Halfstok

Op mijn werk ontvang ik vlaginstructies als die buiten de normale instructies vallen. Er zijn een aantal momenten door het jaar heen dat er automatisch gevlagd wordt zoals Koningsdag, dodenherdenking, veteranendag of de verjaardag van sommige leden van het Koninklijk huis. En dan is er nog een verschil in uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen. Uitgebreid wil zeggen dat er vanaf alle overheidsgebouwen (dus ook gemeentehuizen en dergelijke) terwijl bij beperkt vlaggen in principe alleen vanaf onder andere de hoofdgebouwen van de Ministeries en het Kabinet van de Koning gevlagd wordt.

Dat beperkt vlaggen is een beetje uit de mode geloof ik, want ook als bijvoorbeeld Amalia jarig is wordt er volop gevlagd. Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben.

Afgelopen vrijdag ontvingen we dus een vlaginstructie in verband met het overlijden van Eberhard van der Laan en ik moet zeggen, ik vind dat toch wel heel erg bijzonder. En eerlijk gezegd ook een beetje overdone. Natuurlijk is het een drama wat hem is overkomen. Zo’n betrokken man, zo’n goede en intelligente bestuurder en vooral ook een fantastisch voorbeeld van hoe politici zich horen te gedragen. Het lijkt me verschrikkelijk om op deze , relatief jonge, leeftijd afscheid te moeten nemen en dan je kinderen, vrouw en alles wat je lief hebt achter te moeten laten en waarschijnlijk ook nog het gevoel te hebben dat er nog zo veel gedaan moet worden.

Maar een vlaginstructie voor heel het land? Is dat wel passend? Dat men in Amsterdam de vlag halfstok hangt, dat begrijp ik. Maar in heel het land? Ik heb er toch wel wat moeite mee.

Er worden vaker vlaginstructies uitgevaardigd dat ik denk: oké? Waarom? Laten we wel wezen: er gebeuren verschrikkelijke dingen op de wereld, maar waarom wordt er wel een instructie uitgevaardigd na de aanslagen in Parijs en Brussel en niet na bijvoorbeeld Nice? Of Berlijn? Of willekeurig welke aanslag in Afghanistan, Afrika of waar dan ook? Wie bepaalt dat dan? Als je naar de huidige stand van de wereld kijkt zou de vlag volgens mij eigenlijk continu halfstok kunnen hangen. Helaas.

Voor mij heeft een vlag die halfstok hangt een betekenis, maar ik wil dat die betekenis ook echt betekenis blijft hebben. En, hoe raar het misschien ook klinkt, als de vlag te pas en te pas halfstok gehangen wordt, dan verdwijnt -voor mij persoonlijk- die betekenis dus. Wat dat betreft zou ik een discussie over ‘wanneer wel-wanneer niet’ halfstok vlaggen best ‘ns een keer aan willen gaan met onze vrienden in Den Haag.

Wat vind jij? Heeft een vlag die halfstok hangt voor jou betekenis? En is het gepast en/of nodig in het geval van het overlijden van Van der Laan?

15 gedachten over “Halfstok

  1. Ik ben het met je eens dat het overdreven is. Het is heel erg voor zijn nabestaanden maar persoonlijk vind ik het even erg voor de nabestaanden van Jan 3 dorpen verder (bij wijze van) die overleden is aan deze ziekte. Ik denk dat vrijwel iedereen – helaas – wel iemand kent die te jong aan deze ziekte is overleden.

  2. Volgens mij komt het omdat het voor het eerst is dat een burgemeester overlijdt terwijl hij “in functie” is. En ik moet toegeven: het overlijden van Van der Laan raakte me wel, ook al heb ik niets met Amsterdam.
    Wij hebben een vlag en een wimpel maar hangen ‘m nooit uit. Nou ja, toen Roos geslaagd was voor haar examen en bachelor (-:

  3. Helemaal met je eens en ik ga nog verder. Alleen in Amsterdam en ook geen hele week. Dat is veel te lang. De dag van overlijden en de dag van de uitvaart was mooi genoeg geweest.

  4. Wat zijn er veel situaties die vragen oproepen! En het is altijd moeilijk om de ene persoon te “eren” en de ander niet. Het is vooral de media die bepaalt hoeveel aandacht iets of iemand krijgt. De vlag half stok zou ik beperkt willen zien tot de eigen gemeente.

  5. Ja, het heeft zeker betekenis als de vlaggen halfstok hangen. Maar er moet natuurlijk wel een gegronde en goede reden voor zijn. In dit geval, hoezeer ik de man ook bewonderde en het heel erg vind dat hij zo vroeg is gestorven, vind ik het voor Eberhard van der Laan wat ver gaan.
    Alleen Noord-Holland lijkt me dan passender als men het meer uitgebreid wil laten zien…

  6. Bij mij gaat de vlag uitsluitend uit bij persoonlijke feesten waar ik heel blij van wordt. Veel te veel gedoe om die voor iedere gelegenheid tevoorschijn te halen. Nee dus zelfs niet op bevrijdingsdag al kan ik me heel goed voorstellen dat ik op de échte bevrijdingsdag zeker gevlagd zou hebben. Nee dus , ook het aantal oorlogsherdenkingsmomenten is wat mij betreft overdone, het zijn er nogal wat per jaar en het lijk wel alsof het steeds meer worden. Ook daar doet het af aan de waarde. Nee dus , in Amsterdam vlaggen halfstok is prima maar dat is dan ook genoeg.

