Wat jij niet ziet & Nanking Road

Wat jij niet ziet‘ van Sarah Pinborough vond ik een zeer intrigerend boek. Dat intrigerende kwam vooral door het vleugje occulte dat eromheen hing en daar moet je wel voor openstaan. De recensies op bol.com variëren wat dat betreft behoorlijk (er schreef zelfs iemand boos geworden te zijn door het einde. Wat mij betreft heb je dan juist een bijzonder boek geschreven). Van mensen die dat vleugje geweldig vinden tot en met mensen die het verschrikkelijk vinden. Waar gaat dit boek over?

Louise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn, en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat…

Zoals gezegd: ik vond het een zeer intrigerend boek. Ik heb het met veel plezier gelezen, vond de invalshoek leuk en de schrijfstijl zeer prettig. En de plottwist op het einde die had ik echt niet aan zien komen. Complimenten dus voor Pinborough.

En dan ‘Nanking Road‘ van Anne Charlotte Voorhoeve. Nanking Road is een historische roman die zich voor en tijdens WOII afspeelt in Berlijn en deels in Shanghai.

De bijna elfjarige Ziska en haar ouders vluchten in december 1938 uit Berlijn. De Joodse familie gaat met een oceaanstomer naar Shanghai. In die grote stad proberen ze het leven weer op te pakken. Dat gaat niet zonder slag of stoot: ze komen terecht in onvoorstelbare armoede, horen nergens bij en belanden in een andere oorlog – die tussen Japan en China.

Historische romans vind ik altijd interessant en zo heb ik bijvoorbeeld nooit geweten dat er in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog Joden gevlucht zijn naar Shanghai. Ik vond het boek niet echt heel erg super, maar dat lag meer aan de wat gebrekkige schrijfstijl van Voorhoeve. Tegelijkertijd wilde ik wel heel graag weten hoe het Ziska en haar ouders vergaat in Shanghai en haar leven verloopt daar niet bepaald heel erg soepel. Verder heeft Voorhoeve ook een boek geschreven met een andere invalshoek rondom Ziska. Hoe zou haar leven verlopen zijn als ze in plaats van naar Shanghai naar Londen gevlucht was. Ze was dan in ieder geval zonder haar ouders in Engeland aangekomen met een zogenaamd kindertransport. ‘Liverpool Street‘ wil ik dan dus zeker nog een keer lezen.
 

7 gedachten over “Wat jij niet ziet & Nanking Road

  1. Dat eerste wil ik al een tijdje graag lezen, maar ‘t is altijd uitgeleend in de bib. Er zijn inderdaad voor- en tegenstanders, wat me wel benieuwd maakt…

Reacties zijn gesloten.