Dandy uit het noorden

Toch nog even een boekenlogje, want anders worden het zo veel boeken om na de vakantie in een blogje te frommelen. En daarbij ‘Dandy uit het noorden‘ is gewoon een fantastisch boek.

‘Dandy uit het noorden’ vertelt het verhaal van het jonge bouwkundige genie Sverre en zijn eerste liefde, een Engelse bouwkundestudent, in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Na het afronden van hun studie verhuizen de twee naar Wiltshire in het zuiden van Engeland, waar het leven minder idyllisch blijkt te zijn dan Sverre had gehoopt. De inmiddels overleden vader van Sverres geliefde, Lord Manningham, heeft niet alleen zijn titel, maar ook de verantwoordelijkheid over zijn enorme landgoed nagelaten aan zijn enige erfgenaam. Terwijl Londen nog steeds in de greep is van het proces tegen Oscar Wilde, mengen de twee dandy’s zich met bohemiens en kunstenaars, onder wie de excentrieke leden van de Bloomsbury-groep. Maar zij weten nog niet dat er weldra een oorlog zal uitbreken die Sverres onschuldige wereld vol schoonheid en kunst voorgoed zal veranderen.

Net als deel 1 vond ik dit een fantastische historische roman. Dat belooft wat voor deel 3, 4 en 5. Wat een heerlijke manier van schrijven heeft Jan Guillou toch en oh wat heerlijk dat ik op die wikipediapagina lees dat er zelfs al een deel 6 is wat raar dat ik die in eerste instantie niet vond, maar dat geheel terzijde. Ook dit boek zit weer boordevol interessante informatie over de Engelse geschiedenis tussen 1901 tot en met 1919. Echt bizar hoe men af en toe dacht over dingen, maar dat is met de kennis van nu natuurlijk gemakkelijk praten. Maar hoe men vroeger net zo goed zonder ook maar enige kennis van zaken/achtergrondinformatie de straat op ging om te rellen lijkt af en toe toch best wel wat op de tijd waarin we nu lezen. Of wat te denken over hoe men met homofilie omging, hoe het oude geld in Engeland steeds meer te verduren krijgt, hoe men niets wil weten van kunstenaars als Vincent van Gogh, over hoe het er in Engeland aan toe ging tijdens De Grote Oorlog, het gemak waarover men spreekt over de kolonies en de ‘waarde’ van de inheemse bevolking daar, het idee over laffe mannen die dienstweigeren en nog zoveel meer. Het is shocking en tegelijkertijd in mijn ogen heel, heel interessant allemaal. Dit alles wordt gelardeerd met de liefdesaffaire tussen Sverre en Albie en wat is dat prachtig gedaan.

Wederom een ‘must-read’ dit boek dus. Doen!

En dan las ik ook nog ‘De laatste dans‘ van Sarra Manning.

Londen, 1943. Rose is 17 als ze het verstikkende plattelandsleven en haar middenklasse ouders achter zich laat en de trein naar Londen neemt. Daar verliest ze haar hart aan Phil (dit moet Danny zijn, maar ja, misschien heet Phil in de Engelse versie wel Phil en is dat vertaald naar Danny. Wie beslist dat eigenlijk om een naam dan te veranderen? Ik vind dat zo suf, maar dat geheel terzijde), een Amerikaanse piloot, maar voor het einde van de oorlog zal ze nog meer verliezen… Las Vega, nu. Jane had bijna haar doelen bereikt: een rijke man, een leven in de hoogste kringen, en dat vóór haar 27ste. Bíjna. Nu staat ze hier, in de steek gelaten, in haar bruidsjurk. Dan loopt ze Leo tegen het lijf, en in een opwelling trouwen ze. Het fortuin van zijn oudtante lijkt een mooie bonus …

Tja, wat moet ik hier nu van zeggen. Ik vond het best een aardig boek, maar ik had het idee dat er eigenlijk veel meer uit te halen moest zijn. Af en toe doe het allemaal wat ‘afgeraffeld’ aan en dat is eigenlijk heel jammer, want beide verhaallijnen zijn best origineel. Ik vond het interessant om te lezen over ‘Rainbow Corner‘, ik heb nooit geweten (of beter: ik heb het nooit gedacht) dat er dergelijke clubs waren, maar eigenlijk is het ook best logisch dat de soldaten clubs hadden waar ze konden dansen om zo aan de oorlog te kunnen onstappen.

De jonge Rose is een interessant personage. Waarom ze echter zo ‘strikt’ geworden is op hoge leeftijd, dat heb ik niet echt ontdekt. De verhaallijn van Jane en Leo is bij vlagen echt heel erg grappig, maar had zeker meer diepgang mogen krijgen. Het blijft allemaal wat aan de oppervlakte en dat vond ik jammer.

Ik zou dit boek onder de noemer ‘leuk’ willen plaatsen. Leuk voor tussendoor, maar geen boek dat blijft hangen of ooit herlezen moet worden.

5 gedachten over “Dandy uit het noorden

  1. Dank je voor deze lees-tip! Dit eerste boek lijkt me erg mooi, een historische roman die niet alleen over een persoonlijk verhaal gaat maar die de lezer een bredere blik gunt op een, van uit historisch persectief bezien, interessante periode. Ik ga deze zomer zeker beginnen met het eerste deel van de serie!

  2. De titel ‘Dandy uit het Noorden’ klinkt als een slechte titel voor een bouquetreeksuitgave. Maar vooruit, vanwege jouw omschrijving heb ik ‘m aan mijn leeslijst toegevoegd. Want ik ben tegenwoordig zowaar weer wat aan het lezen.

  3. Ik had al een mailtje naar de bieb gestuurd over Guillou en ze antwoordden dat ze alle delen zullen aanschaffen. Ik krijg bericht als ze er zijn. Hoe tof is dat?

    • Heel tof. Ik denk (hoop) dat jij er net zo van zult genieten als ik.

Reacties zijn gesloten.