Tussen rood en zwart & Ik ben Eleanor Oliphant

Potjeverdulleme wat vliegt de tijd zeg. Morgen mag ik alweer aan het werk. Dat zal nog best even wennen zijn. Deze vakantie gaat de annalen in als de vakantie waarin ik maar een boek op vijf las, want zoveel te doen en zo. De eerste twee boeken staan hieronder vermeld. Het zijn allebei boeken die het verdienen gelezen te worden!

Eigenlijk hoef ik niets meer te schrijven over het derde boek van Jan Guillou want man, man, man wat prachtig toch weer. ‘Tussen rood en zwart‘ behandelt het interbellum en opnieuw gebeurt dat prachtig. Het zijn zulke mooie boeken en ze te lezen met de kennis van nu en dan te lezen over hoe men toen dacht is zo bizar bizar.

De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De broers Lauritzen zijn zowel economisch als persoonlijk zwaar getroffen. Al Oscars bezittingen in Afrika zijn geconfisqueerd door de zegevierende Engelsen. Sverres geliefde, Albie, sneuvelde in de oorlog en zelf werd hij uit het landgoed gezet dat bijna twintig jaar zijn thuis was. En Lauritz en Ingeborg moesten Bergen verlaten omdat hun zoon Harald als Duitser doodgeslagen dreigde te worden op school. Het hervinden van een beter leven in Berlijn en Saltsjöbaden kost tijd, maar algauw bevinden ze zich in de vrolijke jaren twintig. Duitsland lijkt zich te herstellen en in heel Europa leeft men in de veronderstelling dat het nooit meer oorlog kan worden. Niets wijst nog op het drama dat de familie Lauritzen en de rest van de wereld te wachten staat.

Echt, ik hoop dat je deze reeks gaat lezen: ik durf te wedden dat je er ontzettend van zult genieten. Ze zijn heel bijzonder en de moeite waard.

Verder las ik ‘Ik ben Eleanor Oliphant‘ en ook van dit boek heb ik volop genoten. Wat een bijzondere vrouw is Eleanor toch …

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.
Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Gayle Honeyman heeft een heel mooie manier van schrijven en ze trekt je de wereld in van Eleanor. Eleanor is een jonge vrouw die het nodige heeft meegemaakt in haar leven en daardoor haar leven op een zeer, zeer, zeer ordentelijke manier heeft ingekaderd. Alles gaat volgens planning en Eleanor is zelf haar beste gezelschap. Gelukkig maar want anders zou ze wel heel erg eenzaam zijn. Op de een of andere manier heeft ze haar eenzaamheid niet zo goed in de gaten lijkt het. Tijdens het lezen ben je af en toe zeer ontroerd door hoe Eleanor haar leven leeft en hoe ze met zichzelf debatteert, anderen toch ook regelmatig behoorlijk veroordeelt et cetera. Maar dat laatste vergeef je haar graag omdat ze zo ontroerend ontwapenend is. Ik heb echt genoten van dit boek. Lezen dus!

Als je zou moeten kiezen, welk boek van deze twee zou jij dan gaan lezen?

8 gedachten over “Tussen rood en zwart & Ik ben Eleanor Oliphant

 1. Het eerst boek ga ik eens bekijken. Het tweede, over Eleanor heb ik eerder deze zomer gelezen en ik heb er enorm van genoten. Mooi, ontroerend en herkenbaar hoe zij probeert om de dagelijkse realiteit in te passen in wat ze kan hanteren.

 2. Tja, ik heb al vaker tips van je gelezen dus ik vaar eigenlijk wel blind op je woorden ‘deze moet je lezen’. Beide boeken gaan op de lijst dus!

 3. Ik lees heel veel en graag familiegeschiedenissen, bij voorkeur non-fictie, maar tegen een goed fictief boek zeg ik ook geen nee. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Gouillou gehoord heb en dus ook nog nooit iets van hem las.
  Ik ga eens snuffelen tussen de tweedehands boeken en bij de bieb.
  Bedankt voor de tip.
  Werk ze morgen!

  http://www.shainablogt.blogspot.nl

 4. Hoop dat jullie het heerlijk hebben gehad ???? Succes morgen enne…ik hoop dat je nog even blijft bloggen ????

 5. Ik heb alles van Jan al aangevraagd bij de bieb en net ook het boek van Gail gereserveerd. Dank voor al je goede tips en succes morgen.

Reacties zijn gesloten.