Bruggenbouwers

Ik heb gruwelijk genoten van ‘Bruggenbouwers‘ van Jan Guillou en wat in zo’n geval erg fijn is, is dat er nog wel vier delen volgen op dit eerste deel in de serie over de broers Lauritz, Oscar en Sverre (2, 3, 4 en 5).

Hun vader en oom waren door de zee meegenomen. Dergelijke tragedies hoorden bij het ruwe leven aan de Noorse westkust. De drie broers Lauritz, Oscar en Sverre moesten hun toevlucht zoeken in de stad. Ze hadden anoniem kunnen blijven en in de geschiedenis kunnen verdwijnen. Maar het lot beschikte anders. Bij toeval trokken de drie de aandacht van een weldoener en kregen ze de kans om in Duitsland te worden opgeleid tot ingenieur. In 1901 studeerden ze af, met een glanzende carrière in hun geboorteland in het verschiet. En toch had het leven voor hen heel wat anders in petto. Ze verdwaalden in de wereld. Bruggenbouwers volgt de drie broers op hun dwaaltocht, van besneeuwde Noorse vlaktes via Duitse aristocratische salons tot de savannes van Oost-Afrika. Het is een epische roman van zeldzame kwaliteit, die niemand onberoerd zal laten.

Een prachtige stijl van sfeer beschrijven. Soms gebeurt er eigenlijk gewoon helemaal niets, maar Guillou beschrijft dat ‘niets’ zo mooi dat het nooit verveelt om erover te lezen. Ook is er de nodige, subtiele, humor in het boek verwerkt. Sverre is in dit eerste deel maar heel beperkt aanwezig, maar dat schijnt goed gemaakt te worden in deel 2.

Lauritz vertrekt na de studie naar het hoge noorden om daar aan de spoorlijn te werken en moet dat onder verschrikkelijke weersomstandigheden doen. Oscar vertrekt, nadat hij verschrikkelijk bedrogen wordt, vol schaamte naar Afrika waar hij ook aan de slag gaat met het bouwen van een spoorlijn. Ik vond vooral de stukken met Oscar erg interessant omdat het voor mij een behoorlijk onbekend deel van de geschiedenis beschrijft. Hoe een land als België onder leiding van Koning Leopold II met de inheemse bevolking omging is in en in triest en ik wist helemaal niets over het verloop van de Eerste Wereldoorlog in Afrika en was verrast om te lezen dat een klein leger van 3.000 Duitsers en 11.000 autochtonen gedurende 4 jaar het leger van de Engelse troepen ter grootte van 300.000 steeds opnieuw versloeg.

Ik ga de rest van de delen zeker ook lezen, maar ben nu begonnen in ‘Ragdoll‘ en daarover dus volgende week meer.

4 gedachten over “Bruggenbouwers

  1. bruggenbouwers staat hier in de kast te wachten om gelezen te worden…

Reacties zijn gesloten.