  7. Voor mij heeft de Nederlandse vlag weinig betekenis en dus ook niet als deze halfstok hangt.
    Ik woon in een klein dorp in Limburg en bij ons heeft de Limburgse, dorps of verenigings vlag meer betekenis. Vandaag ben ik bij de begrafenis geweest van een man die veel heeft betekend voor de carnavalsvereniging. Ik zag dat verschillende leden van de vereniging de carnavalsvlag buiten hadden hangen voor hem.
    Ik ben als kind wel opgegroeid met het iedere dag hijsen en strijken van de vlag op Jong Nederland kamp, hier was het een ritueel dat er gewoon bij hoorde. Naast de Nederlandse vlag werd ook de Limburgse en de Jong Nederland vlag gehesen.
    Als mensen het fijn of belangrijk vinden mogen ze van mij de vlag hijsen of halfstok hangen, maar voor mij is het niet nodig.

  8. Deels met je eens.
    Ik zou ook de vlag niet half-stok hangen bij elke aanslag in het buitenland, daarvan zijn er inderdaad teveel en ik wil, net als jij, geen onderscheid maken tussen een aanslag in Parijs of in Pakistan.
    Bij het overlijden van Van de Laan vind ik het een twijfelgeval.
    Er is inderdaad kans op ongelijkheid, als je dit wel voor hem en niet voor andere burgemeesters doet.
    Aan de andere kant het is niet zomaar een burgemeester die overlijd, het is de burgemeester van onze hoofdstad, en vele mensen zagen hem als ‘burgemeester van Nederland’. Bovendien overleed hij overleed niet ná zijn burgemeesterschap, maar terwijl hij burgemeester is, in functie.
    Een wat groter statement dan alleen in zijn eigen stad kan ik dus wel begrijpen.

  9. Ja, herkenbaar! En eensch, heel eensch.
    Het te pas en te onpas vlaggen maakt dat het minder waardevol is als het echt gebeurd. ‘the boy who cried wolf’ zeg maar. En, het feit dat dit mooie mens (voor zover ik dat vanaf hier kan inschatten) moest overlijden is heel droevig. Het verdriet wordt voluit beleefd, zie maar hoe vol de kranten en digitale media staan met elk beetje nieuws hieromheen. Maar juist dan is het zaak niet mee te waaien met elke wind en terug te gaan naar de waarde van het vlaggen voordat er een overweging wordt gemaakt. Of zijn we allemaal een beetje bang? Bang dat iemand zegt: ‘Waarom is er eigenlijk niet gezegd dat er gevlagd moet worden, ook in Surhuisterveen, in Kapelle of in Veenhuizen?’ ‘Waarom mochten we niet zien dat de Koning op bezoek ging in de laatste levensdagen?’ ‘Heeft onze minister-president wel zijn medeleven betuigd?’. Alles moet in de (sociale) media gedeeld worden…

    Ik ben heel trots op de vlag die wij hebben. Een heel grote Nederlandse driekleur. Ooit wapperde deze aan de eigen slagerij van mijn Opa en Oma, daarom is het een extra grote, dat mocht blijkbaar als middenstander. Hij wapperde trouw van het flatje van Opa en Oma, vooral maakte dat indruk omdat Oma op 30 april jarig was. En nu, nu wappert hij bij ons. Maar gewoon op Koningsdag, want dat is de verjaardag van onze koning. Niet op 30 april, hoe mooi ik dat symbolisch ook zou vinden, dan is er geen officiële reden tot vlaggen en doen wij het dus ook niet. Hoe ik de vlag halfstok zou kunnen bevestigen, dat weet ik niet, dus 4 mei slaan we over. Maar 5 mei doen we altijd mee.

    Deze vlaginstructie sla ik ook maar even over. Maar als de burgemeester van Rozendaal overlijdt (naar inwoners de kleinste gemeente van Nederland, lees ik net) dan allemaal ook de vlag in top! Halfstok bedoel ik…!

  10. Moet je mij eigenlijk niet vragen want hier in Denemarken wordt er tot en met gevlagd! Zelfs als de familie aanwezig is in het tuinhuisje wordt de vlag gehesen.
    Maar of er inderdaad gevlagd zou worden (in officiele gebouwen) als de burgemeester van Kopenhagen zou overlijden, dat betwijfel ik.

  11. Ik snap dat het in Amsterdam gebeurd, maar in heel het land dat had voor mij ook niet gehoeven. Want stel dat de burgemeester van Surhuisterveen overlijdt, is dan de vlag ook halfstok? Ik begrijp je gevoel erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *