Wat ik nooit eerder heb gezegd

En dan is er weer een logje over een waarlijk mooi en ontroerend boek. Heel erg mooi en schrijnend ook is ‘Wat ik nooit eerder heb gezegd‘ van Celeste Ng.

Juni, 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

Dit boek laat pijnlijk duidelijk zien hoe belangrijk het is om je gedachten uit te spreken ook al kan dat soms pijnlijk zijn of ruzie veroorzaken. Hoe belangrijk het is om open te zijn richting je kinderen zodat zij zich niet allemaal waanideeën in het hoofd gaan halen en ook om ervoor te zorgen dat je kinderen niet aan onrealistisch hoge eisen moeten voldoen omdat jij als kind/jong volwassenen die kans niet gehad hebt. Hoe eenzaam kinderen kunnen zijn en hoe ze kunnen denken dat er niet van ze gehouden wordt en wat dat dan weer met hen doet en ook hoe eenzaam volwassenen kunnen zijn omdat ze zo vastzitten in de gedachte dat ze niet alles uit het leven gehaald hebben wat ze ooit gewild hebben.

Ng heeft een prachtige, aansprekende vorm van schrijven en het feit dat je op een bepaald moment ontdekt hoe de vork echt in de steel zit en wat dat eigenlijk betekent is zo ontroerend en aangrijpend mooi gedaan. Kippenvel.

Een paar hele rake woorden: Hij had haar opgemonterd door te laten merken dat te veel liefde altijd nog beter was dan te weinig.

Lezen hoor dit boek, je zult er geen spijt van krijgen!

8 gedachten over “Wat ik nooit eerder heb gezegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *