Bekeuringen

Ik heb mijn rijbewijs in februari 1989 gehaald. Een goede maand had ik het geloof ik op zak toen ik een, op weg van mijn werk naar huis (ik woonde nog thuis en mocht de auto van mijn ouders lenen om naar het werk te gaan. Mijn moeder bracht mijn vader ‘s ochtends vroeg naar zijn werk zodat ik de auto kon gebruiken, hoe ongelooflijk lief was dat dan wel niet, maar dat geheel terzijde), ongeluk kreeg. Gelukkig was het niet mijn schuld. Er werd voor mij geremd en ik remde ook en stond op tijd stil. De meneer achter mij helaas niet en klapte dus achterop. Ik schrok me wezenloos, maar gelukkig was er alleen blikschade.

In die bijna 30 jaar dat ik mijn rijbewijs heb, heb ik drie bekeuringen gehad. Een bekeuring kreeg ik toen ik ergens reed waar ik niet mocht. Het is al lang geleden en precies weet ik het ook niet meer, maar ik was op weg naar het werk en het stuk waar ik normaal reed was ineens (denk ik, ik kan me niet herinneren aankondigingen gezien te hebben) afgesloten. Maar ik dacht ‘ik rijd er vandaag toch nog even door, want anders moet ik helemaal terug’. Tja … gesnapt. Geen idee meer wat het kostte.

Daarna reed ik bekeuringloos tot dit jaar. Dit jaar heb ik, binnen amper een maand tijd, twee boetes thuis gestuurd gekregen voor te hard rijden. Tsssss! Ik ben eigenlijk een heel rustige rijder en zal me eigenlijk altijd aan de snelheid houden. Dus ik was eigenlijk vooral verbaasd. De ene bekeuring bedroeg € 36,= en ging om een paar kilometers te hard. De andere bekeuring deed echter veel meer pijn: € 138,=! En dan ook nog opgelopen na het verrichten van een goede daad. De Scholier was toen immers op kamp en de bloedjes van kinderen moesten van het kampadres naar het subtropisch zwemparadijs gebracht worden. En dat zou ik dus wel een keer doen. Dat het een duur ritje werd omdat ik op de weg terug naar huis geflitst werd, dat wist ik toen nog niet.

Die bekeuring kreeg ik toen ik over de randweg langs Helmond reed. Je mag er maar 50 en ik denk dat ik dus bijna 80 reed. Ai! Niet handig. Het is geen excuus, maar de TomTom gaf niet aan dat ik maar 50 mocht en ik had ook niet echt op de borden gelet dus tja. Het is zuur geld, maar regels zijn regels. Het was op dat moment erg rustig op die weg en het is, en wederom: het is geen excuus, eerlijk gezegd ook echt een weg die uitnodigt harder te rijden dan toegestaan.

Gezanik over ‘ze moeten maar boeven gaan vangen’ en ‘ik reed maar 5 kilometer te hard’ daar kan ik niet zo goed tegen. Verkeersregels zijn er niet voor niets en als je maar 5 kilometer te hard reed, dan is er al een correctie uitgevoerd, dus je reed echt wel harderder. Dus allebei die boetes waren verdiend en ik heb ze maar snel betaald en heel snel weggegooid zodat ik ze niet meer zou zien.

Verkeer staat of valt met de gebruikers. Wegen zijn niet gevaarlijk. De mensen die over die wegen rijden zijn gevaarlijk: omdat ze te hard rijden, inhalen waar het niet kan, met hun telefoon bezig zijn, agressief rijgedrag vertonen of wat dan ook. En heus, ik weet het, ook als je je netjes aan de regels houdt, dan kan het best zo zijn dat je een ongeluk veroorzaakt. Omdat ongelukjes nou eenmaal in kleine hoekjes zitten. Maar het gros van de ongelukken gebeurt vooral door onverantwoord rijgedrag. Ik ben steeds weer verbaasd over hoeveel mensen ik met een telefoon aan hun oor rond zie rijden. Bizar gewoon. Ik heb -erewoord- nog nooit gebeld of een appje verstuurd terwijl ik achter het stuur zat. Dus voor alle overtredingen die er zijn mogen ze wat mij betreft gewoon bekeuringen uitschrijven. Want wie niet horen wil, moet maar voelen. Of zoiets.

