De schijf van vijf

Sinds een tijd kook ik steeds gevarieerder en ook nooit meer uit zakjes en pakjes. Ik gebruik sowieso bijna altijd veel groentes en ook fruit gaat er goed in. Wel moet ik bekennen dat ik de meiden steeds weer opnieuw moet wijzen op het eten van fruit. Af en toe word ik daar wel een beetje moedeloos van. Gelukkig nemen ze in ieder geval fruit mee naar school, maar vooral thuis in het weekend wil het er nog wel ‘ns ‘vergeten’ worden. En dat ondanks mijn reminders.

Ik vind het advies van 200 gram groeten per persoon nog best een boel. Want dat betekent dat ik minstens 800 gram groenten moet verwerken in iedere maaltijd. Meestal lukt dat wel, maar er zijn dus ook wel dagen dat het niet lukt. Stel dat ik 800 gram groenten in ons eten verwerk, dan eten in de praktijk Mr. T. en ik daar minstens 75% van op, want wij eten immers meer dan de meiden. 

Bij aardappels, vlees, groenten is het nog iets beter te regelen dan bij pasta’s of oosterse maaltijden maar de dames schepen bij voorkeur niet al te veel op. Ik moet zelfs zeggen dat ik soms versteld sta van het weinige dat met name De Scholier eet. De Student schept wat royalere porties op. Maar dan nog ben ik bang dat mijn meiden niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden komen. Eigenlijk is dat niet tof natuurlijk maar ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt met hun eetgewoontes. Ze eten gevarieerd en in ieder geval bijna dagelijks twee stuks fruit en, misschien nog wel het allerbelangrijkst, ze eten eigenlijk alles wat de pot schat; ook de dingen die ze liever niet op hun bordje krijgen zoals champignons. Het enige waar De Scholier ‘dispensatie’ voor heeft gekregen zijn gekookte en gebakken eieren want die vindt ze echt niet lekker. 

Hoe zit dat met jou? Voldoe je aan de schijf van vijf? En hoe zit/zat het met jouw eventuele kinderen? 

14 gedachten over “De schijf van vijf

 1. Hier in Vlaanderen kwam afgelopen herfst de ‘omgekeerde voedselpiramide’ uit, wel zo interessant. Als je minder brood eet, eet je automatisch meer groenten: bijvoorbeeld ‘s middags soep of een slaatje, en ‘s morgens eet ik havermoutpap met twee stukken fruit (en dan ‘s namiddags meestal nog eens twee stukken fruit). Maar ik neem aan dat dat nog moeilijker te monitoren valt bij je kinderen 😀 Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we ‘s avonds ook gewoon warm en was ik er totaal nog niet mee bezig hoeveel groenten of fruit ik binnen kreeg hoor, dus dat komt op den duur wel goed, als ze voor hun eigen potje moeten zorgen worden ze zich er wel bewust van.

 2. Vroeger, toen dochterlief nog thuis woonde, lette ik er wel op dat ze (wij dus) gezond aten. Nu ze gezond en wel de deur uit is gegaan, doe ik zomaar wat. We eten best gezond, vind ik (geen pakjes en zakjes) maar op de hoeveelheid groente let ik nooit. Fruit eet ik ook gewoon als ik er zin in heb. En niet omdat het moet. Vast heel slecht maar ik maak me er niet druk (meer) om.

 3. Wat leuk dat je steeds gevarieerder bent gaan koken, herkenbaar voor mij trouwens :-). 200 gram groente per persoon per dag is inderdaad veel. Hoewel ik ook heel gezond en zonder pakjes en zakjes kook kom ik daar ook niet altijd aan.

 4. De groente die ik lekker vind die eet ik. Opletten op die dochter van je maar dat doe je toch wel. Ik denk dat ze andere dingen eet. Ik ben slecht met fruit.

