De laatste Neanderthaler

Al in het préblogtijdperk (een soort van prehistorie dus ;-)) las ik de eerste vijf boeken over Ayla, de serie van Jean M. Auel. Deel zes las (of beter scande) ik digitaal. Vond ik het eerste deel geweldig, het werd per boek minder en minder helaas. ‘Dochter van de godin‘ vond ik destijds een prachtig boek (aanradertje dus) en misschien is het maar het beste als schrijvers dan vervolgens geen nieuwe delen toevoegen.

Afgelopen week bevond ik me in wederom in de prehistorie en las ik ‘De laatste neanderthaler‘ van Claire Cameron.

Meer dan 40.000 jaar geleden probeert een jonge, zwangere neanderthalervrouw te overleven tijdens een strenge winter en dreigende hongersnood. Haar familie is verdwenen en ze is ten dode opgeschreven als ze niet een nieuwe groep soortgenoten vindt die haar wil opnemen.

Haar zoektocht is verweven met het verhaal van de zwangere archeologe Rosamund, die een opzienbarende ontdekking doet als ze een graf blootlegt waarin de overblijfselen van een neanderthaler en een homo sapiens naast elkaar zijn begraven.

Van dit boek was ik wel weer erg gecharmeerd. Goed geschreven, fijne stijl en ‘meisje’ stal een soort van mijn hart. Ook het stuk met Rosamund als hoofdpersonage is goed te pruimen (neemt ongeveer 15% van het boek in beslag denk ik) dus al met al een tof boek. Het enige wat ik wel een beetje jammer vind is dat uiteindelijk niet duidelijk wordt hoe de beide ‘overblijfselen’ in het graf terecht gekomen zijn. Wat mij betreft had Cameron daar wel een epiloog aan mogen wagen.

Heb jij de boeken van Auel gelezen? Wat vond je ervan? Spreken boeken over de prehistorie je aan?

11 gedachten over “De laatste Neanderthaler

 1. Ik las een paar boeken van Ayla, ik denk drie; maar het werd me iets te veel beschrijvend en langdradig en saai op den duur. Ik heb het twee keer geprobeerd om me door de serie te worstelen, nu heb ik het definitief opgegeven. Het was leuk om meer bij te leren over die periode in de geschiedenis van de mensheid, maar anderzijds is het vooral veel giswerk en fantasie dus hoeveel moet je ervan geloven?

 2. Ach. Hier nog een! De Ayla-serie kon mij ook steeds minder boeien. Misschien is deze wat voor Vriendje. Die is dol op dat soort boeken.

 3. De serie over Ayla heb ik gelezen, mijn favorieten zijn denk deel 3 en 4. Deel 6 is misschien niet totaal overbodig maar had in een hoofdstuk of 2 ook verteld kunnen worden (of samen met 5 en zelfs dan nog maar een dun boek). Volgens mij heb ik ooit ergens gelezen dat er 7 delen zouden komen, ben bang dat dat niet meer zal gebeuren ( en of het “nodig”is? heb wel altijd gedacht dat Ayla haar zoon nog eens tegen zou komen).
  De andere boeken ken ik niet

 4. Ik meen dat ik tot deel 4 ben gekomen…
  Tja, hoe die twee in een graf terecht zijn gekomen? Mijn duim denkt het te weten… <3

 5. Mijn moeder heeft alle boeken van Auel. Ik heb ooit geprobeerd me door deel 1 te worstelen maar ben er niet in geslaagd. Ik vond het allemaal te droevig.
  Geef mij maar een thriller met een moord (-:

 6. Ja, de hele serie gelezen.. Ook ik vond deel 6 heel erg tegenvallen. Een te kort tijdsbestek werd beschreven in weer zo’n dikke pil. Ik houd heel erg van (pré)historische boeken. Heb het boek van Claire Cameron niet, maar lijkt me wel weer eens geweldig om te lezen. Want dat lukt de laatste tijd weer aardig. Ook gelezen: Sue Harrison, “Mijn zuster de maan”, speelt in Alaska en “Vader hemel, moeder aarde”. En de serie van William Sarabande “Kinderen van de Dageraad”… echt prachtig! Maar die ken je vast ook wel.

 7. Ja, die boeken heb ik allemaal gelezen, jaren geleden. Ik vond (net als jij) de serie steeds minder worden naarmate de boeken vorderde. Ik kan me ook nog wel herinneren dat er een ander soort boek was van hetzelfde genre… Iets met ‘Droomtijd’ of zo. Ik zoek even…
  ‘Dochters van de droomtijd’ van Barbara Wood! Die vond ik toen ook wel leuk om te lezen. Misschien is dat nu wel anders hoor… na 20 (?) jaar. Maar goed, toen vond ik het een leuk boek!

 8. De boeken serie over Ayla hebben een prominente plek in onze woonkamer. Inderdaad wordt er veel herhaald en het verdere verloop maar ik vind het leuk on ze te hebben staan. Soms pak ik er 1 en sla het willekeurig open.
  En welk boek de laatste tijd het meeste indruk heeft gemaakt op mij dat weet jij 😉 Ik zat te denken van de week of ik het weer opnieuw zal lezen met een markeer stift in de hand!

 9. Dit boek ga ik snel lezen en ik ben benieuwd. Dochter van de Godin vond ik prachtig en ook de boeken van Ayla heb ik gelezen dus de prehistorie heeft zeker mijn interesse. Dank je wel voor de tip!

  • Het is mij met Ayla net zo vergaan als jou. Maar dit boek ga ik zeker proberen omdat de prehistorie me interesseert. Dank voor de tip

Reacties zijn gesloten.