Hoe zit het met jou? Veel bekeuringen gehad in je ‘rijloopbaan’?

16 gedachten over “Bekeuringen

  1. Au, dat is inderdaad zuur geld. Ik heb nu 20 jaar mijn rijbewijs en volgens mij hooguit 3 bekeuringen gehad voor te hard rijden. Meestal tussen de 30 en 50 euro, ook sneu geld maar ja, het was inderdaad wel mijn voet op het gaspedaal. Mijn telefoon gebruik ik niet tijdens het autorijden, veel te gevaarlijk.

  2. Dat is inderdaad zuur geld. Ik heb nog geen enkele bekeuring gekregen. Ik probeer erop te letten dat ik me aan de regels houdt. Ik ben namelijk van dezelfde mening als jij. Regels zijn er met een reden…

  3. Ik echt maar heel weinig!
    Kan me de laatste niet herinneren dus dat zegt wel wat.
    Heb mijn rijbewijs vanaf 1978!!
    Nu moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat manlief het meeste rijdt, en die krijgt gemiddeld 1 a 2 kleine bonnetjes per jaar.

  4. Ja, het zijn inderdaad de mensen die het gevaarlijk maken. Eigenlijk wel grappig hoeveel mensen zelfrijdende auto’s niet vertrouwen, terwijl die het net minder gevaarlijk zijn.
    Zelf jammer genoeg ook al een paar boetes gehad, altijd omwille van snelheid, maar eigenlijk ook altijd op een stomme manier: tussen Strasbourg en Metz switcht de snelheid heel vaak tussen 110 en 130 en ja, daar eens een keertje een 110-bord gemist… In Zwitserland is het in tunnels dan weer ofwel 100 ofwel 80; keertje dat ik het niet gezien had en – heel stom – gegokt had dat het wel 100 zou zijn. Jah, niet dus natuurlijk 😉 Stomme boetes, maar zoals je zegt: ik reed nu eenmaal te snel en dan moet ik daar maar voor betalen. Enige boete waar ik écht op gevloekt heb, was in België toen ik op het einde van de bebouwde kom al aan het optrekken was en vlak voor het bord van 90 geflitst werd. Nog steeds een terechte boete uiteraard, maar dat voelde toch wel heel erg als “we willen wat geld verdienen” en niet als “we staan hier voor de veiligheid” 🙂

  5. Das vrijwel onmogelijk die nog geen 10 keer dat ik gereden heb sinds ik mn rijbewijs heb. Wel succesvol een wou afgeschud toen mijn achterlicht kapot bleek. Ik heb altijd licht op mn fiets kapot bleek maar de avond ervoor nog werkte. Heb die juut de hele wijk laten zien en de volgende dag kwam hij de super inlopen waar ik werkte. Kreeg geen boete want mn licht was al gefixt.
    Die weg waar je 80 reed moet wel als 50 ingericht zijn als dat niet zo is dan kan je het aanvechten.

  6. Twee! Op dezelfde weg: eentje op de heen- en de andere op de terugreis. Ik was onderweg naar de veiling om inkopen te doen. Er stonden borden langs de kant van de weg dat je maar 50 mocht rijden ivm wegwerkzaamheden, maar die waren er niet want het was vakantie. Maar de flitspaal had geen vakantie (-:
    Oh wacht. En begin dit jaar nog: een bon voor fout parkeren. Zo zonde, maar ja…
    Lieve groet

  7. Hear hear, helemaal eens met je verhaal. Ik dacht samen 5 bekeuringen in ( van mij 45 jaar en 55 jaar van Henk ) 1 van mij voor fout parkeren (op advies van iemand die er woonde, maar oke, je moet zelf alles weten van blauwe parkeerzones) , 1x van mij te hard op stukje 50km weg die hier en daar overgaat in 70km, stoort geen hond zich aan en dan wordt je toch té makkelijk meegesleept.

