Sara en Liv en Ginevra

Een boek waarbij ik af en toe flink moest slikken is ‘Sara en Liv‘ van Suzan Hilhorst. In dit boek schrijft Suzan over haar twee dochtertjes die ze allebei kort na hun geboorte verliest.

‘Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Hilhorst gebruikt een prachtige stijl van schrijven, sprookjesachtig en zweverig terwijl ze tegelijkertijd de meest verschrikkelijke gebeurtenis beschrijft die een moeder (of vader) kan overkomen. Het feit dat de auteur ook Sara stukken van het verhaal laat vertellen, maakt het boek wat mij betreft extra bijzonder.

Kippenvel bij zo’n zin: Zo liepen we de kamer uit. De gang door en naar buiten. De zon in, de wereld in. We hielden elkaar stevig vast en zwegen woorden die we toch niet konden vinden. 

Ook las ik ‘Ginevra‘ van Simone van der Vlugt. Een historische roman, maar helaas maar een dunnetje, want ik vond het een mooi boek dat wat mij betreft wel wat meer uitgediept had mogen worden.

Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra’s vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?

Een dun boekje dus ik had het snel uit. Maar wel een verhaal gebaseerd op ware (al is dat natuurlijk ook maar weer de vraag) gebeurtenissen en dat maakt een dergelijk boek voor mij dan extra tof.
 

2 gedachten over “Sara en Liv en Ginevra

Reacties zijn gesloten.