 5. Ik eet gevarieerd.
  Brood, aardappelen,vlees, melkproducten, eieren, groente, pindakaas, speculaas, roze koeken, drop, patat, sjinees, tapas en biefstukken bij Loetje.
  Ben sinds 3 jaar 18 kilo aangekomen en nu beginnen de doktoren te zijken over te hoog cholesterol en bloedsuikerspiegel.
  Ik weeg nog maar 110 en wil naar de 130.
  Het leven is een groot feest!
  En bejaard worden wil ik niet.

 6. De vernieuwde schijf van vijf adviseert zelfs 250g pppd! Het voedingscentrum heeft een aantal lekkere recepten (heb nog niet alles geprobeerd, zijn er zo veel) waar veel groenten in verwerkt zit. Bijvoorbeeld http://mobiel.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/zoeteaardappelcurrymetboontjes.aspx of http://mobiel.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gevuldetacosmetsalsa.aspx. Het niet eten van fruit herken ik. Op werk lukt het vaak nog wel maar thuis toch niet op een of andere manier. Dus daar moet ik echt nog aan werken.

 7. We eten heel gezond. Alles vers, veel groente en fruit. Weinig vlees, pasta en koolhydraten. En exit suiker. Het was even wennen, maar nu willen we niet meer anders.
  Als je – zoals jij – gevarieerd kookt, krijgen je meiden heus voldoende vitamines binnen!

 8. Wij een altijd zonder pakjes en zkje en groenten van het seizoen. Fruit vind ik lastig want ik ben echt geen fruiteter. Maar goed , ik ben uiteindelijk opgegroeid in een tijd dat er ook weinig fruit in huis kwam omdat het te duur was in een groot gezin. Evengoed ben ik er oud mee geworden, ik stoor me niet zo aan al die schijven en adviezen wat er heden ten dagen weer allemaal ongezond c.q. gezond is.

 9. Ik eet zo gezond mogelijk en daarmee krijgt Zoon meestal ook binnen wat hij binnen moet krijgen. Qua groenten dan. Er gaat voor ons tweeën meestal tussen de 600 en 800 gram groenten door het eten dus dat zit wel snor.
  Pakjes en zakjes doe ik ook niet aan dus qua zout inname zitten we ook goed.

  We zijn alleen beide geen grote fruit eters maar we doen ons best.

 10. Ik vind de schijf van 5 altijd zo veel! De hoeveelheden die zij noemen krijg ik echt niet weggewerkt. Ik probeer daarom de hoeveelheid rijst/pasta/aardappels wat te minderen, zodat de groenten in elk geval op gaan.
  Verder altijd 2 stuks fruit bij het ontbijt, altijd groente bij de lunch én het avondeten (want anders haal ik die 200 gram bij lange na niet), kwark of een fruit/groente smoothie tussendoor en weinig snoep/koek/zoutjes en eten uit pakjes en zakjes. Ik drink eigenlijk alleen water, dat vind ik ook echt lekker.
  Klinkt wat extreem zo, maar ik ook echt wel een keer pizza, friet of chocola. Veel te lekker om te laten staan! Het is alleen niet standaard.

 11. Momenteel eet ik koolhydraatbeperkt en dat gaat prima en is ook heel gezond. De schijf van vijf heb ik me meestal wel aan gehouden. Vroeger ook toen de kinderen nog thuis waren.
  Maar gevarieerd eten en af en toe iets wat niet echt gezond is moet ook kunnen. Maandag hadden we een kippenpootje met gebakken aardappeltjes en appelmoes… Lang niet gedaan en ik kan er nu nog van gaan watertanden, heerlijk.. Maar niet echt heel gezond hè.. alleen de kippenpoot dan.. Komt vast goed met die meiden van jou..
  Als ik zie wat mijn kleinkinderen voorgeschoteld krijgen (ander land hè, dus ‘s lands wijs, ‘s lands eer) vraag ik me af of die wel gezond opgroeien.. Maar echt.. ik maak me er niet meer druk om! Kan er niks aan veranderen.

 12. Onze kinderen zijn natuurlijk al veertigers en houden zich niet aan schijven. Wij eten zo gezond mogelijk.

Reacties zijn gesloten.