De kop in het zand

De titel van dit derde deel in de reeks van Jan Gouillou is zeer treffend omdat hoofdpersonage Lauritz echt zijn kop in het zand steekt waar het de Duitsers betreft tijdens WOII. Tegelijkertijd realiseer ik me terdege dat ik met mijn Nederlandse bril en met de kennis van nu dit boek las, dus helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet. Waar gaat ‘De kop in het zand‘ over?

In Europa is de Tweede Wereldoorlog in volle gang. Voor Lauritz, de oudste Lauritzen-broer, wordt het steeds moeilijker om neutraal te blijven. Zijn schoonouders en het familiekapitaal bevinden zich in Duitsland, maar Duitsland is tevens de bezetter van thuisland Noorwegen. Zoon Harald zit bij de ss, maar dochter Johanne zit bij het verzet. Zijn andere zoon zit bij de Zweedse marine, en zijn jongste dochter lijkt betrokken te zijn bij spionage. Lange tijd hoopt Lauritz dat Duitsland zal zegevieren, maar zijn broers Oscar en Sverre denken daar anders over, en ook zijn vrouw Ingeborg beschouwt Duitsland niet meer als haar thuis. De oorlog dreigt niet alleen Europa te verscheuren, maar ook de familie Lauritzen. Zelfs in het idyllische Saltsjöbaden, ver van de bloederige slagvelden, blijkt het niet langer mogelijk de oprukkende duisternis te ontvluchten.

Ik moet zeggen dat ik het eerste hoofdstuk van dit boek (en het zijn lijvige hoofdstukken) behoorlijk lastig door te komen vond en ook niet heel erg van toegevoegde waarde. Tegelijkertijd wil ik dan toch de hele reeks lezen dus heb ik het uiteraard helemaal gelezen. Ook het tweede hoofdstuk is wel van wat mindere kwaliteit, maar daarna lukt het Gouillou toch weer om prima om me te boeien met zijn vertelkunst.

Zoals ik al aangaf is het gemakkelijk ‘oordelen’ als je dit boek leest met de kennis van nu. Maar tegelijkertijd is het best logisch dat Lauritz denkt zoals hij denkt. De Dagsposten komt regelmatig aan bod in het boek en dat was een erg nazi-georiënteerd dagblad dat in mei 1945 ook meteen ophield te bestaan. Maakt hem dat een slecht mens? Bij lange na niet. Naïef, dat wel. De oorlog raakt hem hard en tegelijkertijd overkomt hem ook iets wat ik niet aan had zien komen in de eerdere delen. Al met al dus toch de moeite waard. Jammer van die eerste twee hoofdstukken.

2 gedachten over “De kop in het zand

  1. Ik ben bezig in het eerste deel en de rest ligt rustig te wachten. Kon ze voordelig aanschaffen en waarschijnlijk lukt het daarna zeker wel om ze te verkopen.

Reacties zijn gesloten.