ondertussen aan reanimatie toe. Dan zorgen dat middelste dochter op fiets naar school kan, zoon aan tafel zetten en hem meteen het zwijgen opleggen want oudste dochter heeft vreselijke ochtendhumeur. Zoon met hond aan de wandel laten gaan, dochter haar lunch laten maken en in laten pakken. Om vijf over acht moeten ze beiden naar de bus… wel zorgen dat de buskaart mee is en hun tassen. Tien over acht begint dan mijn ochtend, want om kwart over negen moet ik naar mijn werk. (Moet ik eerst zelf nog douchen, het slagveld van het ontbijt en de badkamer opruimen, lunch voor mijzelf maken, hond uitlaten, tas inpakken, was aanzetten en vaatwasser leegruimen). Maar ik geniet nog elke dag :)

 6. Eigenlijk sta ik bijna elke dag op een ander tijdstip op, afhankelijk van hoe laat ik wakker word. Soms meteen douchen, aankleden en opmaken. Als ik niks bijzonders heb ga ik eerst rustig naar beneden, koffie zetten en pap maken. En dan even achter de PC. Mijn huishoudelijke klussen moet ik meteen doen want anders zit ik er de hele dag tegenaan te hikken. Dit geldt voor als ik alleen ben. Als Jan bij mij is ontbijten we meestal langer dan normaal en schiet die PC er nog wel eens bij in. Boven maak ik ook altijd zo snel mogelijk in orde. Maar ik ben er wel meteen, fris en fruitig al ben ik dan nog niet meteen gedoucht, vrolijk en vind ik het heerlijk om weer aan een nieuwe dag te beginnen :-)

 7. Ik neem altijd rustig de tijd om op te staan. Vroeger had ik dat niet nodig, maar sinds ik ‘ziek’ ben, trekt mijn lichaam het niet om snel snel snel op te staan. Ik sta dan ook ruim een uur van tevoren op.

 8. Ik werk vanuit huis, dus ik kan mijn ochtendritueel redelijk lang uitrekken, maar het duurt sowieso even voordat ik aanspreekbaar ben!

 9. Mijn partner staat al jaren om 7:45 op, gaat naar de wc, poetst zijn tanden, verzamelt zijn spullen en zit om 7:55 op de fiets om om 8:00 op het werk te zijn.
  De afgelopen 10 jaar heb ik helaas verschillende banen en dus ook allerlei starttijden gehad. Op het moment begin ik later met werken en sta ik dus op zodra de badkamer vrij is. Als ik mijn lenzen in heb en toonbaar ben ga ik naar beneden om te eten. Na het eten poets ik mijn tanden en ben ik klaar voor de dag.

 10. Ik heb het niet zo op “pantomime spelers” in de vroege morgen. Kan me er geen voorstelling bij maken waarom je niet opgewekt aan de ontbijttafel zou kunnen zitten. Ligt aan mij natuurlijk maar neem mij dus nooit in huis, ik zou je de oren van het hoofd kletsen in de ochtend.
  Hoewel, wij lezen ook samen de krant maar verder…… kan er gerust gegiebeld worden hoor vroeg op de dag.

 11. Vooral rustig aan doen en ik heb de tijd nodig. Op werkdagen gaat de wekker om 6.30. Dan na 2 keer snoozen sta ik op. Naar de badkamer wassen, toilet enzo. Aankleden en aanverwante artikelen. Meestal ben ik om ong 7 uur beneden, dan vul ik zowel voor mij als voor zoon de trommels voor lunch, regel ik fruit en bekers drinken. Tussendoor om 7.10 maak ik Zoon wakker. Als hij beneden is pakt hij zijn tas in en help ik hem met gel in zijn haar. Ondertussen heb ik ook onze ontbijtjes gemaakt en rond half 8 eten we, Zoon met de tv en ik met de ipad. Tot ong 8 uur genieten we daar in alle rust van. Dan tandenpoetsen en naar school. Als om 8.15 de pleinwacht buiten is vertrek ik naar mijn werk om daar om 8.30 te zijn. Als ik vrij ben en Zoon moet wel naar school dan wekker pas om 7 uur. In het weekend zet ik geen wekker als er geen sport is voor Zoon. En dan word ik uit mezelf tussen 8 en half 9 wel wakker. Dan lig ik nog even en sta ik op. Manlief is van het gelijk actief doen, maar heeft na 14 jaar samenwonen wel door hoe ik functioneer en we passen ons beide een beetje aan.

 12. Ik sta op tussen half 8 en 8 uur, ga naar de wc, zet koffie en start de pc. Allereerst vul ik “beter spellen” en “beter rekenen” in. Dat komt 5x per week via de mail binnen. Daarna schenk ik koffie in.
  Dan even checken wie er vandaag verjaart en wat voor weer het wordt, vervolgens mijn blogmaatjes bezoeken.
  Manlief is geen ochtendmens en staat pas rond half 10 op. Daarna ga ik me pas douchen, tanden poetsen en aankleden. Bij mooi weer de tuin in en bij regen een boek of de pc.
  Een luizenleventje …. ;-)

 13. Voor mij is het afhankelijk of ik met de jongste moet opstaan. Hij moet op tijd in de bus zitten om de trein te halen. Maar het liefst wel in stilte, ik drink dan mijn kleine yoghurtje terwijl ik wat blogjes lees. Als ik niet hoef op te staan mag ik graag langer liggen, relaxt de dag beginnen vind ik nog elke dag een luxe.

Reacties zijn gesloten.