Vrienden voor het leven & Het vorige meisje

Na deel 1 en deel 2 wilde ik uiteraard ook deel 3 (en daarmee het einde van het drieluik) van Astrid Harrewijn lezen. Waar gaat ‘Vrienden voor het leven‘ over?

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt. Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen…

Ook dit is een gemakkelijk leesbaar boek, maar wat mij betreft toch zeker wel het minste van de serie. Maar dat gaf niet zoveel want ik las het na ‘Het vorige meisje‘ en dat vond ik dan weer wel een bijzonder boek.

Na een verschrikkelijke gebeurtenis is Jane toe aan een nieuwe start, in een nieuwe woning. Een lange zoektocht leidt haar naar een huis in Folgate Street. Ze wordt verliefd op het bijzondere gebouw en is zeer gecharmeerd van de beroemde architect, waardoor ze een aantal vreemde regels op de koop toe neemt: er mogen geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen worden meegenomen. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen, ervaart ze dezelfde angst als het vorige meisje…

Spannend en origineel vond ik dit boek met om en om het heden en het verleden. Op een bepaald moment vind er ook een verrassende wending plaats en het einde van het boek lijkt erop dat een boel dingen zich weer gaan herhalen. Leuk leesvoer dus!

 

3 gedachten over “Vrienden voor het leven & Het vorige meisje

  1. Het vorige meisje staat ook op mijn lijst van nog te lezen boeken. Ben nu “dood de engel” aan het lezen. Is het tweede deel van wat hopelijk een serie wordt. Eerste deel is “dood de vader”.
    Ken je deze boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *