Rustige jaarwisseling

Inmiddels gaat het gelukkig zo goed met Mr. T. dat ik me weer druk kan maken om andere zaken. Hahaha, zo zie je maar: alles is relatief. Enfin: ik wil het toch heel even hebben over de ‘rustige’ jaarwisseling die we schijnbaar met ons alle genoten hebben.

Nou gold dat voor Mr. T., De Scholier en mij zeker. Wij hebben het in zeer petit comité gevierd met een stelletje en hun jongste dochter. Erg gezellig geweest en uiteindelijk toch nog te laat geworden en daardoor ook te vermoeiend voor Mr. T.. En ook wel een beetje voor mij, want ik ben ook nog een paar dagen flink ziekig geweest (snotverkouden en barstende hoofdpijn), maar dat allemaal geheel terzijde.

We mogen geloof ik iets of iemand best heel dankbaar zijn voor het feit dat het regende tijdens de jaarwisseling. Want als het regent dan gaan een boel herrieschoppers blijkbaar niet het huis uit om rotzooi te trappen wat die ‘rustige‘ jaarwisseling volgens mij dus vooral verklaart. Verder kan ik er echt geen chocolade van maken hoor. Van dat gedrag van vernielzucht, geruzie en getreiter.

En waar ik dan dus echt geen chocolade van kan maken is het feit dat je op tv mensen ziet spreken over een ‘rustige’ jaarwisseling. Dat er toch weer van alles vernield is, dat er toch weer hulpverleners belaagd zijn en dat er toch weer een boel gewonden zijn gevonden, zijn we blijkbaar normaal gaan vinden???? Normaal! Echt, ik snap het niet meer. Weet je wat normaal is: gezellig samen het nieuwe jaar inluiden zonder dat je iemand anders in elkaar trapt, zonder dat je dingen vernield en vooral zonder dat je anderen het werken belet.

Op een gegeven moment kwam onderstaande tweet voorbij en die vond ik zeer, zeer treffend.

Nou was die tweet natuurlijk schromelijk overdreven want er waren ‘maar’ 434 slachtoffers van een vuurwerkongeluk, maar echt: wanneer gaan we daar nou eens gewoon mee ophouden. Geen dagenlang geknal meer (wat zullen onze huisdieren ons dankbaar zijn en een heleboel kinderen), geen rotzooi meer (want onze vuurwerkresten opruimen, dát is voor watjes natuurlijk en als er geen watjes zijn, dan doet de gemeente dat wel, maar die moet dat dan wel binnen drie uur doen want anders gaan we mopperen dat die ambtenaren zooooooooo lui zijn) geen vernielingen meer en vooral gewoon je brieven in de brievenbus kunnen stoppen (want ik weet heus wel dat papieren post zo 2003 is, maar af en toe moet er toch echt iets op de post en dat lukt niet echt als de gleuven dichtgemaakt zijn) en de vuilnisbakken kunnen gebruiken (want ook die zijn natuurlijk dichtgemaakt).

En oh, wat een drama daar in Swifterband, maar ik kan dan eerlijk gezegd ook niet toch even denken ‘tja, sukkel, moet je ook maar niet zulke domme dingen doen’. En tegelijkertijd denk ik dan ook ‘voor hoeveel (jonge) kinderen is dit normaal? Hoeveel jonge kinderen krijgen dit soort idioterie met de paplepel ingegoten?’.

Enfin: ik hoef me er nu 360 dagen niet meer druk om te maken. Gelukkig.

Hoe heb jij de jaarwisseling doorgebracht? En heb je nog veel vernield? ;-)

17 gedachten over “Rustige jaarwisseling

 1. Ik heb oudejaarsavond in Nederland doorgebracht, in een woonwijk nabij Breda. Na een paar keer oudjaar in Amsterdam wist ik waaraan ik me kon verwachten maar ‘t is toch altijd weer ongelooflijk hoeveel euro’s aan vuurwerk onze noorderburen afsteken…. En dat dagenlang. Wat is er dan nog speciaal aan vuurwerk stipt om middernacht? En zoveel lawaai… En vuiligheid inderdaad. En gevaarlijk gewoon zoals ze dat allemaal op de stoep, midden op straat of in de tuin – véél te dicht bij huizen, voertuigen en andere mensen – afsteken. In onze gemeente mag je al blij zijn als er ergens een vuurwerk te vinden is in de buurt op oudjaar :-)

 2. Ik snap daal inderdaad ook helemaal niks van. Toch een kwestie van normen en waarden of zo, ik weet het niet. Ik heb ook niks vernield. het was bij ons ook rustig. Vriendje-lief was onder zeil (door de medicatie) die heb ik om kwart voor twaalf wakker gerammeld. Geproost op het nieuwe jaar en toen was-ie zo weer vertrokken. Maar ik heb me prima vermaakt, hoor. Heerlijk rustig!

 3. Mijn partner vind vuurwerk prachtig en heeft dan ook enkele mooie pijlen afgeschoten. Het knallen kan ons gestolen worden.
  Wat me wel op viel was dat we om 00:05 de straat op liepen en er een auto door de staat reed met een ouder stel er in. Ze slingerden tussen het vuurwerk door, wat best gevaarlijke situaties opleverde, omdat men bezig is met het vuurwerk en niet verwacht (of hoort) dat er een auto aan komt. Ze leken geen haast te hebben, dus ik vraag me echt af waarom zij op dat moment de straat op gingen.

 4. het enige wat ik ‘vernielde’ was mijn nachtrust ;-) ik begrijp werkelijk niets van dat gekloot met vuurwerk. en mijn draken gelukkig ook niet. ik haalde de oudste van haar werk, omdat ze niet alleen lopend door het dorp durfde met al dat vuurwerk dat al werd afgestoken (om 5 uur ‘s middags!) en natuurlijk vond een groepje opgeschoten idioten het leuk om vuurwerk richting mensen te gooien. ook richting ons. gelukkig kozen ze eieren voor hun geld toen ik flink tekeer trok tegen ze, maar dat had natuurlijk ook anders kunnen lopen. van mij mogen ze het verbieden dat vuurwerk. blijkbaar kunnen mensen er niet normaal mee omgaan.

 5. Hoe komt die man aan een mortier he? Dat hebben ze niet bij de gemiddeld winkel. Overal worden feesten afgeschaft die gevaarlijk zijn mag van mij met oud en nieuw ook want we betalen allemaal de schade.

 6. Thuis op de bank. Lekker alleen. En ik geloof dat ik twee pagina’s uit mijn notitieboek heb gescheurd vanwege iets esthetisch..

 7. Met mijn ouders thuis op de bank met knallende koppijn. Niet zoals ik in gedachten had, maar ergens ook wel weer lekker rustig.
  Helaas wel vlak voor het slapengaan een straat vol brandweer, politie en ambulances. Iets met een gasfornuis, dus voor diegene is het jaar niet zo mooi begonnen.

 8. Wij waren met zijn tweetjes thuis, heerlijk rustig. Wel erger ik me ieder jaar weer wezenloos aan dat geknal al dagen voor oudjaar. Onze katten zijn dan dagenlang erg bang dus wat mij betreft wordt dat knalvuurwerk geheel verboden.

 9. Lekker rustig thuis met zijn tweetjes, mooi vuurwerk gezien, alle gordijnen de hele avond open en we hebben gewoon genoten. Rotzooi wordt er overal getrapt en dat is van alle tijden.. Ik stoor me er niet meer aan, ze doen maar. Vind het wel heel erg voor de mensen die benadeeld worden hoor, uiteraard echt niet mee eens. Bijvoorbeeld al die autobranden in Utrecht.. echt zo sneu! Dus nee.. niks vernield, of het moet de sluiting van de champagnefles geweest zijn ;-)

 10. Ik heb niets tegen siervuurwerk, en dan afgestoken door mensen die het om het “mooie”gaat . Niets mis mee. de raddraaiers die oud en nieuw verpesten zijn dezelfde die zich bij veel andere gelegenheden misdragen en dié zou men dus moeten straffen. En sowieso na een jaar “gepakt te zijn” bij volgende evenementen preventief opsluiten. Nederland is in veel zaken al jaren té tolerant en plukt daar nu de wrange vruchten van.
  Ik was braaf, de enige geluidshinder die ik gemaakt heb zóu snurken kunnen zijn want ik bracht de jaarwisseling slapend door.

 11. Wij waren in België en daar zijn denk ik zegge en schrijve drie rotjes afgegaan. Ook van te voren niets geen geknal. Niet dat je je de tering schrikt als er weer zo’n eikel zo’n mortierbom in een put vlak bij je huis laat afgaan. Zelfs nu nog. Gisterenavond. Dan gooien zo’n rotje in je tuin. Schrik je je weer te pletter. Nee, ik vind er niets meer aan hier in NL. En vuurwerk verbieden? Ik weet het niet. Het is niet het vuurwerk, het zijn die dombo’s die er niet mee om kunnen gaan. Hand eraf, ogen of oren naar de galemiezen. En wij maar hun uitkering betalen straks….

 12. Ik heb niets vernield en bleef keurig binnen. Er werd niet geknald in onze wijk. Alleen siervuurwerk.
  Heel gezellig met onze Voorburgse vrienden die hier altijd genieten van de rust.
  Wat mij betreft wordt vuurwerk voor particulieren gewoon verboden.

 13. ik haat vuurwerk. Maar ik denk dat een verbod niet gaat werken. Wij vierden oud en nieuw bij vrienden op loopafstand, maar ik durfde niet terug naar huis te lopen. Dus de loopafstand overbrugd met de auto. Tegen mijn zin! En nee… ook dit jaar heb ik niets vernield, hahaha

 14. Het blijft mij ook verbazen. Ik vind vuurwerk mooi om naar te kijken (het siervuurwerk dan uiteraard) maar angsthaas als ik ben altijd op mijn hoede als ik met oud en nieuw door de straten loop. Hier gaan de vieringen er altijd rustig aan toe met vrienden, bij iemand thuis, iedereen neemt eten/drinken mee, on 12u even naar buiten. En dan naar buiten bestond dit jaar uit het balkon van de vriend waar we dit jaar waren, omdat er twee baby’s lekker lagen te slapen zijn we niet verder weg gegaan. Was ook niet aantrekkelijk met het weer. En het uitzicht vanaf het balkon (ook al was het ‘maar’ tweede verdieping) was prachtig doordat we vrij uitzicht hadden en dus véél vuurwerk konden zien in de wijde omgeving. En omdat ik de volgende dag vanaf 8.30u bereikbaarheid/oproep dienst had lekker op tijd (1.30) naar huis gegaan, wat de stellen met kinderen overigens ook deden.

Reacties zijn gesloten.