  8. Zonde geld heet dat. Ik heb ook wel eens per ongeluk (echt waar) te hard gereden. En ook wel eens per ongeluk (echt waar) vergeten een parkeerkaartje te kopen. Dat is niet leuk. Mijn man is vorig jaar door rood gereden, ook per ongeluk, hij kon het zich achteraf niet herinneren, maar die boete was iets van ruim 200 euro. Dat vond ik eerlijk gezegd echt wel overdreven veel.

  9. Zonde geld hè… sneu geld hoor ik ook wel eens zeggen. Als je een behoudende chauffeur bent, zoals jij, schrik je helemaal.. Echt balen. En inderdaad, snel vergeten en weer door!
    Ik heb mijn rijbewijs inmiddels 46 jaar. En ja ik heb wel een paar bekeuringen gehad. De eerste voor fout parkeren, toen ik hoog zwanger was van mijn zoon. Daarna echt heel lang niks. Toen op een dag, net voor de euro, 2 bekeuringen op een weg waar je maar 50 mocht en wat niemand ooit deed. De eerste was fors, meer dan 30 km te hard. De tweede op de terugweg, wat minder. Maar in totaal toen 460 gld. Pfff wat was ik daar ziek van zeg. En na mijn scheiding in het eerste jaar echt heel veel bekeuringen voor te hard rijden. Vreselijk dom, maar kennelijk was ik er niet bij. Tot ik dacht.. dit is echt te gek, gevaarlijk zelfs, en ik vanaf die tijd altijd mijn Beppie meenam, ook op bekende wegen, die mij liet weten als ik te snel ging. Ging prima. Nu met mijn nieuwe auto.. heb ik cruisecontrol, gebruik ik op de snelweg en misschien door de automaat rijd ik veel rustiger en gelijkmatiger binnen de bebouwde kom. Dus hopelijk verleden tijd.. al dat sneue geld wegbrengen.

  10. Sinds 1973 rij ik dagelijks auto. Vroeger zat ik vanwege baan hele dagen op de weg. Toch maar een keer of drie een boete voor te hard rijden gekregen en die waren nog niet eens zo hoog. Wél een keer een auto geen voorrang verleend omdat ik heel erg zat te letten op een zwalkend kind op de fiets. Veel blikschade maar verder niks aan de hand. Oh ja, ook een keer een muurtje geschampt: heel veel blikschade. En ook een keertje uitsluitend door toedoen van een alerte vrachtwagenchauffeur het leven gehouden want ik deed iets heel stoms. 🙂

  11. Uhm, even nadenken. Ik heb nu een jaar of 15 mijn rijbewijs. Een keer iets te hard, een keer vergeten een parkeerkaartje te kopen. Dat was het wel denk ik. Dat parkeerkaartje was wel zuur. We gingen even snel schoenen voor de kinderen ophalen die aanbieding waren. Kwartiertje weg, bij terugkomst een boete van ruim 50 euro. Dag aanbieding…

  12. Ik denk ook 2 of 3…vanaf 1984, dus dat valt mee :-). Wel 1 x een ongeluk omdat iemand te laat de file opmerkte….omdat hij -zoals hij van de schrik doodleuk verklapte- op zijn telefoon had zitten kijken. Flink last van gehad, maar inmiddels geniet ik weer van het autorijden, al blijf ik -denk ik- toch net iets alerter dan voor het ongeluk. Ik ben het dus zeker met je eens, de wegen zijn net gevaarlijk, maar de mensen maken het gevaarlijk. Van hieruit dus nog veel veilige kilometers gewenst 🙂

    • En – en bekeuringen.
      En te hard. En door rood
      Komt door mijn manische buien, dan denk ik dat alles mogelijk is. En daar betaal ik dan grif voor. 😉
      Onlangs een uit Frankrijk €40 voor een paar km te hard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *