Vegetarisch

De Student gooide een tijdje geleden de knuppel in het hoenderhok: ‘als we eens één dag per week géén vlees meer zouden eten, zou dat niet ontzettend goed van ons zijn?’ stelde ze voor. Ik moet zeggen dat ik meteen best gecharmeerd was van het idee want, ook al houd ik erg van vlees, een ietsjespietje minder zou best wel kunnen. De Scholier vond het ook allemaal best.

Ik vroeg me wel af wat Mr. T. ervan zou denken want als ik stel dat ik erg van vlees houd, dan is hij nog een soortje erger. Hij is een ware, wáre, WARE carnivoor. Echt: hij houdt er zelfs zoveel van dat hij zijn stukje vlees altijd tot aan het eind van de maaltijd bewaart. Zorgvuldig snijdt hij er dan steeds een stukje vanaf en steekt dat genietend in zijn mond. Ja, Mr. T. houdt echt oprecht veel van vlees (of gevogelte of vis). Zijn reactie viel me dus 100% mee: het was een prima idee.

Nou eten we al regelmatig pannenkoeken en dat is natuurlijk best vegetarisch, maar dat is natuurlijk niet wat De Student bedoelde. Een keer per week ga ik vanaf nu dus proberen om zonder vlees te koken. En wat ik dan ook niet wil is vleesvervangende producten want dat vind ik zo suf. Voor mij geen tofu of tempé en zeker geen kant en klare vegetarische burgers, quorn of valessmeuk. Als we het dan gaan doen, dan gaan we dus ook echt gerechten maken die niet stiekem een beetje op een vleesgerecht willen lijken omdat je er vegetarisch fijngehakt of vegetarische kipfilet in stopt.

Nee, dan gaan we voor gerechten met veel groentes, bonen, kaas en eieren en dat soort zaken. Morgen ga ik mijn eerste creatie maken namelijk een quiche met spinazie, gruyere, eieren, ui en wat peper en zout. Geen moeilijk recept, maar vooral gemakkelijk en de tijd die de quiche in de oven staat kan ik heel goed gebruiken omdat we morgenavond een feestje vieren dus dan zijn we na het eten meteen klaar. Over dat feestje volgende week meer trouwens.

Enfin: prangende vragen mijnerzijds → kook jij ook af en toe (of vaak) vegetarisch? Waarom heb je die keuze gemaakt? Wat is je lievelingsrecept en laat dat aub even achter hier want deze beginnende vegetarische kok kan best wat inspiratie gebruiken. 

22 gedachten over “Vegetarisch

 1. Ik ben een vegetariër! Mijn favoriete gerecht is een Linzensoep maar dat is meer voor de winter: http://culunair.nl/linzensoep/

  En verder kan ik je een goed kookboek aanraden dat Veg! heet, of anders Plenty More van Yotam Ottlenghi. Met dergelijke kookboeken ben ik veel creatiever vegetarisch gaan koken. Veel kookplezier!

 2. Wij eten ook regelmatig dagje vleesloos. Als ik aan het roer sta 1 dag in de week volledig zonder vlees en dus dan inderdaad iets van ei/kaas oid en 1 dag met vis voor de heren en voor mij weer ei/kaas (ik lust absoluut geen vis). Mijn man wil het van te voren niet weten, maar als het op tafel staat is het meestal toch wel ok. Maar ik geef toe dat er ook wel eens weken zijn dat het er niet van komt. Mijn reden is zowel uitgaves als gezondheid als milieu. Wij hebben er inmiddels anderhalf jaar geleden voor gekozen om beter vlees te eten (dus geen plofkip meer zeg maar) maar dat is over het algemeen wel duurder. Dus door 1 a 2 dagen per week geen vlees dan compenseer je dat. Ik ben er van overtuigd dat minder vlees eten beter is voor een mens. En ik denk dat het milieu ook zeker baat heeft bij minder vleesconsumptie. Het vlees dat wij nog wel eten, halen wij bij naburig dorp in vleeshouwerij waar er lokale beesten worden verwerkt. Dus ook weinig kilometers hoeven er worden afgelegd om het om mijn bordje te krijgen.

 3. Late reactie maar .. ik kook zeer regelmatig zonder vlees of vis. Mijn favoriet is een ‘stoom’ ovenschotel. Ik vet een schaal in en daarin doe ik (in stukjes of blokjes gesneden: courgette, zoete aardappel, kastanje champignons, paprika, rode ui, stukjes knoflook, een paar takjes rozemarijn .. zo’n 35 min op 200 graden (aluminiumfolie over de schaal) en je hebt heerlijk gestoomde smaakvolle groenten. Daarbij kook ik wat quinoa en smullen maar!

 4. We zijn geen vegetariërs maar eten wel heel bewust. Geen pakjes, zakjes, en potten/blikken groente en dat bevalt ons uitstekend. Eens per week eten we vis. Meestal zalm uit de oven. En op zaterdag kook ik altijd verse soep.
  Goed idee van de Student! Je recept klinkt trouwens lekker.

 5. Echt vegetarisch ben ik niet, wel meer bewust gaan eten, regelmatig een mooi gevulde salade met kaas en noten. En als ik vlees eet, zo goed en zo klein mogelijk, een mens heeft geen grote lappen nodig en ook geen kiloknallers. Op die manier probeer ik wat bewuster met vlees en het milieu om te gaan.

 6. Hier heeft de dochter ook een aantal jaren geleden besloten om vegetarisch te gaan eten. Ze woonde toen al op kamers maar een keer of twee eet/at ze nog wel thuis. Dat vegetarisch koken leek in het begin een probleem maar in de praktijk is het dat allerminst. Ik pik bijna altijd de recepten van Hello Fresh (gratis en voor niks, ik heb geen abonnement) en daar is de keus echt zeer uitgebreid. Ik heb er ook met verschillende groentes leren koken die we daarvoor nooit aten. Overigens eet ze wel vis maar wij eten nu dus regelmatig zonder vlees, zelfs als dochterlief niet thuis eet. Mijn hubbie die ook erg van vlees houdt grapt vaak met de opmerking dat hij wel vegetarisch eet maar niet vrijwillig. In het begin was het trouwens wel een beetje wennen, geen vlees op je bord (of zat dat tussen onze oren?) maar tegenwoordig zijn we daar helemaal aan gewend.

 7. Wij aten vroeger thuis één keer per week een soort van vegetarisch en daarmee was mijn moeder haar tijd ver vooruit. meestal sla en dan 2 eieren per persoon; moeder was bang haar bloedjes te kort te doen. Alleen mijn vader die kreeg elke dag vlees, het grootste stuk, zoals dat hoorde vroeger. Ik eet regelmatig een dagje vleesloos, mis er niks aan.

 8. Ik maak wel eens een vegetarische versie van mijn Mexicaanse bonenprut door het gehakt door nog meer bonen te vervangen.. Of eet een salade met kaas.
  Doe het maar zelden. Denk er wel eens over maar om de een of andere reden komt het er niet echt van..
  Zwak…
  Ik weet het..

 9. Hier wordt regelmatig bewust vegetarisch op het menu gezet. Minstens een keer per week. Dat zijn dan groentenwoks (gewoon lekkere groenten bij elkaar), curry’s, falafel of tortilla’s. En groenten met roomsaus en pasta doen het ook altijd goed.
  Ik haal mijn inspiratie vaak bij ‘Uit Pauline’s keuken’, ‘De groene meisjes’ of ‘ik ben Iris niet’. Leuke blogs om even te bekijken :-)

 10. mijn oudste dochter, nu 18 eet sinds ze kon praten geen dieren :-), dus ja veel ervaring met vegetarisch eten, zo missen wij in de gewone macaroni de gehakt of hamblokjes niet en eten dat dus gewoon traditioneel gemaakt maar zonder vlees.
  Ik kook minimaal 1 x p week vegetarisch voor iedereen en probeer om de week een nieuw recept uit, een aanrader (zeker in het begin) de dikke vegetarier kwa kookboek.
  Maar vaker eten we om de dag vega….
  topgerecht hmmm
  -goodold pasta met pesto yummie
  -hartige taart met bv doperwtjes en verschillende soorten kaas
  -rijst met spercie bonen en pindasaus
  -salade van feta paprika sperciebonen en olijfjes koud gegeten
  -frans uiensoep met dus van die heerlijke oude kaas
  -wraps met geroerbakte mexiaanse groentemix, gekruid met mexicaanse kruiden naar smaak, op het laatst wat creme fraiche erdoorheen, dan wraps vullen oprollen kaaserover en 14 min in de oven tot kaas gesmolten is, bijgerecht zelfgemaakte quacumole.

 11. Mag vis wel?
  – Lasagne van gegrilde groente
  – Courgettesoep met zalm (en dan stokbrood met smeersels erbij)
  – Maaltijdsalade met van allerlei lekkers erdoor
  – Zoete aardappel-paprikasoep
  – Pasta met zalm, spinazie, crème fraiche
  – Pastasaus met veel groente (paprika, ui, courgette, wortel etc), maar gewoon het gehakt weglaten
  – Nasi met veel groente en een gebakken ei i.p.v. vlees erdoor
  – Zelfgemaakte pizza
  – wraps vullen met lekkere dingen

  Recepten allemaal via internet (vaak AH.nl) te vinden.
  Wij eten minimaal twee a drie keer per week geen vlees. De grootste carnivoor in huis is echter ons zoontje van 1,5 jaar. Als het aan hem ligt eet ie alleen maar vlees. En dat met twee ouders die niet zo heel veel om vlees geven.

 12. Wij eten hier niet vegetarisch. Ik doe het ook niet aangezien ik aan mijn eiwitten moet komen en mijn porties erg klein zijn. Als ik dan mijn vlees zou weglaten heb ik gelijk een probleem. Dan kom ik op een vleesvervanger maar die geeft dan weer niet genoeg eiwitten. De porties vlees zijn wel veel kleiner geworden door de jaren heen.

 13. Ha wat goed van die dochter van jullie! En je verdere bericht is heel herkenbaar. Ik hoef het hier aan de wederhelft echt niet voor te stellen, de carnivoor! Dus, als manLief avonddienst heeft, smokkel ik er geregeld een vleesloos gerecht in. Ik vind vlees zelf lekker hoor, maar langzaam maar zeker realiseer ik me dat ik mooie groentes nog veel lekkerder vind. Wel vind ik het zoeken naar wat er wel mogelijk is. Ik houd niet van producten die op vlees moeten lijken, zoals de vegetarische burgers / gehakt / kipstukjes. En de vegetarische slager vermijd ik bij voorbaat, de naam alleen al!
  Recepten die het hier goed doen zijn onder andere mexicaans (of het nu burrrito’s of taco’s of … is) waarin ik kidneybonen stop ipv gehakt, ook gado gado doet het altijd goed (dat zit ‘m in de pindasaus natuurlijk). En stiekem serveer ik soms ook maaltijdsalades met maar een heel kleine hoeveelheid vlees, bijvoorbeeld couscoussalade met bietjes/mango/wortel/kipreepjes of capucijners met wat uitgebakken ontbijtspek (max 125 gr voor 4 personen).
  Als jullie nou succesrecepten ontdekken… Ik houd me aanbevolen!

 14. Ik kook gemiddeld 3 keer per week vegetarisch. Keertje kip, keertje vis en 2 keer ander vlees.

  Kleine beetjes vlees en dan het liefst mooi biovlees.

  Geen omslagmoment geweest, is langzaam zo gegroeid. Zo veel vlees hebben we niet nodig, erg milieuvriendelijk is het ook niet en kiloknallers mijd ik. Vleesbeleg hebben we ook maar beperkt.

  Veel bonen/peulvruchten. Ik maak graag soepen, maaltijdsalades, ovenschotels. Vlees mis je niet.

 15. Wij eten nooit “bewust vegetarisch”, wel zijn de vleesporties de laatste jaren kleiner geworden wat eigenlijk gelijk staat aan zelfs iets meer dan één dag in de week “vleesloos” eten.
  Het enige recept zonder vlees dat ik heb is dat van “schijngehakt”ik schreef daar al eens een logje over en dit schijngehakt werd in de jaren 50 een vrij normaal verschijnsel in arbeidersgezinnen. Ik herinner me niet meer hoe het smaakte, zal dus zeker redelijk goed te eten zijn.
  https://rietepietz.wordpress.com/2014/12/16/kerstrecept/

 16. Ik heer sowieso niet elke dag vlees. Zonder vlees lekkere printjes maken met van alles en nog wat aan groenten en kaas en zo is makkelijk. Heb geen recepten, het smaakt dus bij mij altijd anders.. Succes!

 17. Mijn middelste eet vanaf zijn 6e geen vlees meer, daar hebben we hier altijd rekening mee gehouden. Ik heb vaak maaltijden gemaakt met vis of vleesvervangers. Sinds middelste uit huis is eten we nog regelmatig (minimaal 1 keer per week) zonder vlees en sowieso 1 keer vis.

 18. Ik neem regelmatig een maaltijdsalade, maar Robbert neemt dan bijvoorbeeld stoofvlees waar ik niet van houd.

Reacties zijn gesloten.