Vercommercialisering

Er waren laatst mooie berichten (hoera, eindelijk positief nieuws!) over een meisje dat een conducteur van de NS een flesje cola had gegeven. De aanleiding was uiteraard weer belachelijk want de betreffende conducteur was al een aantal keer beledigd en gekwetst door anderen, maar goed, het meisje dééd in ieder geval richting die conducteur iets heel vriendelijks. Uiteraard wordt zo’n bericht meteen opgepikt en de actie van het meisje werd groot nieuws en kwam in kranten en op de televisie. Allemaal prima natuurlijk en hoewel ik er toch wat dubbel insta in verband met de aanleiding kan ik het alleen maar toejuichen dat er ook aandacht is voor het goede van de mens.

Maar … waar ik vervolgens behoorlijke jeuk van krijg is het feit dat ik ook sommige berichten langs zie komen waarin de supermarktketen waar het meisje een bijbaantje heeft, heel duidelijk laat blijken supertrots te zijn op hun medewerkster. En die berichten beginnen dan met ‘….-Supermarkt is supertrots op … die …’ en biedt haar een bos bloemen aan. En dan maar delen en delen en delen pffft. Echt, ik krijg er de kriebels van. Opnieuw moet iets moois geofferd worden (het klink dramatisch maar zo voelt het wel een beetje) aan de commercie. Weer maakt een bedrijf goede sier met iets wat een van hun personeelsleden heeft gedaan … Ik heb daar toch wel moeite mee en op mij heeft het dus een averechts effect. Alhoewel: ik schrijf er nu over dus iets heeft het toch wel met me gedaan.

Wat zou het toch mooi zijn als het geld de wereld eens niet meer deed ronddraaien. Als bedrijven zich hielden aan veel meer ethische normen, dat winst niet het hoogste doel zou zijn, dat er oog zou zijn voor arbeidsomstandigheden en het milieu. Als je al ontiegelijk rijk bent waarom wil je dan nog rijkerder worden? Omdat je dan gelukkiger bent? Nou volgens mij niet hoor. Waarom enorme wapendeals sluiten die de wereld er echt niet vreedzamer op maken? Waarom dat geld niet spenderen aan veel en veel belangrijkere zaken? Ik weet heus wel dat de hedendaagse wereldse problematiek niet zo 123 op te lossen is -als die überhaupt al op te lossen is- maar met nog meer geweld of de dreiging van geweld los je in ieder geval niets op.

Inmiddels is dit alwéér een beetje een wazig bericht aan het worden want begon ik in feite met een positief bericht over een meisje uiteindelijk heb ik het toch weer over de grote ondoorgrondelijke problemen van onze tijd. Maar goed, als ik dan toch bezig ben dan gooi ik er nog maar een tegenaan: is er nog iemand die zich druk maakt over de macht van de banken? Deze instellingen stortten ons nog niet zo lang geleden in een enorme crisis maar ik geloof dat er opnieuw weer een boel mis is daar. Ik vind het ongelooflijk dat zij nog steeds de dienst uitmaken, op alle fronten en dat dat blijkbaar allemaal maar weer goed gevonden wordt. Het duurt niet heel lang meer of ik haal mijn geld van de bank denk ik. Dan stop ik het in een oude sok want met de huidige rente lijkt dat me veel beter. Zeker als je straks wellicht ook nog moet gaan betálen om je spaargeld op de bank te laten staan. Alhoewel: ik geloof dat deze mevrouw haar actie toch wel heel erg betreurt nu.

Mmm, wazig ja, ik kan er niets anders van maken. Of moet ik het maar wat positiever houden en het ‘me verwonderen’ noemen? Laat ik er maar snel een eind aan dit logje breien en jullie allemaal een fijn weekend te wensen.

5 gedachten over “Vercommercialisering

  1. Van de week las ik een stukje in de krant dat een oude mevrouw (ergens in de 90) ook haar spaargeld (misschien wel om die reden) van de bank had gehaald en had verstopt in een metalen geldkistje in haar kruipruimte. Nu, een jaar later, was het kistje ineens weg of leeg en niemand die er iets van wist… Dat vind ik ook treurig… Misschien moeten we wel gewoon lekker leven, geld uitgeven als we er zelf van kunnen genieten en niet meer sparen dan dat kleine appeltje voor de dorst als er nood is (auto stuk, wasmachine kaduuk… etc…) Ik weet het soms ook niet meer!

  2. Inderdaad. Alles draait weer om de centen. Om ziek van te worden!
    Alles wordt een bedrijf, het bankwezen, de politici vergeven….als er maar winst te maken is.
    Kotsmisselijk word ik ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *